Τελικά η κατάσκοπος «Μαρία Τ.» που ήρθε από το κρύο, όπως θα το ήθελε ο σεναριογράφος των κατασκοπευτικών θρίλερ, κατάφερε να διαφύγει στην πατρίδα της την Ρωσία, από τον περασμένο Ιανουάριο, πριν συλληφθεί από την ελληνική ΕΥΠ.
Προφανώς η διαφυγή της στην πατρίδα της ήταν και η αιτία της εσπευσμένης ανακοίνωσης από τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες περί της επιτυχίας εντοπισμού και αποκάλυψης της δραστηριότητας της Ρωσίδας με το όνομα «Ιρίνα». Με λίγα λόγια «το πουλάκι είχε πετάξει». Το μείζον ερώτημα είναι πλέον να αποκαλυφθούν οι επαφές της «Ιρίνα» διότι προφανώς η FSB δεν την «φύτεψε» στην Ελλάδα για διακοπές.
Ποια είναι η «Ιρίνα»
Το πραγματικό της όνομα είναι «Ιρίνα Αλεξάντροβνα Σμίρεβα», και σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της ΕΥΠ, έχει ελληνική υπηκοότητα και ταυτότητα από το 2018. Όσο βρισκόταν στην Αθήνα η Ιρίνα Αλεξάντροβνα Σμίρεβα, η «Μαρία Τ.» όπως την αποκάλυψε η ΕΥΠ, η Μαρία Τσάλλα σύμφωνα με το όνομα που χρησιμοποιούσε από το 2018 στην Ελλάδα, η οποία διέφυγε για την πατρίδα της τη Ρωσία τον περασμένο Ιανουάριο, ζούσε στο Παγκράτι.
Η «Μαρία Τσάλλα» σύμφωνα με το όνομα που χρησιμοποιούσε στην Ελλάδα είναι παντρεμένη κι ο σύζυγός της που το έσκασε για την Βραζιλία ήδη από τις αρχές του 2023, είναι επίσης Ρώσος κατάσκοπος. Στη Βραζιλία δραστηριοποιείτο ως κατάσκοπος με τα στοιχεία «Daniel Campos», ενώ αποχωρώντας από την Ελλάδα δήλωσε ότι έφυγε με προορισμό τη Μαλαισία.
Η διαδικασία για να μεταμορφωθεί η Ρωσίδα «Ιρίνα Αλεξάντροβνα Σμίρεβα» σε «Μαρία Τσάλλα», στοίχισε στο ρωσικό κράτος 5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ παρότι είναι παντρεμένη με τον Ρώσο συνάδελφό της, διατηρούσε παράλληλη σχέση και με έναν Έλληνα προκειμένου να τον έχει για κάλυψη.
Παράλληλά, η «Ιρίνα» διατηρούσε κατάστημα ειδών χειροτεχνίας και πλεκτικής, στην περιοχή του Παγκρατίου με την επωνυμία «Galazio Crochet&Knit», ή αλλιώς «Γαλάζιο», το οποίο βρίσκεται στην οδό Αρριανού 2.
Μετά τη φυγή της επικοινώνησε με τον σπιτονοικοκύρη του σπιτιού που διέμενε στον οποίο και πλήρωσε τα νοίκια που όφειλε, όπως και την υπάλληλό της με το όνομα «Κατερίνα» στους οποίους ανακοίνωσε ότι δεν θα επιστρέψει στην Ελλάδα, επικαλούμενη λόγους υγείας, που την ανάγκασαν να φύγει για τη Ρωσία. Στο σπίτι που διέμενε άφησε προσωπικά της αντικείμενα και ένα λάπτοπ, μέσω του οποίου ερευνάται εάν έκανε επικοινωνίες με συνδέσμους της στη Ρωσία.
Η Ιρίνα Αλεξάντροβνα Σμίρεβα ήρθε στην Ελλάδα ως «παιδί ομογενών» και έναν χρόνο αργότερα το 2018, πολιτογραφήθηκε Ελληνίδα. Η κατάσκοπος χρησιμοποιούσε ένα παραποιημένο διαβατήριο χώρας της Λατινικής Αμερικής, ενώ το 2018 εξέδωσε πλαστή ληξιαρχική πράξη γέννησης. Δηλώθηκε αρχικά στον Δήμο Αλιβερίου, ενώ στo πιστοποιητικό γέννησής της έγραφε ως ημερομηνία τον Δεκέμβριο του 1991, φέρεται να εξασφάλισε το συγκεκριμένο έγγραφο, από μωρό που πέθανε στη γέννα.
Την όλη υπόθεση δημοσιοποίησε νωρίτερα η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών γνωστοποιώντας τη μέσω ανακοίνωσης, όπου υπογράμμιζε τον τρόπο δράσης και διείσδυσης ξένων υπηρεσιών στη χώρα μας.
Ειδικότερα, στην ανακοίνωση της ΕΥΠ αναφέρονται τα εξής: «Συγκεκριμένα, έρευνες που συστηματικά διεξήγαγε η ΕΥΠ, σε συνέχεια πληροφοριών που συνέλεξε, απέδειξαν ότι η φερόμενη ως “Μαρία Τ.”, η οποία τα τελευταία χρόνια ισχυριζόταν ότι είναι Ελληνίδα και δραστηριοποιούνταν ως φωτογράφος και ιδιοκτήτρια καταστήματος ειδών χειροτεχνίας και πλεκτικής στην Αθήνα, με ελληνική υπηκοότητα και ταυτότητα από το 2018, στην πραγματικότητα είναι η ξένη υπήκοος “Irina A.S.” που δρούσε στη χώρα μας υπό “βαθύ κάλυμμα”».
Στην συνέχεια της ανακοίνωσης επισημαίνεται ακόμη: «Η αντίστροφη μέτρηση για την αποκάλυψη ξεκίνησε με τον εντοπισμό απόπειρας πρόσβασης τρίτης χώρας σε στοιχεία Ελλήνων πολιτών που έχουν αποβιώσει, μια διεθνώς διαπιστωμένη πρακτική των Υπηρεσιών Πληροφοριών συγκεκριμένης χώρας για τη δημιουργία της ειδικής κατηγορίας κατασκόπων με το προσωνύμιο “illegals“. Οι “illegals” στρατολογούνται και εκπαιδεύονται από τις υπηρεσίες συγκεκριμένης ξένης χώρας, με σκοπό να τοποθετηθούν σε χώρες – στόχους, αναλαμβάνοντας στη συνέχεια κατασκοπευτική δράση υπέρ της χώρας τους. Για την προστασία της πραγματικής τους ταυτότητας χρησιμοποιούν “βαθύ κάλυμμα”, το οποίο δημιουργείται με παραποίηση ατομικών εγγράφων και χρήση πιστοποιητικών που προέρχονται από στοιχεία θνησιγενών βρεφών ή ατόμων που έχουν αποβιώσει».
Από τη στιγμή τοποθέτησής τους στο εξωτερικό, οι «illegals» ζουν και συμπεριφέρονται με βάση την κατασκευασμένη ιστορία που έχει δημιουργηθεί γι’ αυτούς, ώστε να προστατεύσουν την αποστολή τους.
Το προφίλ και η δράση της «Μαρίας Τ.» παραπέμπει ευθέως στην ειδική κατηγορία των «illegals».
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, η υπόθεση που αποκαλύφθηκε από την ΕΥΠ, είναι χαρακτηριστική του τρόπου σκέψης και δράσης συγκεκριμένων Υπηρεσιών, καθώς για την οικοδόμηση της ταυτότητας και του προφίλ της «Μαρίας Τ.» εργάστηκαν συστηματικά για πολλά έτη, με κατάλληλη εκμετάλλευση προσώπων, διαδικασιών και φορέων, ώστε τελικά η αλλοδαπή «Irina» να ζει και να αναγνωρίζεται ως Ελληνίδα «Μαρία», εξαπατώντας ακόμη και τους πιο κοντινούς της ανθρώπους στην Ελλάδα, που προφανώς δεν γνώριζαν την πραγματική της ταυτότητα.
«Είναι προφανές ότι η δράση της «Μαρίας Τ.» δεν θα περιοριζόταν στην ελληνική επικράτεια, καθώς, ως πολίτης της Ε.Ε., θα μπορούσε να ταξιδέψει και να εργαστεί σε αρκετές χώρες της Ευρώπης. Γι’ αυτό και η επιτυχία της ΕΥΠ έχει μια διάσταση που ξεπερνά τα εθνικά σύνορα και αφορά το σύνολο των δυτικών χωρών γενικότερα», σημειώνει η ανακοίνωση της ΕΥΠ.