Στο 100% βρίσκεται πλέον η πληρότητα στις ΜΕΘ των νοσοκομείων αναφοράς κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη, με πιθανό σενάριο τη λήψη νέων μέτρων. Όπως τόνισε ο Συμεών Μεταλλίδης, διευθυντής των ΜΕΘ του ΑΧΕΠΑ, η χθεσινή νύχτα, κατά την οποία εφημέρευε το νοσοκομείο, ήταν άλλη μια νύχτα με πολλά περιστατικά κορωνοϊού, κατά την οποία γέμισαν ολοκληρωτικά τα διαθέσιμα κρεβάτια στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Μέχρι τη λήξη της εφημερίας, έγιναν άλλες δύο διασωληνώσεις και γέμισαν οι ΜΕΘ, ενώ έγιναν και 90 εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό. «Η εφημερία έκλεισε στα ίδια επίπεδα με τις προηγούμενες μέρες. Υπάρχει ένα πλατό, δεν έχουμε τη μείωση των προηγούμενων εβδομάδων. Αναμένουμε αυτή την εβδομάδα να μειωθούν τα κρούσματα. Το 100% στο ΑΧΕΠΑ έχει καλυφθεί. Όποιος χρειαστεί να διασωληνωθεί θα διασωληνώνεται και θα αναζητούμε κλίνες ή σε άλλα νοσοκομεία ή σε νοσοκομεία όμορων νομών κι αν δεν βρίσκονται θα κάνουμε κι αεροδιακομιδές» ανέφερε.
Όπως τόνισε ο κ. Δημήτρης Τσαλικάκης, διοικητής της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας, θα ανοίξουν κι άλλες ΜΕΘ σε Ιπποκράτειο και ΑΧΕΠΑ. Συνολικά θα προστεθούν άλλες 6 ΜΕΘ στο ΑΧΕΠΑ κι άλλες 8 στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης. Παράλληλα τόνισε ότι καταφθάνουν συνεχώς εξειδικευμένοι νοσηλευτές ΜΕΘ για να συμβάλουν στον «πόλεμο» του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού στην μάχη κατά του κορωνοϊού. «Σήμερα περιμένουμε νοσηλευτές από την Κομοτηνή κι από το Άργος για να ανοίξουν νέα κρεβάτια ΜΕΘ, ενώ ήρθαν και οι νοσηλεύτριες από την Κρήτη. Δίπλα σ’ αυτές τις κοπέλες που ήρθαν από την Κρήτη θα μάθουν να δουλεύουν και οι υπάρχουσες νοσηλεύτριες που δεν είναι εξιδεικευμένες στις ΜΕΘ. Είναι πολλαπλός ο ρόλος τους» είπε ο κ. Τσαλικάκης.
Μιλώντας σχετικά στην «Ώρα Ελλάδος», ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νικόλαος Νίτσας, τόνισε ότι υπάρχει μεγάλη διεισδυτικότητα του ιού στην πόλη της Θεσσαλονίκης, όμως, παρ΄ ότι η κατάσταση χαρακτηρίζεται οριακή, το «ΕΣΥ ακόμα αντέχει». Παράλληλα είπε ότι είναι ορατό το σενάριο για τη λήψη περαιτέρω μέτρων, με την κυβέρνηση να παρεμβαίνει ακόμα και μέσα στην ημέρα, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι σταματά η εκθετική αύξηση του κορωνοϊού, όπως φαίνεται κι από τις ενδείξεις στα λύματα.