Προσπάθειες για να οριοθετηθεί η φωτιά μέσα στη μέρα γίνονται από τις δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος, η οποία εκδηλώθηκε την περασμένη Τετάρτη στην περιοχή Σχίνος Κορινθίας. Η θετική είδηση της ημέρας μέσα σε αυτή την τραγωδία που σημειώθηκε είναι ότι δεν υπάρχει ενιαίο μέτωπο της φωτιάς αλλά διάσπαρτες εστίες. Εν αντιθέσει με τις προηγούμενες ημέρες, το βράδυ της Παρασκευής είχε κοπάσει ο αέρας, με αποτέλεσμα οι Πυροσβέστες να καταφέρουν να ελέγξουν καλύτερα το μέτωπο της φωτιάς.
Μέχρι στιγμής η φωτιά έχει κάψει περισσότερα από 55.000 στρέμματα δασικής έκτασης, κατέστρεψε σπίτια και καλλιέργειες ενώ χρειάστηκε να γίνει εκκένωση περιοχών. Η εικόνα το πρωί του Σαββάτου, δείχνει να είναι καλή αφού οι θυελλώδεις άνεμοι των προηγούμενων ημερών έχουν εξασθενήσει. «Στόχος είναι να οριοθετηθεί μέσα στην ημέρα», λέει η Πυροσβεστική.
Οι δυνάμεις που επιχειρούν στο σημείο είναι 278 πυροσβέστες, 89 οχήματα, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το ΜΕΤΠΕ, το κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ», οκτώ Α/Φ, οκτώ PZL, δύο Ε/Π και ακόμη δύο Ε/Π του Π.Σ. και της ΕΛ.ΑΣ. ως συντονιστικά. Συνδρομή παρέχουν: δύο Ε/Π του Ελληνικού Στρατού, εθελοντές πυροσβέστες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου των Περιφερειών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Meteo: Τι οδήγησε στην καταστροφική πυρκαγιά
Εν τω μεταξύ, μια πρώτη ανάλυση για την καταστροφική πυρκαγιά στον Σχίνο Κορινθίας έκανε το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Το meteo παραθέτει τα μετεωρολογικά στοιχεία που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη γρήγορη εξάπλωση της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στον Σχίνο και εξακολουθεί να καίει με διαρκείς αναζωπυρώσεις στα Γεράνεια Ορη, πλήττοντας τους νομούς Κορινθίας και Αττικής. Σύμφωνα με τα στοιχεία του meteo είχαμε μηδενικές βροχοπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή επί 26 ημέρες, ενώ μέσα σε διάστημα 95 ημερών είχαμε μόλις 6 ημέρες βροχοπτώσεων, με ύψος βροχόπτωσης μικρότερο των 30 χιλιοστών.
Επίσης, στην περιοχή έπνεαν πολύ ενισχυμένοι άνεμοι με ριπές ταχύτητας μεταξύ 50 χλμ./ω-66 χλμ./ώρα. Η πυρκαγιά εξαπλώθηκε την Πέμπτη, ενώ η ακραία συμπεριφορά της πυροδοτήθηκε από τις επικρατούσες πυρομετεωρολογικές συνθήκες.