Διαφώνησαν οι εφέτες ανακρίτριες που χειρίζονται την υπόθεση της Χρυσής Αυγής με τον εισαγγελέα για το θέμα της εκ νέου προφυλάκισης των δύο κατηγορουμένων για τη δολοφονία του 27χρονου Πακιστανού Λουκμάν Σεζάντ στα Πετράλωνα το πρωί της 17ης Ιανουαρίου του 2013, όσον αφορά την πράξη της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση.

Έτσι, την απόφαση για το θέμα αυτό καλείται να την πάρει το Συμβούλιο Εφετών, το οποίο συνεδριάζει σήμερα. Οι εφέτες ανακρίτριες μετά την πολύωρη απολογία των δύο κατηγορουμένων είχαν την άποψη ότι πρέπει να προφυλακιστούν, κάτι με το οποίο ωστόσο διαφώνησε ο εισαγγελέας εφετών Ισίδωρος Ντογιάκος, ο οποίος ζήτησε να αφεθούν για την κατηγορία αυτή ελεύθεροι με όρους. Άλλωστε, και οι δύο φερόμενοι ως δράστες του εγκλήματος είναι ήδη προσωρινά κρατούμενοι για τη δολοφονία του 27χρονου μετανάστη, την ώρα που πήγαινε με το ποδήλατό του για δουλειά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για τους Διονύση Λιακόπουλο και Χρήστο Στεργιοπουλο, οι οποίοι ήδη κάθισαν στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας για ανθρωποκτονία από πρόθεση και η δίκη τους θα συνεχιστεί στις 8 Ιανουαρίου. Με την έναρξη της δίκης, πάντως, και οι δύο αρνήθηκαν πως είναι μέλη της Χρυσής Αυγής και πως είχαν ανθρωποκτόνο πρόθεση. Ισχυρίστηκαν πως όλα ξεκίνησαν από έναν διαπληκτισμό που είχαν μαζί του και πως δεν έχουν καμία σχέση με την ιδεολογία της Χρυσής Αυγής.

Από την άλλη πλευρά,  πάντως, η πολιτική αγωγή επισήμανε ότι το συγκεκριμένο έγκλημα έχει ρατσιστικό κίνητρο και ζήτησε να κριθούν οι κατηγορούμενοι με βάση τις σχετικές διατάξεις του Ποινικού Κώδικα η δικογραφία αυτή περιλαμβάνεται στις υποθέσεις που είχαν σταλεί στη Δικαιοσύνη από το Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, όπου η εν λόγω υπόθεση περιγράφεται ως «θανάσιμος τραυματισμός υπηκόου Πακιστάν από δύο μέλη της Χρυσής Αυγής».

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα που εκδόθηκε τον περασμένο Ιούλιο, ο κατηγορούμενος Διονύσης Λιακόπουλος «με ένα στιλέτο τύπου “πεταλούδα” που έφερε μαζί του, έπληξε τον αλλοδαπό στο στήθος και ο δεύτερος κατηγορούμενος (σ.σ.: τότε πυροσβέστης) Χρήστος Στεργιόπουλος μ’ ένα στιλέτο που έφερε μαζί του, τον έπληξε στη μέση και στο μηρό, με αποτέλεσμα από τα χτυπήματα αυτά να επέλθει ο ακαριαίος θάνατός του. Ακολούθως οι κατηγορούμενοι επιβιβάστηκαν στη μοτοσικλέτα τους και διέφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την πρώτη μέρα της δίκης κατέθεσαν στο δικαστήριο τέσσερις μάρτυρες, μεταξύ των οποίων και ζευγάρι που είναι κάτοικοι της περιοχής και μένουν στο σημείο όπου έγινε το έγκλημα. Ο Σπυρίδων Δάκας και η σύζυγός του κατέθεσαν ότι ξύπνησαν από το βογγητό κάποιου και αμέσως βγήκαν στο μπαλκόνι τους, από όπου είδαν τρία άτομα, εκ τω οποίων ο ένας απομακρυνόταν περπατώντας και μετά “κούρνιασε” κάτω από ένα φορτηγό. 

Οι άλλοι δύο μάρτυρες ήταν αστυνομικοί που συνέλαβαν τους δύο δράστες. Αυτοί μεταξύ άλλων κατέθεσαν ότι στην κατοχή των δραστών είχαν βρεθεί δύο στιλέτα τύπου πεταλούδα, εκ των οποίων το ένα ήταν «σίγουρα ματωμένο», και ότι είχαν παραδεχθεί ότι μαχαίρωσαν τον αλλοδαπό εργάτη. Είπαν επίσης ότι οι δράστες δεν είχαν τοποθετημένη στο σημείο όπου έπρεπε την πινακίδα του δικύκλου με το οποίο κινήθηκαν το επίμαχο βράδυ, αλλά την είχαν κάτω από τη σέλα.
 
Οι δύο κατηγορούμενοι, πάντως, κατά τη διάρκεια της απολογίας τους στις εφέτες ανακρίτριες αρνήθηκαν την κατηγορία της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, την οποία πλέον αντιμετωπίζουν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης