Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος, Φίλιππος Καραμέτος

Τη λογική των «δύο μέτρων και δύο σταθμών» φέρεται να ακολουθεί ο πρώην υπουργός Παιδείας και νυν πρόεδρος της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, κ. Γιώργος Μπαμπινιώτης.

Από έγγραφα-ντοκουμέντα, τα οποία βρίσκονται στη διάθεση της zougla.gr, ο κ. Μπαμπινιώτης εμφανίζεται να αμφισβητεί τον… ίδιο του τον εαυτό, καθώς ως πρόεδρος της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας (Αρσάκεια-Τοσίτσεια σχολεία) αντιτίθεται σε γνωμοδοτήσεις που είχε αποδεχθεί και είχε υπογράψει ως υπουργός.

Ναι μεν, αλλά…

Στο επίκεντρο βρίσκεται μια απόλυση ενός εκπαιδευτικού του Α’ Αρσάκειου Γυμνασίου Ψυχικού, ονόματι Χ. Λ. και η υπ’ αριθμ. 4/2012 γνωμοδότηση του Τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Από τη γνωμοδότηση, η οποία υπεγράφη τον Απρίλιο του 2012, ορίζεται ότι «σε περίπτωση που κάποιος ιδιωτικός εκπαιδευτικός αμφισβητήσει τη νομιμότητα της καταγγελίας της σύμβασής του, η Διοίκηση μέσω των συλλογικών οργάνων της (ΠΥΣΠΕ-ΠΥΣΔΕ-ΚΥΣΠΕ-ΚΥΣΔΕ) είναι υποχρεωμένη να ελέγξει την καταχρηστικότητα της καταγγελίας».

Δηλαδή, με απλά λόγια, από τη στιγμή που κάποιος καθηγητής ιδιωτικού σχολείου θεωρήσει ότι αδίκως η διοίκηση αυτού κατήγγειλε τη σύμβασή του, μπορεί να απευθυνθεί στα αρμόδια συλλογικά όργανα, τα οποία οφείλουν να ελέγξουν τη νομιμότητα της καταγγελίας.

Δείτε τη γνωμοδότηση



Κάπως έτσι λοιπόν, και ο πρωταγωνιστής της υπόθεσης, ονόματι Χ. Λ., αφού ενημερώθηκε από τη διοίκηση της Φιλεκπαιδευτικής (πρόεδρος της οποίας είναι ο κ. Μπαμπινιώτης) ότι η σύμβασή του καταγγέλθηκε, απευθύνθηκε στο Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΚΥΣΔΕ), καθώς θεώρησε ότι αδικείται.

Πράγματι, το συμβούλιο μελέτησε την υπόθεση και με τις πράξεις 25/22-11-2011 και 26/2-12-2011 έκρινε ως άδικη την καταγγελία της σύμβασης του εκπαιδευτικού, καλώντας στην ουσία τη Φιλεκπαιδευτική να ανακαλέσει.

Διαφωνεί με τον… εαυτό του

Αλγεινή εντύπωση, ωστόσο, προκαλεί το γεγονός ότι στις 25 Φεβρουαρίου του 2013 η Φιλεκπαιδευτική απέστειλε αίτηση ανακλήσεως της απόφασης του ΚΥΣΔΕ, η οποία μάλιστα υπογράφεται από τον πρόεδρό της, που δεν είναι άλλος από τον κ. Μπαμπινιώτη.

Ως αιτιολογία της ανάκλησης προτάσσεται ο ισχυρισμός ότι «το Συμβούλιο αυτό δεν έχει τη δικαιοδοσία να κρίνει επί της ουσίας επί της διαφοράς και δη επί των στοιχείων που συγκροτούν την πρόδηλη υπέρβαση, ως απαιτεί για την εφαρμογή του το άρθρ. 281 του Α.Κ.»!

Δηλαδή, ο κ. Μπαμπινιώτης, ως πρόεδρος της Φιλεκπαιδευτικής, δεν αποδέχεται τη γνωμοδότηση που είχε υπογράψει ως υπουργός, στην οποία -όπως προαναφέρθηκε- σημειωνόταν ότι, όταν ένας εκπαιδευτικός αμφισβητεί την καταγγελία της σύμβασής του, μπορεί να απευθύνεται στα αρμόδια όργανα (μεταξύ αυτών και το ΚΥΣΔΕ) και να ζητεί την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης.

 Η αίτηση ανάκλησης



Ως υπουργός, δηλαδή, απεδέχθη (όπως προκύπτει, άλλωστε, και από το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την ιδιωτική εκπαίδευση) τον έλεγχο της καταχρηστικότητας των καταγγελιών σύμβασης από τα εποπτικά όργανα του υπουργείου (ΠΥΣΠΕ, ΠΥΣΔΕ, ΚΥΣΠΕ, ΚΥΣΔΕ), ως σχολάρχης όμως – και επειδή η δική του απόφαση στρέφεται εναντίον των «συμφερόντων» της εταιρείας του – τον αγνοεί επιδεικτικά.