Νεαρά αγόρια από οικογένειες μεταναστών, παιδιά «αόρατα» για την κοινωνία, που ζούσαν στο περιθώριο, βιώνοντας τη φτώχεια και την κακοποίηση, φαίνεται να αποτελούσαν την «αυλή» του Δημήτρη Λιγνάδη, από την οποία φέρεται να αντλούσε τα θύματά του, όπως προκύπτει και από την κατάθεση ενός ακόμη μάρτυρα στη δίκη του γνωστού «θεατράνθρωπου», η οποία συνεχίστηκε στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας.
Ο καταγγέλλων, 24 ετών σήμερα, έπεσε θύμα βιασμού στα 17 του χρόνια από τον Δημήτρη Λιγνάδη, όπως υποστηρίζει. Ο κατηγορούμενος γνώριζε πολύ καλά από τον ίδιο για τα προβλήματα στο σπίτι του θύματος, όπως κι ότι η μητέρα του τον είχε εγκαταλείψει. Ήταν ένα νεαρό αγόρι που δύσκολα θα μπορούσε να αντισταθεί σε όσα ο κατηγορούμενος ηθοποιός και σκηνοθέτης μπορούσε να του προσφέρει και, κυρίως, δεν είχε πού να καταφύγει στη συνέχεια.
«Τον εμπιστεύθηκα. Του είπα για τη μάνα μου, για τον πατέρα μου, ότι δεν έχω ρεύμα στο σπίτι, ούτε και χαρτιά για την παραμονή μου στη χώρα. Μου πρότεινε να μείνω μαζί του. Μου είπε “δεν θέλω να σ’ το επιβάλω, δική σου είναι η επιλογή”. Ένιωθα ότι θα μπορούσε να με βοηθήσει. Ένιωθα εμπιστοσύνη γιατί μου είπε ότι κι ο δικός του πατέρας ήταν κακοποιητικός και ότι αγαπούσε τη μητέρα του. Ένιωσα ότι με καταλάβαινε. Το είδα ως ευκαιρία να ξεφύγω απ’ όλα. Να τελειώσω το σχολείο, να είναι πιο νορμάλ η ζωή μου» υποστήριξε.
Το οικογενειακό υπόβαθρο του 17χρονου αγοριού έμοιαζε με εκείνο των υπόλοιπων αγοριών τα οποία προσέγγιζε ο κατηγορούμενος. Το νεαρό αγόρι ζούσε με τη μητέρα του, παράνομη μετανάστρια από την Ουκρανία, η οποία ήταν αλκοολική, όπως και ο πατέρας του, που δεν τον είχε αναγνωρίσει και ερχόταν περιστασιακά στο σπίτι. Όπως είπε, αντιμετώπιζαν πολλά οικονομικά προβλήματα, ενώ υφίστατο και σωματική κακοποίηση. «Πολύ ξύλο. Ζώνη. Αφαγία. Τιμωρία μέχρι αίματος» περιέγραψε.
Έτσι, ο μάρτυρας δέχτηκε την πρόταση να πάει να μείνει μαζί με τον Λιγνάδη, τον οποίο είχε γνωρίσει δύο μήνες νωρίτερα, ενώ καθόταν με φίλους του σε παγκάκι στο Μεταξουργείο. «Σταδιακά πήρα τα πράγματά μου από το σπίτι μου. Κοιμόμουν στο σαλόνι. Μετά από κάποιες ημέρες μού έδωσε και κλειδιά. Ένιωθα άσχημα που δεν είχα κάτι να προσφέρω. Του είπα αν θέλει να μαγειρεύω. Μου άφηνε ένα ποσό. Ψώνιζα και μαγείρευα. Ταυτόχρονα, πήγαινα σχολείο. Καθάριζα και το σπίτι, τακτοποιούσα. Ένιωθα υποχρέωση» είπε ο μάρτυρας, ο οποίος πρόσθεσε: «Στην αρχή ο Δημήτρης Λιγνάδης ήταν πολύ ευγενικός. Τίποτα το περίεργο. Προς το τέλος της διαμονής μου, όμως, μου μιλούσε άσχημα. Τσακωμοί, αντιπαραθέσεις, ψυχολογικός πόλεμος. Μου έλεγε να πιάσω δουλειά αλλά δεν είχα χαρτιά».
Ο πρώτος βιασμός, υποστηρίζει ο μάρτυρας, έγινε αρχές Μαρτίου του 2015 στο σπίτι του κατηγορουμένου, όταν «άνοιξε πάλι κουβέντα τι έχω κάνει στη ζωή μου, αν έχω κάνει σχέση. Εγώ του είπα πως όχι. Ξαφνικά με πλησίασε, με πήρε από το χέρι. Με τράβηξε στο δωμάτιο και με έριξε στο κρεβάτι. Μου κατέβασε το παντελόνι. Πάγωσα. Προσπάθησε να διεισδύσει μέσα μου. Δεν μπορούσα να αντιδράσω. Μου είπε “ηρέμησε”. Δεν μπορούσα να αντιδράσω. Έκανα την πράξη με πολύ πόνο».
Ο μάρτυρας εξήγησε στους δικαστές πως αρχικά κατηγορούσε τον εαυτό του για ό,τι έγινε. «Δεν ζήτησα ποτέ σεξουαλική επαφή μαζί του, ούτε μου άρεσε ως άντρας. Δεν μίλησα γιατί στην αρχή αναρωτιόμουν μήπως έκανα κάτι εγώ και το προκάλεσα. Έλεγα ότι εγώ λογικά φταίω».
Αυτές οι σκέψεις, αλλά κυρίως το ότι δεν είχε πού να πάει στη συνέχεια, έκαναν τον μάρτυρα να συνεχίσει να μένει στο σπίτι του Λιγνάδη, δίνοντας, όπως είπε, μία ακόμη ευκαιρία στον κατηγορούμενο. Δυστυχώς όμως ο βιασμός επαναλήφθηκε. «Ήρθε ξαφνικά από το πουθενά. Πάγωσα ξανά, δεν μπορούσα να αντιδράσω. Έγινε ό,τι και την προηγούμενη φορά. Πήγα στο μπάνιο, άρχισα να κλαίω. Ήταν ξαφνικό. Δεν αντέδρασα (δακρύζει). Από όλο αυτό που έχω βιώσει φοβάμαι να αντισταθώ στη βία».
Με την έναρξη της διαδικασίας ο συνήγορος του κατηγορούμενου Αλέξης Κούγιας ζήτησε να αποβληθεί από πολιτική αγωγή ο συνήγορος πολιτικής αγωγής Γιάννης Βλάχος -που εκπροσωπεί έναν ακόμη άνδρα ο οποίος καταγγέλλει τον Λιγνάδη για βιασμό-, υποστηρίζοντας πως έχει πλαστογραφήσει την υπογραφή του φερόμενου θύματος στην εξουσιοδότηση εκπροσώπησης που του χορήγησε τον περασμένο Μάρτιο. Ο συγκεκριμένος καταγγέλλων ούτε σήμερα εμφανίστηκε να καταθέσει, παρόλο που το δικαστήριο είχε διατάξει τη βίαιη προσαγωγή του κατά την προηγούμενη συνεδρίαση.