Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

Την τακτική «δεν άκουσα, δεν ξέρω, δεν είδα» φαίνεται να ακολουθούν οι σύζυγοι των δύο ανδρών που εκτελέστηκαν χθες στην ταβέρνα Βοσκοπούλα στη Βάρη από τέσσερις δράστες.

Πληροφορίες από αστυνομικές πηγές αναφέρουν πως οι δύο γυναίκες μέχρι στιγμής δεν έχουν δώσει στους αστυνομικούς που χειρίζονται την υπόθεση κανένα στοιχείο που θα μπορούσε να τους οδηγήσει στα ίχνη των δραστών.

Ισχυρίστηκαν μάλιστα στους αστυνομικούς ότι ούτε καν γνωρίζουν που έμεναν οι δύο δολοφονηθέντες, εξηγώντας πως ήρθαν πρόσφατα στη χώρα μας από τη Σερβία για να περάσουν τις γιορτές μαζί με τους συζύγους τους.

Όταν ρωτήθηκαν σχετικά με τις πληροφορίες που θέλουν τους δύο άνδρες να εμπλέκονται σε εγκληματικές οργανώσεις στη Σερβία, και πάλι δήλωσαν άγνοια επί του θέματος, με την μία εξ’ αυτών να παραδέχεται πως το μόνο που γνωρίζει είναι ότι ο σύντροφός της ήταν φυγάς.

 

Αστυνομικές πηγές μιλώντας στο zougla.gr ανέφεραν πως η στάση των γυναικών μπορεί να οφείλεται στο ισχυρό σοκ που υπέστησαν από τη δολοφονία των συζύγων τους, ωστόσο άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να πρόκειται για ηθελημένη «σιωπή» που αποσκοπεί στην απόκρυψη κρίσιμων πληροφοριών. «Σύντομα θα αποκαλυφθεί αν και τι γνωρίζουν» σημείωσαν χαρακτηριστικά. 

Ήταν στην Ελλάδα έξι μήνες

Την ίδια ώρα, οι ελληνικές Αρχές συλλέγουν όσα περισσότερα στοιχεία μπορούν προκειμένου να ρίξουν φως στην ταυτότητα και στο κίνητρο των τεσσάρων δραστών. Σύμφωνα με πληροφορίες του zougla.gr, οι δύο άνδρες που εκτελέστηκαν βρίσκονταν στη χώρα μας τους τελευταίους έξι μήνες, ενώ, όπως προέκυψε από σχετική έρευνα, δεν είχαν απασχολήσει κατά το παρελθόν τις ελληνικές αρχές.

Ωστόσο οι δύο δολοφονηθέντες είχαν σε βάρος τους εντάλματα σύλληψης από την Interpol, με την Ερυθρά Αγγελία να έχει βγει από τις αστυνομικές υπηρεσίες του Μαυροβουνίου το 2018.

Όπως προκύπτει από μαρτυρίες, οι δράστες έφθασαν στο σημείο της δολοφονίας με ένα μαύρο αυτοκίνητο και μπήκαν στο μαγαζί έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους. Κατευθύνθηκαν στο τραπέζι που κάθονταν τα δύο θύματα -τα οποία δεν έφεραν όπλα- και άνοιξαν πυρ. Αμέσως μετά τράπηκαν σε φυγή. Στο σημείο οι αστυνομικοί συνέλεξαν συνολικά 24 κάλυκες των εννέα χιλιοστών.

Τραγικές φιγούρες της ιστορίας αποτελούν τα δύο παιδιά, ένα αγοράκι και ένα κοριτσάκι, 6 και 9 ετών, τα οποία παρακολουθούνται από παιδοψυχολόγους καθώς έχουν υποστεί σοκ.

Παρακολουθήστε τη μαρτυρία ανθρώπου που βρισκόταν στο σημείο της επίθεσης

 

Πόλεμος φατριών πίσω από το φονικό 

Τα Μέσα Ενημέρωσης της Σερβίας αποδίδουν την εκτέλεση σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ μαφιόζικων συμμοριών.

Σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Novosti του Βελιγραδίου, τα δύο άτομα που δολοφονήθηκαν ανήκαν σε μαφιόζικη φατρία που αποκαλείται «Σκάλιαρι».

Κατά τις πληροφορίες της εφημερίδας, τα θύματα ονομάζονταν Ίγκορ Ντέντοβιτς και Στέβαν Σταμάτοβιτς και ήταν ηγετικά στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης «Σκάλιαρι».

Για τον Ίγκορ Ντέντοβιτς εκκρεμούσε διεθνές ένταλμα σύλληψης για απόπειρα δολοφονίας, που εξέδωσαν οι Αρχές του Μαυροβουνίου το 2016, μετέδωσε η σερβική δημόσια τηλεόραση RTS.

Η λεγόμενη «Σκάλιαρι» είναι μια από τις δύο ισχυρές εγκληματικές οργανώσεις που δρουν στο Μαυροβούνιο.

Η άλλη αποκαλείται από τις διωκτικές αρχές ως φατρία «Καβάτσκι».

Όπως μεταδίδουν τα σερβικά ΜΜΕ, και οι δύο ξεκίνησαν την εγκληματική τους δράση από την πόλη Κότορ, αρχικά ως ενιαία ομάδα, που διακινούσε σε ολόκληρη την Ευρώπη ναρκωτικά που έφερνε λαθραία από την Νότια Αμερική.

Το 2014, με αφορμή την εξαφάνιση 200 κιλών κοκαΐνης στη Βαλένθια της Ισπανίας, η αποκαλούμενη μαφία του Κότορ διασπάστηκε σε δύο φατρίες, τις «Σκάλιαρι» και «Καβάτσκι», που πήραν τα ονόματά τους από τα τοπωνύμια δύο συνοικισμών του Κότορ.

Ξέσπασε «εμφύλιος» πόλεμος που διαρκεί μέχρι σήμερα. Τα τελευταία πέντε χρόνια, ο πόλεμος των δύο συμμοριών υπολογίζεται ότι έχει 40 νεκρούς και στις δύο πλευρές.

Οι περισσότερες από τις δολοφονίες διαπράχθηκαν στη Σερβία και το Μαυροβούνιο. Σε πολλές, το modus operandi ήταν παρόμοιο με αυτόν της δολοφονικής ενέργειας στη Βάρη: τα θύματα εκτελέστηκαν μπροστά σε μέλη της οικογένειάς τους.