Ανταπόκριση από Στρασβούργο: Νίκος Ρούσσης

Σωρεία σοβαρών ελλείψεων, στον τομέα αντιμετώπισης της εμπορίας ανθρώπων (trafficking) στην Ελλάδα επισημαίνει, η πρώτη έκθεση της ομάδας εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά της εμπορίας ανθρώπων (GRETA), που δίνεται σήμερα στη δημοσιότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην έκθεση τονίζεται πως, ενώ οι ελληνικές αρχές υιοθέτησαν μία νομοθεσία κατά του trafficking, δεν υπάρχει μία εθνική στρατηγική και συγκεκριμένο σχέδιο δράσης, για την καταπολέμηση αυτής της μάστιγαςΣτην έκθεση τονίζεται πως, ενώ οι ελληνικές αρχές υιοθέτησαν μία νομοθεσία κατά του trafficking, δεν υπάρχει μία εθνική στρατηγική και συγκεκριμένο σχέδιο δράσης, για την καταπολέμηση αυτής της μάστιγας.

Όπως υπογραμμίζεται στην έκθεση, παρά τις αναφορές σχετικά με την καταναγκαστική εργασία σε τομείς όπως η γεωργία, ο τουρισμός ή η οικιακή εργασία, υπήρξαν λίγες περιπτώσεις εντοπισμένων θυμάτων εμπορίας ανθρώπων με σκοπό την εκμετάλλευση της εργασίας.

Δεν έχουν γίνει προσπάθειες ακόμη, λέει η έκθεση, για τον εντοπισμό των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων μεταξύ αιτούντων άσυλο, παράνομων μεταναστών και ασυνόδευτων παιδιών ενώ, οι ελληνικές αρχές εξακολουθούν να προσπαθούν να εντοπίσουν τα θύματα του trafficking, με βάση τις δηλώσεις ή την συνεργασία (sic) των θυμάτων, κατά την ποινική διαδικασία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενώ τα θύματα εμπορίας γυναικών και κοριτσιών μπορούν να λάβουν ασφαλή κατάλυμα και βοήθεια σε καταφύγια που διοικούνται από το Εθνικό Κέντρο Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ) και ΜΚΟ, η GRETA παροτρύνει τις ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν ότι και τα θύματα-άνδρες θα επωφεληθούν επίσης από τη βοήθεια που προβλέπεται από το νόμο.

Δεν έχει αντιμετωπισθεί ακόμη το θέμα των εξαφανισμένων παιδιών-προσφύγων ή αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα, τονίζεται ιδιαίτερα στην έκθεσηΧάος επικρατεί στον τομέα υποστήριξης των παιδιών-θυμάτων εμπορίας ανθρώπων στην Ελλάδα όπου, στα προγράμματα υποστήριξης των παιδιών-θυμάτων εκμετάλλευσης, δεν λαμβάνονται υπ’ όψιν οι ειδικές ανάγκες τους ενώ, εξακολουθούν να κρατούνται σε κέντρα κράτησης, παιδιά για λόγους μετανάστευσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν έχει αντιμετωπισθεί ακόμη το θέμα των εξαφανισμένων παιδιών-προσφύγων ή αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα, τονίζεται ιδιαίτερα στην έκθεση.

Τα θύματα εμπορίας ανθρώπων στην Ελλάδα, υπογραμμίζεται, δεν διευκολύνονται στην διαδικασία διεκδίκησης αποζημιώσεων ενώ, είναι απελπιστικά μικρός ο αριθμός των τελεσίδικων καταδικαστικών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης