Σε ιερό πόλεμο εξελίσσεται η διαφωνία που έχει προκύψει μεταξύ της Μητρόπολης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως και της Μονής Κλειστών στα Άνω Λιόσια, με αφορμή το έθιμο καθόδου της εικόνας της Παναγίας Ελεούσας. Μια υπόθεση η οποία έγινε ευρέως γνωστή τους τελευταίους μήνες στα δυτικά προάστια, αλλά όπως τονίζουν τοπικοί και εκκλησιαστικοί παράγοντες η κόντρα έχει ξεκινήσει από πολύ παλιά με την κατάσταση να τείνει να ξεφεύγει.
Είναι γνωστό πως το ιστορικό έθιμο της καθόδου της εικόνας της Παναγίας Ελεούσας, η οποία φυλάσσεται στη Μονή Κλειστών, στη Φυλή είναι μια σημαντική γιορτή για την ευρύτερη περιοχή. Η εικόνα κάθε Απρίλιο με τη συνδρομή εκκλησιαστικών και αυτοδιοικητικών φορέων από το Μοναστήρι, διασχίζει μια λιτανευτική διαδρομή περίπου 9 χιλιομέτρων με συμμετοχή χιλιάδων πιστών, και μεταφέρεται στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στα Άνω Λιόσια Λιόσια και στον Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Φυλής.
Στη συνέχεια, για ένα χρονικό διάστημα οι πιστοί έχουν τη δυνατότητα να προσκυνήσουν την εικόνα, μέχρι αυτή να μεταφερθεί και πάλι στη Μονή.
Μητρόπολη, Δήμοι, Δημοτική και Ελληνική Αστυνομία συνεργάζονται προκειμένου η διαδικασία να ολοκληρωθεί ομαλά.
Η κόντρα και η εκδικητική συμπεριφορά του Δεσπότη
Όλα αυτά όμως συνέβαιναν για κάποια χρόνια μέχρι το 2023. Εντός του 2024 και συγκεκριμένα τον μήνα Απρίλιο, κι ενώ οι προετοιμασίες για το έθιμο βρίσκονταν σε εξέλιξη (20 Απριλίου προς τα Άνω Λιόσια και 27 Απριλίου προς τη Φυλή), ξαφνικά οι μοναχές αποφάσισαν πως δεν θα επιτρέψουν την μεταφορά της εικόνας, προβάλλοντας το επιχείρημα πως οι πιστοί μπορούν να προσέλθουν στο Μοναστήρι για να προσκυνήσουν εφέτος. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ζούγκλας», πρότειναν στην Μητρόπολη να γίνεται αυτό κάθε δύο χρόνια.
Δηλαδή να τηρείται μεν το έθιμο με την περιφορά δύο χρονιές, αλλά την τρίτη χρονιά, η εικόνα να παραμένει στο Μοναστήρι. Την ματαίωση της καθόδου της Εικόνας το 2024 γνωστοποίησε μάλιστα τότε με ανακοίνωσή του και ο Δήμος Φυλής, εκφράζοντας την απογοήτευσή του γιατί ενώ είχε ολοκληρώσει το σύνολο των προετοιμασιών για τις δύο κορυφαίες αυτές θρησκευτικές τελετές, αυτή τελικά δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί. Ο Δήμος ανέφερε επίσης πως το θέμα με την Εικόνα το διαχειρίζεται αποκλειστικά ο Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας.
Από την «πνευματική ποινή» στην ακοινωνησία
Κι έτσι κι έγινε. Ως πρώτη αντίδραση ήταν να επιβληθεί «πνευματική ποινή» στις Μοναχές. Όπως ανακοινώθηκε από την Μητρόπολη τότε « ο Μητροπολίτης Αθηναγόρας επέβαλε επιτίμιο στις μοναχές της Ιεράς Μονής Κλειστών, λόγω της αναιτιολόγητης άρνησής τους να συμμορφωθούν στο Πρόγραμμα Λιτανεύσεων της Εφεστίου Εικόνας της Μονής Κλειστών, που εξέδωσε η Ιερά Μητρόπολη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως». Πρόκειται για πνευματική ποινή που επιβάλλεται επί σοβαρών εκκλησιαστικών παρεκτροπών, με σκοπό να μετανοήσει όποιος τιμωρήθηκε. Εξ ου και διευκρίνισε ότι θα άρει το επιτίμιο, μόνο αν οι μοναχές ζητήσουν συγγνώμη.
Εκκλησιαστικοί και τοπικοί παράγοντες λοιπόν ανέφεραν στη «Ζούγκλα» πως ο Μητροπολίτης ενοχλήθηκε πάρα πολύ με την απόφαση αυτή της Μονής, κι επειδή δεν κατέστη εφικτό να πείσει τις μοναχές να αλλάξουν γνώμη ακόμα και με την «πνευματική ποινή», αποφάσισε με όση εξουσία του δίνεται να δημιουργήσει προβλήματα στο Μοναστήρι, μήπως προφανώς και αλλάξουν γνώμη. Όπως καταγγέλλουν οι ίδιες πηγές, ο Δεσπότης δεν επιτρέπει σε ιερέα να παραβρεθεί στη Μονή προκειμένου να λειτουργεί ο Ναός. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι πιστοί που επισκέπτονται το Μοναστήρι να μην μπορούν να κοινωνήσουν.
«Ακόμα και στην γιορτή της Μονής τον Δεκαπενταύγουστο που συρρέουν χιλιάδες πιστοί από όλη την Ελλάδα, ο Δεσπότης δεν επέτρεψε ούτε εκείνη την ιερή ημέρα να παραβρεθεί ιερέας παρόλο που το ζήτησαν οι μοναχές, προκειμένου να κοινωνήσουν οι ίδιες αλλά και ο κόσμος. Αποτέλεσμα ήταν να διαμαρτυρηθούν οι πιστοί που βρέθηκαν εκεί», λέει στην ιστοσελίδα τοπικός παράγοντας και προσθέτει: «Ο Δεσπότης θέλει την εικόνα να την πάρει κι επειδή δεν μπορεί να το κάνει θεσμικά επιβάλει εκδικητικά το μέτρο της ακοινωνησίας των μοναχών. Πρόκειται για καθαρό εκβιασμό με τον τρόπο που το κάνει. Εκδικείται τις καλόγριες επειδή δεν μπορεί να μεταφέρει την εικόνα στις εκκλησίες της Μητρόπολης. Σκεφτείτε πως τα έσοδα από έναν Ναό αυξάνονται όταν εκτίθεται εκεί η εικόνα».
Το «κόλπο» με το πιστό αντίγραφο
Σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, οι ίδιες πηγές ανέφεραν στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα ότι φέτος τον Αύγουστο συνέβη κάτι το πρωτόγνωρο. Ενώ η εικόνα παραμένει στο Μοναστήρι, η Μητρόπολη με ανακοίνωσή της στο Διαδίκτυο προχώρησε σε λιτάνευση του αντιγράφου της Εικόνας. Δηλαδή η εικόνα που παρουσίασαν στην λειτουργία δεν είναι η αυθεντική αλλά πιστό αντίγραφο.
Όπως τονίζουν: «Η κυκλοφορία εντός αντιγράφου αφήνει την υποψία ότι εκείνο που πραγματικά ενδιαφέρει τον Δεσπότη δεν είναι η ευλογία της Παναγίας αλλά ένα λαογραφικό έθιμο με οικονομικά οφέλη. Η Παναγία είναι θρονιασμένη στο Μοναστήρι της και καθένας μπορεί να την προσκυνήσει και να λάβει ευλογία και βοήθεια όποτε θέλει».
Η «Ζούγκλα» επιχείρησε να έρθει σε επαφή με τον ίδιο τον Μητροπολίτη Ιλίου όμως αυτό δεν κατέστη εφικτό. Ζητήσαμε από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών να μας κατευθύνει προκειμένου να επικοινωνήσουμε μαζί του. Μας έδωσαν κάποια τηλέφωνα συνεργατών του οι οποίοι και δεν τοποθετήθηκαν επί του συγκεκριμένου ζητήματος. Μιλήσαμε και με τοπικούς παράγοντες προκειμένου να ενημερώσουν τον Μητροπολίτη πως τον αναζητούμε. Μας ειπώθηκαν αόριστες εξηγήσεις με την προοπτική αν και εφόσον ενημερωθεί ο Δεσπότης να έρθει σε επαφή μαζί μας. Έκτοτε περιμένουμε.
Φωτογραφίες από: doxhti.gr, Romfea.gr