Συνέντευξη: Χρήστος Μαζάνης
«Ο κίνδυνος τρομοκρατικού χτυπήματος αυτή την περίοδο στην Ελλάδα από “μοναχικούς λύκους” που θα αποφασίσουν να γίνουν μάρτυρες είναι υπαρκτός και δεν μπορεί να αποκλειστεί», λέει σε συνέντευξή του στην τηλεόραση της «Ζούγκλας» ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσων, Κώστας Υφαντής. «Όμως η επιλογή πολιτικής στήριξης στο Ισραήλ είναι αυτονόητη. Το Ισραήλ αποτελεί βασικό γρανάζι για την ασφάλεια της χώρας μας», προσθέτει.
Ερωτηθείς για τη στάση της Τουρκίας στο Μεσανατολικό και συγκεκριμένα για τις τελευταίες δηλώσεις Ερντογάν όπου ανέφερε πως η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση, ακυρώνοντας παράλληλα την επίσκεψή του στο Ισραήλ, ο καθηγητής απαντά:
«Πιστεύω πως ο Ερντογάν αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε σύγχυση διότι νιώθει πως η Τουρκία δεν μπορεί τελικά να παίξει κάποιο ρόλο στην περιοχή και αυτό του δημιουργεί εκνευρισμό. Εάν αυτά που λέει τα εννοεί και δεν τα κάνει για εσωτερική κατανάλωση τότε είμαστε μπροστά σε ευρύτερες εξελίξεις. Το μεγάλο του λάθος όμως το οποίο θα του δημιουργήσει πρόβλημα είναι ότι διέρρηξε τη σχέση του με το Ισραήλ».
Ο Κώστας Υφαντής κατά τη διάρκεια της συζήτησης εκτιμά ότι «όσο η κρίση παραμένει εγκλωβισμένη τόσο απομακρύνεται το ενδεχόμενο ενός Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου» ενώ σχετικά με την πρόταση που έκανε πρόσφατα ο Μακρόν για ευρύτερη συμμαχία κατά του ISIS ως αιχμή του δόρατος κατά της Χαμάς, υποστηρίζει πως «δεν πρόκειται να λυθεί το πρόβλημα με στρατιωτική εμπλοκή».
Ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων αναφέρεται ακόμα στο Ιράν τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «δεν έχει συμφέρον να εμπλακεί σε έναν πόλεμο με το Ισραήλ και να ξεφύγει η κατάσταση, όμως η εμπλοκή του δεν θεωρείται και απίθανη».
Μιλά ακόμα για την στρατιωτική επιχείρηση που έχει ανακοινώσει το Ισραήλ και εξηγεί αναλυτικά τους λόγους όπου μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει μια ευρύτερη χερσαία επιχείρηση. Κατά την άποψή του «δεν υπάρχει καθυστέρηση αλλά ένας σχεδιασμός μιας πολύ προσεκτικής επιχείρησης με σκοπό την αποδυνάμωση μεν της Χαμάς αλλά και την ελαχιστοποίηση των απωλειών αμάχων και ομήρων».
«Σε κάθε περίπτωση η όποια καθυστέρηση δίνει χρόνο στη διπλωματία», τονίζει χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά στην ανάπτυξη ισχυρότατων αμερικανικών δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στην Ελλάδα ο καθηγητής είναι σαφής: «Η αμερικανική προσέγγιση στην κρίση αυτή είναι σωστή. Από την αρχή οι Αμερικανοί είπαν στο Ισραήλ πως δεν πρέπει να ενοχοποιηθεί το Ιράν διότι δεν φαινόταν η εμπλοκή του. Η τεράστια στρατιωτική δύναμη που αναπτύσσουν εκεί όμως είναι ένα μήνυμα προς το Ιράν και στην περιοχή για να μην τολμήσει να κουνηθεί κανείς εάν το σκεφτεί. Οι δυνάμεις αυτές δεν είναι μπλόφα. Εάν δεν λειτουργήσει η αποτρεπτική ισχύς, οι ΗΠΑ θα εμπλακούν στρατιωτικά και είναι έτοιμες».
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης αναφέρεται και στη στάση της χώρας μας απέναντι σε αυτήν την κρίση επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως: « η Ελλάδα έχει περιορισμένες επιλογές. Βασιστήκαμε στο Ισραήλ και συγκροτήσαμε μαζί με την Κύπρο μέτωπο που στέλνει αποτρεπτικό μήνυμα προς την Τουρκία. Σε αυτόν τον πόλεμο ή σε μια γενικευμένη κρίση δεν πιστεύω πως η Ελλάδα θα εμπλακεί στρατιωτικά».