Ρεπορτάζ: Κωνσταντίνα Παπατσάκωνα

Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι σεισμολόγοι έπειτα από τη σεισμική δόνηση που ταρακούνησε την ευρύτερη περιοχή του Λεκανοπεδίου αργά το βράδυ της Τρίτης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός ήταν μεγέθους 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ το επίκεντρό του εντοπίστηκε 28 χιλιόμετρα βόρεια – βορειοανατολικά από την Αθήνα. Πρόκειται για μία δόνηση επιφανειακή, με το εστιακό της βάθος να υπολογίζεται στα 9 χιλιόμετρα.

Επισημαίνεται πως από τις 23.50 οπότε σημειώθηκε η ασθενής σεισμική δόνηση μέχρι το πρωί της Τετάρτης, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, δεν έχουν καταγραφεί σεισμοί ίδιου ή μεγαλύτερου μεγέθους, παρά μόνο μία δόνηση 2,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στις 00.57, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού των 4,1R.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και πρόεδρο του ΟΑΣΠ (Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας) Ευθύμιο Λέκκα, η δόνηση σημειώθηκε σε ένα σημείο όπου είχε εκδηλωθεί στις αρχές του χρόνου ένας αριθμός επίσης παρόμοιων σεισμών στην περιοχή, δηλαδή βορειοδυτικά του Μαραθώνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως ανέφερε στο zougla.gr ο κ. Λέκκας, πρόκειται για μια περιοχή όπου υπάρχουν πολλά μικρά ρήγματα.

«Αυτή η περιοχή χαρακτηρίζεται από την παρουσία πολλών μικρών ρηγμάτων, τα οποία όμως δεν έχουν τη δυνατότητα να δώσουν μεγαλύτερο σεισμό από 4,5 Ρίχτερ» ανέφερε ο καθηγητής.

Λέκκας: Δεν φαίνεται να υπάρχει διασπορά των επικέντρων στην ευρύτερη περιοχή Ωστόσο, αυτό που επεσήμανε είναι πως «δεν φαίνεται να υπάρχει διασπορά των επικέντρων στην ευρύτερη περιοχή, που θα σήμαινε ότι θα μπορούσαν θεωρητικά να διεγερθούν ρήγματα της ευρύτερης περιοχής, δηλαδή του Ευβοϊκού, του Σαρωνικού ή του Κορινθιακού».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ουσιαστικά είναι ρήγματα τα οποία είναι περιορισμένα στην περιοχή του Μαραθώνα και έτσι δεν μπορεί εύκολα να επεκταθεί η σεισμική δραστηριότητα και σε άλλες περιοχές» πρόσθεσε ο κ. Λέκκας.

Παρακολουθήστε τις δηλώσεις του καθηγητή και προέδρου του ΟΑΣΠ:

Παπαζάχος: Πρόκειται για περιοχή σχετικά χαμηλής σεισμικότητας

Σε δηλώσεις του ο καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Κώστας Παπαζάχος εμφανίστηκε καθησυχαστικός, ιδιαίτερα όσον αφορά στα χαρακτηριστικά της χθεσινοβραδινής δόνησης, αυτό δηλαδή της έντονης βοής.

«Είναι λογικό όλοι οι άνθρωποι να αναφέρονται σε τέτοια φαινόμενα, αυτό είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο που συμβαίνει σε όλους τους σεισμούς τέτοιου μεγέθους, γιατί ένα κομμάτι διαρρέεται στην ατμόσφαιρα και άρα δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο τα φαινόμενα που αναφέρθηκαν σχετικά με την έντονη βοή και την αισθητότητα την οποία είχε» ανέφερε ο κ. Παπαζάχος και συμπλήρωσε πως «είναι πολύ τυπικό το φαινόμενο αυτό στην άμεση γειτονιά στη γένεση ενός τέτοιου σεισμού».

Παπαζάχος: Σε κάθε περίπτωση, επειδή η σεισμικότητα στην περιοχή φαίνεται να επιμένει για κάποιους μήνες, πρέπει να την παρακολουθήσουμε και να δούμε πώς εξελίσσεται, ιδίως μέσα στις επόμενες ώρες και μέρεςΠαράλληλα, δήλωσε πως τέτοιοι σεισμοί με αυτό το μέγεθος συμβαίνουν πρακτικά κάθε δύο μέρες στον ελληνικό χώρο και πως πρόκειται για μία περιοχή σχετικά χαμηλής σεισμικότητας.

Τέλος, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι στη συγκεκριμένη περιοχή η σεισμική δραστηριότητα είναι επίμονη για σημαντικό χρονικό διάστημα με σεισμούς τέτοιου μικρού μεγέθους.

«Σε κάθε περίπτωση, επειδή η σεισμικότητα στην περιοχή φαίνεται να επιμένει για κάποιους μήνες, πρέπει να την παρακολουθήσουμε και να δούμε πώς εξελίσσεται, ιδίως μέσα στις επόμενες ώρες και μέρες» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαζάχος.

Ακούστε τις δηλώσεις του κ. Παπαζάχου:

Γεράσιμος Χουλιάρας: Σεισμός στη βορειοανατολική Αττική, μεταξύ Αφιδνών και Καπανδριτίου

Με μία ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο δρ Γεράσιμος Χουλιάρας, Κύριος Ερευνητής Σεισμολογίας, ανακοίνωσε το μέγεθος και το επίκεντρο της δόνησης, ενώ παρουσίασε τους σεισμογράφους που είναι εγκατεστημένοι και λειτουργούν σε σχολεία σε Θεσσαλονίκη, Άγναντα-Άρτα, Αργοστόλι, Σπάρτη, Μεσσηνία και αλλού, οι οποίοι κατέγραψαν τον σεισμό.

Η επίσημη ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών:

Ο σεισμογράφος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου που είναι εγκατεστημένος στον Διόνυσο κατέγραψε τη δόνηση: 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης