Ελάχιστους ξένους αγοραστές έφερε το μέτρο της χορήγησης άδειας παραμονής σε αγοραστές ελληνικών ακινήτων -υπηκόους τρίτων χωρών που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση την περασμένη άνοιξη. Πρόκειται για το νόμο 4146/2013 που προβλέπει τη χορήγηση άδειας παραμονής σε κατοίκους τρίτων χωρών που επιθυμούν να επενδύσουν ποσό ίσο με 250.000 ευρώ ή περισσότερο σε ελληνικά ακίνητα.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια των περίπου επτά μηνών που ισχύει το μέτρο μόλις… δύο ακίνητα αγοράστηκαν από ξένους. Πρόκειται για μία μεζονέτα που αγοράστηκε από Κινέζα στην Αττική και για ένα ακόμη σπίτι στην Ελλάδα.
«Οι ξένοι περιορίζονται στο να διατυπώνουν ερωτήσεις σχετικά με το μέτρο, τους φόρους που επιβαρύνουν μία συναλλαγή στα ακίνητα και σπανίως προχωρούν σε αγορά» σημειώνει στο zougla.gr κτηματομεσίτης.
Ο ελληνικός ήλιος δεν αρκεί
Αρχικά η αγορά ζητούσε επιτακτικά την παροχή κινήτρων σε υπηκόους τρίτων χωρών που επιθυμούσαν να αγοράσουν ακίνητα στην Ελλάδα. Και αυτό επειδή μέχρι την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου, επενδυτής, π.χ. από τη Ρωσία, θα έπρεπε να περιμένει έως και έναν ολόκληρο χρόνο για να ολοκληρωθεί η συναλλαγή.
Και ενώ υπήρξαν προσδοκίες ότι νέος νόμος (4146/2013) θα φέρει επενδυτές που αναζητούν μία…θέση κάτω από τον ελληνικό ήλιο, αυτό -τουλάχιστον μέχρι σήμερα- δεν έγινε πραγματικότητα. Η βασικότερη αιτία είναι το ασταθές οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον που κρατά μακριά τους επενδυτές παρά το «δώρο» της χορήγησης άδειας παραμονής -επιτρέπει την ελεύθερη διέλευση στην Ε.Ε.- με την αγορά κατοικίας 250.000 ευρώ.
Παράλληλα, το φοροτσουνάμι στα ακίνητα αποτρέπει την αγορά ακινήτων από ξένους. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του φόρου υπεραξίας που επιβαρύνει τους πωλητές και αναμένεται να οδηγήσει σε μετακύληση του κόστους στους αγοραστές.
«Μέχρι να επιβληθεί ο φόρος υπεραξίας, πουλούσαμε ένα ακίνητο προς 250.000 ευρώ. Πλέον, θα πρέπει να αυξήσουμε την τιμή του, περίπου στις 270.000 ευρώ και αυτή η μεταβολή στην αξία δημιουργεί εύλογα ερωτήματα στους ξένους αγοραστές» σημειώνουν χαρακτηριστικά παράγοντες του real estate.
Έτσι, πολλοί είναι οι ξένοι επενδυτές που περιορίζονται στο να εκδηλώνουν ενδιαφέρον, αλλά απειροελάχιστοι είναι όσοι επενδύουν στο ελληνικό real estate.
Στο εξωτερικό
Την ίδια στιγμή, παρά τα σοβαρά προβλήματα που υπέστη η κυπριακή οικονομία, στη Μεγαλόνησο το διάστημα Αύγουστος-Οκτώβριος πραγματοποιήθηκαν αγοραπωλησίες αξίας 400 εκατ. ευρώ. Από αυτές οι περισσότερες αποδίδονται στο μέτρο της χορήγησης άδειας παραμονής για ακίνητα ελάχιστης αξίας 300.000 ευρώ που εφαρμόζει η χώρα.
Επίσης, στη Λετονία εύποροι Ρώσοι Καζάκοι και Κινέζοι αγοράζουν ακίνητα με κίνητρο την παροχή άδειας παραμονής που θα τους εξασφαλίσει πρόσβαση στην Κεντρική Ευρώπη.
Στην εν λόγω χώρα απαιτείται το προς αγορά ακίνητο να έχει ελάχιστη αξία ύψους 71 χιλιάδων ευρώ και, όπως φαίνεται, το τίμημα είναι δύσκολα θα μπορούσε να είναι ανταγωνιστεί το όριο των 250.000 ευρώ που έχει θέσει η Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο ότι τα τελευταία χρόνια, η Λετονία έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 600 εκατ. ευρώ από επενδύσεις σε ακίνητα από ξένους.