Φωτογραφίες – βίντεο: Νίκος Χριστοφάκης

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στο Σούνιο ώστε να απολαύσει το μοναδικό φαινόμενο της «μπλε υπερπανσελήνου». Υπενθυμίζεται ότι το επόμενο «μπλε φεγγάρι» θα το δούμε στις 31 Μαΐου 2026.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Αύγουστος ξεκίνησε με μια λαμπρή υπερπανσέληνο και θα τελειώσει με τον ίδιο τρόπο, καθώς μια άλλη υπερπανσέληνος θα φωτίσει τον νυχτερινό ουρανό αυτή την εβδομάδα. Ο δακτυλιωμένος πλανήτης Κρόνος έκανε επίσης την πιο κοντινή και φωτεινή εμφάνισή του φέτος κοντά στο φεγγάρι.

Στο τέλος του βραδινού λυκόφωτος την Τετάρτη, γύρω στις 20:42 μ.μ. ώρα Ελλάδας, η φωτεινή λάμψη του Κρόνου εμφανίστηκε περίπου 5 μοίρες πάνω δεξιά από το φεγγάρι. Κατά τη διάρκεια της βραδιάς, ο Κρόνος φαινόταν να κινείται δεξιόστροφα γύρω από το φεγγάρι, σύμφωνα με τη NASA. Στο πλησιέστερο σημείο τους, οι δύο φαίνονταν να απέχουν μεταξύ τους περίπου το πλάτος τεσσάρων πλήρων φεγγαριών, σύμφωνα με το EarthSky.

Και οι δύο πανσέληνοι του Αυγούστου μπορούν να θεωρηθούν υπερπανσέληνοι, σύμφωνα με το EarthSky. Οι ορισμοί της υπερσελήνης μπορεί να ποικίλλουν, αλλά ο όρος γενικά υποδηλώνει μια πανσέληνο που βρίσκεται πιο κοντά στη Γη από ό,τι συνήθως και έτσι εμφανίζεται μεγαλύτερη και φωτεινότερη στον νυχτερινό ουρανό. Το φεγγάρι θα απέχει από τη Γη 357.344 χιλιόμετρα, σχεδόν 28.968 χιλιόμετρα πιο κοντά από τη μέση απόστασή του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ορισμένοι αστρονόμοι λένε ότι το φαινόμενο εμφανίζεται όταν το φεγγάρι βρίσκεται σε απόσταση 90% από το περίγειο – την πλησιέστερη προσέγγισή του στη Γη σε τροχιά.

Η δεύτερη πανσέληνος μέσα σε ένα μήνα είναι επίσης γνωστή ως μπλε φεγγάρι, όπως και η φράση «μία φορά σε ένα μπλε φεγγάρι», σύμφωνα με τη NASA.

Συνήθως, η πανσέληνος συμβαίνει κάθε 29 ημέρες, ενώ οι περισσότεροι μήνες στο ημερολόγιό μας διαρκούν 30 ή 31 ημέρες, οπότε οι μήνες και οι φάσεις της σελήνης δεν ευθυγραμμίζονται πάντα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένα μπλε φεγγάρι περίπου κάθε 2,5 χρόνια, και το τελευταίο συνέβη τον Αύγουστο του 2021.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης