Zougla Newsroom

Έχουν περάσει τέσσερις μέρες από την κατάρρευση της οροφής του κλειστού γηπέδου στο αθλητικό κέντρο ΔΑΪΣ, ιδιοκτησίας των Εκπαιδευτηρίων Δούκα, στο Μαρούσι, και η αναζήτηση των ευθυνών για ένα περιστατικό, που υπό άλλες συνθήκες θα εξελισσόταν σε ασύλληπτη τραγωδία, γίνεται στο σκοτάδι του παραδοσιακού ελληνικού λαβύρινθου της γραφειοκρατίας, της αποποίησης ευθυνών και του χάους που διέπει τις αρμοδιότητες των δημοσίων υπηρεσιών.

Η «Ζούγκλα» έκανε το αυτονόητο. Επιχείρησε να αναζητήσει ποια είναι η Υπηρεσία του Δημοσίου η οποία έχει την ευθύνη να εξασφαλίζει ότι ένα ιδιωτικό κτήριο για δημόσια χρήση είναι κατασκευασμένο με τις αρμόζουσες προδιαγραφές και είναι, πάνω απ’ όλα, ασφαλές για τους πολίτες. Να εξασφαλίζει, με λίγα λόγια, ότι όσοι βρίσκονται καθημερινά σε αυτό δεν κινδυνεύουν να παγιδευτούν και να καούν ζωντανοί σε περίπτωση πυρκαγιάς, ή να καταπλακωθούν από μια οροφή που καταρρέει. Οι απαντήσεις που πήραμε ήταν μονότονες: η ομοσπονδία του χάντμπολ ασχολείται μόνο με το αν το γήπεδο είναι κατάλληλο για τηλεοπτικές μεταδόσεις, η Περιφέρεια Αττικής δεν ασχολείται καθόλου, ο Δήμος Αμαρουσίου υπογράφει και σφραγίζει απλώς έναν πλήρη φάκελο για τη χορήγηση της οικοδομικής άδειας, και το υφυπουργείο Αθλητισμού αρκείται να εξηγεί τι λέει η νομοθεσία για τους υπόλοιπους. Με πέντε λέξεις που αφορούν όλους «δεν είναι δική μας αρμοδιότητα».  

Η επίσημη απάντηση από τον Δήμο Αμαρουσίου ήταν η εξής: «Πριν από 20 χρόνια δόθηκε η έγκριση προς ανέγερση των συγκεκριμένων αθλητικών εγκαταστάσεων, όπως δίνεται η οποιαδήποτε οικονομική άδεια, για οποιαδήποτε οικοδομική κατασκευή. Προσκομίζεται ο σχετικός φάκελος στις πολεοδομικές υπηρεσίες με τα απαραίτητα δικαιολογητικά και βγαίνει η άδεια. Για χώρους οι οποίοι είναι άνω των 300 θεατών, υπεύθυνη όσον αφορά την άδεια χρήσης είναι η Περιφέρεια. Κάτω των 300 είναι ο Δήμος. Ο Δήμος Αμαρουσίου δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ τον συγκεκριμένο χώρο για εκδήλωση».

  

Είναι ίσως κατανοητό ότι οι κανόνες για ένα οικοδόμημα που λειτούργησε για πρώτη φορά πριν από 21 χρόνια μπορεί να είναι διαφορετικοί από αυτούς που ίσχυαν το 2001. Είναι επίσης πιθανό ότι οι άνθρωποι που έβαλαν τις πρώτες υπογραφές για το κτήριο του ΔΑΪΣ να μην είναι πλέον σε θέση να απαντήσουν και να δώσουν τις εξηγήσεις τους. Αλλά το «εμείς δεν ξέρουμε» για ένα περιστατικό που θα μπορούσε να σκοτώσει κόσμο -και ακόμα περισσότερο παιδιά- έχει σταματήσει να είναι μια αποδεκτή απάντηση.

Το άρθρο 56Β του νόμου 2725/99 που αφορά τις άδειες λειτουργίες των αθλητικών εγκαταστάσεων λέει για τα γήπεδα που έχουν τις προδιαγραφές αυτού του ΔΑΪΣ ότι «μετά από αίτηση του ιδιοκτήτη της αθλητικής εγκατάστασης και κατάθεση υπεύθυνης δήλωσης μηχανικού ή βεβαίωσης της τεχνικής υπηρεσίας του οικείου δήμου ότι πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις αδειοδότησής της, χορηγείται η άδεια λειτουργίας με απόφαση δημάρχου. Η άδεια ισχύει για 3 έτη, εφόσον πριν τη λήξη κάθε έτους κατατεθεί υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη ότι δεν έχει γίνει καμία αλλαγή στην εγκατάσταση». 

 

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι ο πολιτικός μηχανικός υπογράφει μια υπεύθυνη δήλωση ότι οι προδιαγραφές του κτηρίου που θα κατασκευαστεί είναι αυτές που προκύπτουν από τα σχέδια και ότι ο δήμος αποδέχεται αυτή τη δήλωση και χορηγεί την άδεια προς ανέγερση, υπό την προϋπόθεση ότι ο φάκελος είναι πλήρης. «Εμείς χορηγούμε οικοδομικές άδειες προς ανέγερση. Δεν αδειοδοτούμε ως προς τη χρήση» λέει στη «Ζούγκλα» στέλεχος του Δήμου Αμαρουσίου, ο οποίος συμπληρώνει ότι ο δήμος δεν κάνει αυτοψίες για να διακριβώσει αν η εκτέλεση των οικοδομικών εργασιών γίνεται βάσει του σχεδίου, ή αν έχουν γίνει εκπτώσεις σε θέματα στατικότητας, πυρασφάλειας και άλλων. 

Αυτή η διαδικασία, η οποία πρέπει να σημειωθεί ότι είναι η προβλεπόμενη, προσφέρει μια πολύτιμη υπηρεσία σε δήμους, σε περιφέρειες, σε υπουργεία και σε άλλους δημόσιους φορείς: τους απαλλάσσει με τη βούλα από οποιαδήποτε τυπική ευθύνη σε περίπτωση που συμβεί ένα περιστατικό όπως αυτό της κατάρρευσης της οροφής του ΔΑΪΣ. Το αν ένα κτήριο θα είναι ασφαλές για τους χρήστες του ή ερείπιο υπό κατάρρευση από την πρώτη μέρα λειτουργίας του, η ευθύνη γι’ αυτό έχει μεταφερθεί αποκλειστικά στους ιδιοκτήτες και στους πολιτικούς μηχανικούς και, φυσικά, στην ευσυνειδησία ή στην ασυνειδησία τους. Αυτός είναι τελικά και ο λόγος για τον οποίο στην Ελλάδα χτίστηκαν τόσο πολλά αυθαίρετα κάτω από τη μύτη του κράτους.

Όμως, η περίπτωση του ΔΑΪΣ δεν είναι αυτή μιας τυχαίας αυθαίρετης κατοικίας κάπου στην Ελλάδα που μπορεί να καταρρεύσει. Εδώ μιλάμε για ένα μεγάλο αθλητικό κέντρο στο οποίο διοργανώνονται σοβαροί εγχώριοι και διεθνείς αγώνες χάντμπολ, μπάσκετ, μπάντμιντον και άλλων αθλημάτων. Μιλάμε για ένα αθλητικό κέντρο στο οποίο είτε ως αθλητές είτε ως θεατές φιλοξενούνται καθημερινά εκατοντάδες άνθρωποι. Και -ακόμα σημαντικότερο- μιλάμε για ένα αθλητικό κέντρο στο οποίο γυμνάζονται καθημερινά τα παιδιά των Εκπαιδευτηρίων Δούκα. Μόνο να φανταστεί μπορεί κάποιος το μέγεθος της τραγωδίας αν η κατάρρευση της οροφής συνέβαινε τη στιγμή που στο κλειστό γήπεδο γινόταν κάποιος αγώνας.

Η περίπτωση του ΔΑΪΣ επιβεβαιώνει αυτό που γνωρίζαμε πάντα. Ότι σε μια χώρα όπου η πολυνομία είναι βασικό συστατικό της Δικαιοσύνης της, η δαιδαλώδης γραφειοκρατία, οι πολύπλοκες διατάξεις και η πολυδιάσπαση των Υπηρεσιών φέρνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα για όσους έχουν την εξουσία στους δήμους, στις περιφέρειες, στα υπουργεία και στις αθλητικές ομοσπονδίες. Όταν φταίνε όλοι, τελικά δεν φταίει κανένας. 

Και ορισμένα ερωτήματα για την υπόθεση ΔΑΪΣ – Εκπαιδευτήρια Δούκα

Πέραν όσων αναφέρθηκαν παραπάνω, έχει διατυπωθεί και μια σειρά ερωτημάτων που αφορά σοβαρά ζητήματα γύρω από το γενικότερο θέμα  του Αθλητικού Κέντρου ΔΑΪΣ και των Εκπαιδευτηρίων Δούκα. Τα ερωτήματα που έχουν διατυπωθεί και ζητούν απαντήσεις είναι τα εξής:

– Τα κτήρια του δημοτικού, του γυμνασίου και του λυκείου των εκπαιδευτηρίων πληρούν τη στατική επάρκεια για τους πολλούς τόνους βάρους των φωτοβολταϊκών συστημάτων που υπάρχουν στις ταράτσες;

– Υπάρχει άδεια λειτουργίας των προαύλιων χώρων και των γηπέδων, αλλά και εγκατάστασης των πυλώνων φωτισμού;

– Το πρώτο υπόγειο των αθλητικών εγκαταστάσεων του ΔΑΪΣ έχει άδεια λειτουργίας;

– Έχουν άδεια λειτουργίας όλοι οι βοηθητικοί χώροι των εγκαταστάσεων (ιατρεία, αποδυτήρια, φυσιοθεραπευτήρια, αίθουσες γυμναστικής);

– Το κτήριο της βιβλιοθήκης έχει άδεια λειτουργίας για να φιλοξενεί μαθητές για μάθημα ξένων γλωσσών και μουσικής;

-Yπάρχει στατική επάρκεια του κτηρίου στο οποίο στεγάζεται το λύκειο ;

-Το συγκεκριμένο κτήριο έχει υποστεί φθορές από τον σεισμό του 1999 ; Είχαν γίνει επισκευές βάσει του κανονισμού ; Κι αν ναι μπορεί να το βεβαιώσει μηχανικός με ειδικότητα στη στατικότητα ;