Zougla Newsroom
Όταν στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κάνουν λόγο για την πιο «ύπουλη περίπτωση παραχάραξης στην Ευρώπη» τότε όλοι καταλαβαίνουν ότι η επιχείρηση με την κωδική ονομασία «CHAI FAKE», στην οποία συμμετείχε και η Ελληνική Αστυνομία, ήταν από τις πιο σοβαρές των τελευταίων ετών. Ήταν η πρώτη φορά που εξαρθρωνόταν ένα κύκλωμα που ασχολιόταν με την παραχάραξη χαρτονομισμάτων; Όχι όμως με τους γνωστούς «παραδοσιακούς» τρόπους αλλά «χειροποίητα, χρησιμοποιώντας ειδικό μελάνι και υδατογραφήματα, καθιστώντας αδύνατη την αναγνώρισή τους από μηχανές ανίχνευσης γνησιότητας».
Οι έρευνες ξεκίνησαν τον Νοέμβριο του 2022 ύστερα από διάφορα περιστατικά πωλήσεων σε εμπορικά κέντρα της Ρώμης, όπου διαπιστώθηκαν δεκάδες αγορές μικρής αξίας αγαθών, τα οποία πληρώθηκαν με ψεύτικα χαρτονομίσματα των εκατο ευρώ απευθείας στις αυτόματες ταμειακές μηχανές, καταφέρνοντας στη συνέχεια να πάρουν πίσω μεγάλα ποσά γνήσιων χρημάτων που εισπράχθηκαν σε ρέστα.
Στην επιχείρηση συμμετείχε η Ιταλική και η Ισπανική αστυνομία που είχαν προχωρήσει σε συλλήψεις στις αρχές του Φεβρουαρίου. Συγκεκριμένα, οι ιταλικές αρχές συνέλαβαν «18 ομοεθνείς αλλοδαπούς, οι οποίοι παρήγαγαν στην Ιταλία πλαστά χαρτονομίσματα των 100 ευρώ και τα διακινούσαν σε Ελλάδα, Γαλλία και Ισπανία».
Όσον αφορά στην Ελλάδα, «κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών των ιταλικών αρχών, τον Ιούλιο του 2023 είχε συλληφθεί στη χώρα μας από τη Διεύθυνση Αστυνόμευσης Αερολιμένα Αθηνών, αλλοδαπός ο οποίος κατείχε -125- πλαστά χαρτονομίσματα των -100- ευρώ». Ο συγκεκριμένος είχε προφυλακιστεί σε σωφρονιστικό κατάστημα της χώρας μας. Ειδικότερα, στην Ιταλία συνελήφθησαν -7- και στην Ισπανία -2- έτερα μέλη.
Παράλληλα, σε έρευνες σε ιταλικές πόλεις εντοπίστηκε πλήρως εξοπλισμένος χώρος κατάρτισης πλαστών χαρτονομισμάτων. Με την βοήθεια των Εγκληματολογικών εργαστηρίων της Ελληνικής Αστυνομίας ταυτοποιήθηκε ένα ακόμα μέλος της οργάνωσης, το οποίο κατά το παρελθόν στη χώρα μας είχε απασχολήσει για κυκλοφορία παραχαραγμένων νομισμάτων ενώ είχε εκτίσει και ποινή για αρπαγή και ληστεία.
Σύμφωνα με ιταλικά δημοσιεύματα, «κατασχέθηκαν συνολικά περίπου 500 πλαστά χαρτονομίσματα, συνολικής αξίας 50.000 ευρώ. Φαίνεται ότι η οργάνωση έχει παράξει περίπου 10.000 πλαστά χαρτονομίσματα ονομαστικής αξίας περίπου ενός εκατομμυρίου ευρώ. Στην Ιταλία περίπου 4.208 στην Ελλάδα 3068, στην Ισπανία 545 και στη Γαλλία 200». Ίδιες πηγές ενημερωσης αναφέρουν ότι «οι πρώτες ύλες είχαν αγοραστεί από την Κίνα».
Επίσης, το «τυπογραφείο» εντοπίστηκε μέσα σε ένα διαμέρισμα που βρίσκεται στο κέντρο της Νάπολη. Η διακίνηση των πλαστών χαρτονομισμάτων γινόταν σε διάφορες πόλεις της Ιταλίας, όπως Μπολόνια, Μπρέσια, Κρεμόνα, Κοζέντζα, Φλωρεντία, Φότζια, Λέτσε, Μιλάνο, Νοβάρα, Πιστόια, Ρέτζιο Εμίλια, Βερόνα, Βιτσέντζα και στο εξωτερικό Παρίσι, Νίκαια, Μασσαλία, Αθήνα και Μαδρίτη.
Ο τρίτος «πυρήνας» της οργάνωσης, που αποτελείτο κυρίως από άτομα Πακιστανικής καταγωγής με παράνομη δραστηριότητα και στην χώρα μας είχαν στόχο να διεισδύσουν και σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές».
Την υπόθεση χειρίστηκε ως σημείο επαφής η Υποδιεύθυνση Περιουσιακών Δικαιωμάτων Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Περιβάλλοντος της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες της Διεύθυνσης Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας του Αρχηγείου (Εθνικό Γραφείο Europol και S.I.Re.N.E.) και τη Διεύθυνση Αστυνόμευσης Αερολιμένα Αθηνών.