Έρευνα της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, κατέληξε στη σύλληψη εν ενεργεία αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ., που υπηρετούσε για χρόνια στη Δίωξη Ναρκωτικών, καθώς και άλλων δύο ιδιωτών. Πρόκειται για 42χρονο ένστολο που πριν από μερικούς μήνες είχε απομακρυνθεί και μετατεθεί σε άλλη υπηρεσία. Στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμη 3 άτομα, μεταξύ των οποίων 2 Αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας. Κατηγορούνται –κατά περίπτωση- για εγκληματική οργάνωση, υποστήριξη εγκληματικής οργάνωσης, ναρκωτικά, υπόθαλψη, παράβαση καθήκοντος, παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου, δωροληψία και δωροδοκία υπαλλήλου.

Η εμπλοκή του συλληφθέντα Αξιωματικού αφορά διαρροή πληροφοριών σχετιζόμενων με υπηρεσιακά ζητήματα και διαδικασίες, ενώ πιστοποιήθηκε ο μηνιαίος χρηματισμός του, προκειμένου να ενημερώνει και να καλύπτει την παράνομη δραστηριότητα του δικτύου ώστε να αποφεύγεται η σύλληψή τους.

Παράλληλα, όπως διαπιστώθηκε, επιχειρούσε να προμηθεύεται, σε μηνιαία βάση και για λογαριασμό τρίτου, μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών, καθώς και να εντάξει στην παράνομη δραστηριότητα του δικτύου άτομα του κύκλου επαφών του.

Για τον συγκεκριμένο αξιωματικό ωστόσο φέρεται να έχουν υπάρξει επιβαρυντικές συνομιλίες, μέσω της εφαρμογής κρυπτογραφημένων μηνυμάτων SKY-ECC. Η ΕΛ.ΑΣ είχε παραλάβει από ξένες αρχές και θέσει υπό επεξεργασία ένα αρχείο με πολλές χιλιάδες συνομιλίες και γραπτά μηνύματα.

Αυτή η υπόθεση είναι η πρώτη που οδηγείται ενώπιον της Δικαιοσύνης με βάση το συγκεκριμένο αρχείο. Στην ίδια δικογραφία που έχει σχηματίσει η υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων.

Η αξιοποίηση των σπασμένων αρχείων

Ήδη από το 2020 οι διωκτικές αρχές σε Βέλγιο, Ολλανδία και Γαλλία είχαν καταφέρει να παραβιάσουν δύο βασικές εφαρμογές κρυπτογραφημένης επικοινωνίας που χρησιμοποιούσαν μέλη του οργανωμένου εγκλήματος στην Ευρώπη και παγκοσμίως. Πέρα από το SkyECC, οι αρχές «έσπασαν» και την εφαρμογή EncroChat, αξιοποιώντας το περιεχόμενο των επικοινωνιών.

Η ευρωπαϊκή αστυνομική υπηρεσία Europol, που έχει την ευθύνη διαμοιρασμού των αρχείων στις εθνικές αρχές, πέρυσι το καλοκαίρι ανακοίνωσε ότι χάρη στην αξιοποίηση των δεδομένων από τους servers μόνο της EncroChat συνελήφθησαν πάνω από 6.500 ύποπτοι, βρέθηκαν πάνω από 700 εκατ. σε μετρητά και κατασχέθηκε κοκαΐνη άνω των 100 τόνων.

Στην Ελλάδα, οι διωκτικές αρχές κατά τη διάρκεια των τελευταίων περίπου δύο ετών αξιοποίησαν μόνο αποσπασματικά τα δεδομένα από τους servers των SkyECC και EncroChat. Ήταν κυρίως η Δίωξη Ναρκωτικών Αττικής και δευτερευόντως το τμήμα Δίωξης Ανθρωποκτονιών, που ερευνώντας υποθέσεις διακίνησης μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης και δολοφονιών ζήτησαν κατά περίπτωση από τις Αρχές σε Γαλλία, Βέλγιο και τη Europol να ελέγξουν εάν στους ψηφιακούς φακέλους υπάρχουν στοιχεία σχετικά με τις έρευνές τους.

Η ανακοίνωση της αστυνομίας

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας:

«Από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας συνελήφθησαν, στο πλαίσιο εκτέλεσης ενταλμάτων σύλληψης αρμόδιου Ανακριτή, 3 άτομα, μεταξύ των οποίων και Αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμη -3- άτομα, από τα οποία -2- Αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας, για αδικήματα που αφορούν στην υποστήριξη και δράση εγκληματικής οργάνωσης διακίνησης ναρκωτικών.

Ειδικότερα, οι ανωτέρω κατηγορούνται –κατά περίπτωση- για εγκληματική οργάνωση, υποστήριξη εγκληματικής οργάνωσης, ναρκωτικά, υπόθαλψη, παράβαση καθήκοντος, παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου, δωροληψία και δωροδοκία υπαλλήλου.

Προηγήθηκε πολύμηνη και εμπεριστατωμένη διερεύνηση καταγγελίας, ενώ περιήλθαν πληροφορίες από την Europol αναφορικά με κρυπτογραφημένες συνομιλίες μέσω εφαρμογών που σχετίζονται με την υπόθεση, οι οποίες αποτέλεσαν αντικείμενο έρευνας και μελέτης αστυνομικών και δικαστικών Αρχών της Γαλλίας, του Βελγίου και της Ολλανδίας, μέσω Κοινής Ομάδας Ερευνών.

Στο πλαίσιο Ευρωπαϊκής Εντολής Έρευνας από την γαλλική Αρχή κατά του οργανωμένου εγκλήματος JUNALCO, προέκυψε η ύπαρξη διεθνικής εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση ναρκωτικών και η διασύνδεση των μελών της με αστυνομικούς που υπηρετούσαν σε Υπηρεσία της Αττικής.
Από τη συσχέτιση και αξιολόγηση των δεδομένων που περιήλθαν, σε συνδυασμό με το λοιπό προανακριτικό υλικό, ταυτοποιήθηκαν οι κατηγορούμενοι ως εμπλεκόμενοι, με σημαντικούς ρόλους, στο διεθνές δίκτυο που προμηθευόταν, συσκεύαζε, εισήγαγε, αποθήκευε και τελικά διακινούσε στην ελληνική επικράτεια, μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών ουσιών (κυρίως κάνναβης και κοκαΐνης).

Η εμπλοκή του συλληφθέντα Αξιωματικού αφορά διαρροή πληροφοριών σχετιζόμενων με υπηρεσιακά ζητήματα και διαδικασίες, ενώ πιστοποιήθηκε ο μηνιαίος χρηματισμός του, προκειμένου να ενημερώνει και να καλύπτει την παράνομη δραστηριότητα του δικτύου ώστε να αποφεύγεται η σύλληψή τους.

Παράλληλα, όπως διαπιστώθηκε, επιχειρούσε να προμηθεύεται, σε μηνιαία βάση και για λογαριασμό τρίτου, μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών, καθώς και να εντάξει στην παράνομη δραστηριότητα του δικτύου άτομα του κύκλου επαφών του.

Για τους μη συλληφθέντες Αξιωματικούς, έχει πιστοποιηθεί ότι υποβοηθούσαν το δίκτυο με διαδικασίες συγκάλυψης, μέσω πράξεων που ενέχονται στην παράβαση καθήκοντος, καθώς και με διαρροή πληροφοριών.

Οι συλληφθέντες οδηγούνται στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή».