Νέο «όπλο» στα χέρια των στρατιωτικών στη μάχη για την επάνοδο των αποδοχών τους στα επίπεδα του 2012, δίνει το Συμβούλιο της Επικρατείας δημιουργώντας ακόμη έναν πονοκέφαλο στην κυβέρνηση.
Με νέες αποφάσεις του το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο δικαιώνει για άλλη μία φορά τους ενστόλους, κρίνοντας αντισυνταγματικό τον νόμο Σταϊκούρα του 2014 με τον οποίο επανήλθαν μόνο κατά το 50% οι αποδοχές τους στις οποίες είχε μπει «μαχαίρι» με βάση το μνημόνιο 2.
Σύμφωνα με το ΣτΕ:
-Πρέπει να επανέλθουν οι μισθοί στα επίπεδα του 2012
-Να καταβληθούν αναδρομικά πολλών εκατομμυρίων ευρώ
Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο δικαιώνει για άλλη μία φορά τους ενστόλους, κρίνοντας αντισυνταγματικό τον νόμο Σταϊκούρα του 2014 με τον οποίο επανήλθαν μόνο κατά το 50% οι αποδοχές τους Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με εισηγήτρια τη σύμβουλο Επικρατείας Παναγιώτα Καρλή , έκρινε ότι η Πολιτεία προσαρμόστηκε πλημμελώς στις προηγούμενες αποφάσεις του ΣτΕ το 2014 μη εφαρμόζοντας τη συνταγματικά προστατευόμενη αρχή της ιδιαίτερης μισθολογικής μεταχείρισης των στρατιωτικών. Κι αυτό γιατί όπως εξηγεί ο δικηγόρος των ενστόλων, Γιώργος Αντωνακόπουλος, ο νόμος και οι αποφάσεις του τότε υπουργού «δεν έλαβαν υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες εκτέλεσης των καθηκόντων των στρατιωτικών ούτε τη φύση της αποστολής τους, παραβιάζοντας την αρχή της ιδιαίτερης μισθολογικής μεταχείρισης των στρατιωτικών όπως αυτή κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα και αναγνωρίσθηκε ρητώς από τη νομολογία του Δικαστηρίου.
Πάντως, οι σημερινές αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ αφορούν μόνο όσους ενστόλους προσέφυγαν σε αυτό, με αποτέλεσμα να απορριφθούν οι παρεμβάσεις 2.915 ενστόλων που άσκησαν παρέμβαση υπέρ των Ενώσεων τους.
Υπενθυμίζεται ότι η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας το 2014 είχε δικαιώσει τους ενστόλους κρίνοντας ότι η αναδρομική από 1η Αυγούστου 2012 μείωση των αποδοχών τους είναι αντισυνταγματική και ότι πρέπει να επανέλθουν οι αποδοχές τους στο προηγούμενο προ των μειώσεων καθεστώς.
Στην συνέχεια ψηφίστηκε ο νόμος 4307/2014 με τον οποίο προσδιορίστηκαν νέοι συντελεστές των βασικών μισθών των στρατιωτικών και καθορίστηκαν εκ νέου τα επιδόματά τους, με αποτέλεσμα να επέρχονται μειώσεις στις αποδοχές και στις συντάξεις τουλάχιστον κατά 50% σε σχέση με τους μισθούς και τις συντάξεις του 2012.
Οι ένστολοι είχαν δικαιωθεί από το 2014 αλλά οι κυβερνήσεις ουδέποτε εφάρμοσαν πλήρως τις αποφάσεις. Γι’ αυτό άλλωστε έχει επιβληθεί μέχρι και πρόστιμο 200.000 ευρώ στο Υπουργείο Οικονομικών. Οι αποφάσεις αυτές πάντως εκτιμάται ότι θα δημιουργήσουν σοβαρό νομικό σκόπελο στο ενδεχόμενο νέας μείωσης των μισθών των ειδικών μισθολογίων που φέρεται να έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση. Και αυτό γιατί σηματοδοτεί την ανάγκη να εφαρμοστούν όλες οι δικαστικές αποφάσεις που έχουν για κατηγορίες εργαζομένων στα ειδικά Μισθολόγια, όπως ένστολοι, καθηγητές ΑΕΙ, γιατροί ΕΣΥ, δικαστές , όλοι οι συνταξιούχοι για τις περικοπές των συντάξεων του 2012 ενώ εκκρεμούν οι αποφάσεις για Νομικούς Συμβούλους του κράτους και καθηγητές. Ήδη πολλοί από αυτούς που δικαιώθηκαν, κυρίως δικαστές έχουν προχωρήσει σε διαδικασίες έκδοσης διαταγών πληρωμής κατά του Δημοσίου και κατασχέσεις της περιουσίας του, η οποία πλέον επιτρέπεται.
Πάντως, οι σημερινές αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ αφορούν μόνο όσους ενστόλους προσέφυγαν σε αυτό, με αποτέλεσμα να απορριφθούν οι παρεμβάσεις 2.915 ενστόλων που άσκησαν παρέμβαση υπέρ των Ενώσεων τους.
Επιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης