Με κωμικοτραγικές καταστάσεις έρχονται αντιμέτωποι όσοι αποφασίζουν να επισκεφτούν τη λιμνοθάλασσα του Μπάλου, στην Κρήτη, αφού οι τουρίστες καλούνται να περπατήσουν στο νερό – το οποίο φτάνει μέχρι τον λαιμό – για να φτάσουν στην παραλία, λόγω της απουσίας κάποιας πλωτής εξέδρας και της αδυναμίας των πλοίων να προσεγγίσουν περισσότερο τη στεριά δεδομένων των ρηχών νερών.

Μία επισκέπτρια, τα παιδιά της οποίας ήρθαν από την Αμερική με φιλοξενούμενούς τους και επισκέφτηκαν την περιοχή την περασμένη εβδομάδα, αναφέρει: «Η κατάσταση κατά την αποβίβαση και επιβίβαση στο μεγάλο καράβι των 800-900 επιβατών στο Μπάλο είναι απαράδεκτη. Οι άνθρωποι πρέπει να περπατήσουν στο νερό μέχρι το λαιμό για να φτάσουν στην άκρη της θάλασσας. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία είναι αδύνατον να το κάνουν».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τη μαρτυρία της, οι περισσότεροι επισκέπτες προτίμησαν να μείνουν στο πλοίο από φόβο, εκείνη τη μέρα. Μόνο περίπου 40 άτομα τόλμησαν να κατέβουν και όλοι επέστρεψαν θυμωμένοι και απογοητευμένοι.

Η απουσία πλωτής εξέδρας και τα ρηχά νερά έχουν αναγκάσει κάποιους να καταφύγουν σε παραδοσιακές μεθόδους, όπως η χρήση σχοινιών για την αποβίβαση των επιβατών. Παρά τις υποσχέσεις για την τοποθέτηση πλωτής εξέδρας, αυτή δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί, αφήνοντας τους τουρίστες να αντιμετωπίζουν αυτές τις δύσκολες συνθήκες.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κατάσταση αυτή εγείρει ερωτήματα για τις προτεραιότητες των τοπικών αρχών και των αρμόδιων υπουργείων. Ενώ οι μελέτες έχουν καταδείξει ότι η φέρουσα ικανότητα της περιοχής είναι 2.900 επισκέπτες την ημέρα, αντί να μειώνουν την πρόσβαση από θαλάσσης, οι Αρχές φαίνεται να αναζητούν τρόπους για να τη διευκολύνουν.

Η προστασία των φυσικών μνημείων όπως ο Μπάλος, το Ελαφονήσι και ο Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς είναι ζωτικής σημασίας για το περιβάλλον και την τουριστική ανάπτυξη της δυτικής Κρήτης. Ωστόσο, η υπερβολική προσέγγιση μαζικού τουρισμού απειλεί τη μοναδικότητά τους και θέτει σε κίνδυνο την περιβαλλοντική τους αξία.

Είναι αναγκαίο να βρεθούν ισορροπημένες λύσεις που θα διασφαλίζουν την προστασία των φυσικών αυτών θησαυρών, χωρίς να θυσιάζεται η ποιότητα της εμπειρίας των επισκεπτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κατάσταση στον Μπάλο αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα του φαινομένου του υπερτουρισμού, όπου η μαζική προσέλευση επισκεπτών ξεπερνά τη φέρουσα ικανότητα του προορισμού, δημιουργώντας προβλήματα υποδομών και απειλώντας την οικολογική ισορροπία.

Η ανεπαρκής διαχείριση της τουριστικής ροής και η έλλειψη απαραίτητων υποδομών, όπως οι πλωτές εξέδρες, επιδεινώνουν την εμπειρία των επισκεπτών και θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα της περιοχής.

Είναι κρίσιμο να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση του υπερτουρισμού, με έμφαση στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και στη βελτίωση των τουριστικών υποδομών, ώστε να διασφαλιστεί η διατήρηση της μοναδικής ομορφιάς του Μπάλου για τις επόμενες γενιές.

Με πληροφορίες από zarpanews.gr και e-kissamos

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης