Την έντονη αντίδραση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής προκάλεσαν τα παράπονα πολλών ασφαλισμένων λόγω των αυξήσεων στις τιμές των φαρμάκων το τελευταίο διάστημα. Οι αυξήσεις αυτές καταγράφονται λόγω της αλλαγής πολιτικής από το Υπουργείο Υγείας.
Σημειώνεται πως το νέο Δελτίο Τιμών που άρχισε να εφαρμόζεται από τις 12 Φεβρουαρίου στην αγορά, έχει επιφέρει αυξήσεις σε πολλά σκευάσματα ευρείας χρήσης.
Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς σε κάποιες περιπτώσεις γενοσήμων φαρμάκων οι ασφαλισμένοι καλούνται να καταβάλλουν αυξημένη συμμετοχή που φτάνει και το 80%.
Οι εκπρόσωποι του κλάδου τονίζουν ότι «δεν ευθύνονται οι ίδιοι για την άνοδο των τιμών ενώ αναφέρουν πώς γίνονται καθημερινά αποδέκτες παραπόνων από τους ασθενείς- πελάτες τους».
Τι αναφέρουν οι φαρμακοποιοί σε ανακοίνωσή τους:
Σε ανακοίνωσή του ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής συμμεριζόμενος τη δίκαιη αγανάκτηση των πολιτών θέλει να διευκρινίσει ότι:
1. Οι φαρμακοποιοί δεν φέρουν καμία ευθύνη για τον καθορισμό των τιμών των φαρμάκων.
2. Οι αυξήσεις στις συμμέτοχες συγκεκριμένων, κυρίως γενοσήμων φαρμάκων, φθάνουν ακόμα και το 80%.
3. Η επιβάρυνση αφορά σε πάνω από 1.700 γενόσημα φάρμακα
4. Οι λιανικές και ασφαλιστικές τιμές των φαρμάκων καθορίζονται από το Υπουργείο Υγείας και οι φαρμακοποιοί δεν έχουν οποιαδήποτε ευθύνη».
Ο ΦΣΑ, επικαλούμενος δημοσιεύματα, σημειώνει ότι η επιβάρυνση των ασφαλισμένων θα είναι της τάξης των 30 εκατ. ευρώ.
«Αυτό θα είναι και το ποσό που θα ωφεληθούν οι φαρμακευτικές εταιρίες καταβάλλοντας αντίστοιχα λιγότερο claw back στον ΕΟΠΥΥ. Προφανώς και αυτό είναι κυβερνητική επιλογή, στην οποία και είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι», καταλήγει η ανακοίνωση.