Το βράδυ της Κυριακής το φεγγάρι θα βρεθεί στο λεγόμενο περίγειο, δηλαδή στην ελάχιστη απόσταση από τον μητρικό του πλανήτη, που είναι περίπου 357.000 χιλιόμετρα. Αυτό θα συμβεί μόλις 26 λεπτά πριν το φεγγάρι περάσει επίσημα στη φάση της πανσελήνου.
Σύμφωνα με τη NASA, η «υπερπανσέληνος» αυτή θα είναι έως και 14% μεγαλύτερη και 30% πιο λαμπρή από ό,τι οι πανσέληνοι στο απόγειο, όταν η Σελήνη βρίσκεται στη μέγιστη απόστασή της. Η αυξομείωση του φαινόμενου μεγέθους της Σελήνης οφείλεται στο γεγονός ότι η τροχιά της του δορυφόρου γύρω από τη Γη δεν είναι τέλειος κύκλος αλλά έλλειψη.
Η αύξηση πάντως του φαινόμενου μεγέθους και της λαμπρότητας είναι δύσκολο να γίνει αντιληπτή από τον απλό παρατηρητή: «Δεν υπάρχει κανένας χάρακας στον ουρανό για να μετράει τη διάμετρο της Σελήνης. Όταν αιωρείται τόσο ψηλά, χωρίς σημεία αναφοράς που δίνουν αίσθηση της κλίμακας, η πανσέληνος της Κυριακής μπορεί να μοιάζει με οποιαδήποτε άλλη» επισημαίνει η NASA.
Θεωρητικά, το φεγγάρι μένει στη φάση της πανσελήνου μόνο για μια στιγμή το βράδυ του Σαββάτου. Στο ανθρώπινο μάτι, όμως, ο σεληνιακός δίσκος φαίνεται γεμάτος για μια μέρα πριν και μια μέρα μετά από αυτή τη στιγμή. Με άλλα λόγια, η πανσέληνος φαίνεται να διαρκεί δύο ημέρες.
Είτε βρίσκεται στο απόγειο, είτε στο περίγειο, είτε στη μέση της διαδρομής, η Σελήνη πάντα φαίνεται μεγαλύτερη όταν βρίσκεται κοντά στον ορίζοντα (λίγο μετά την ανατολή της και λίγο πριν από τη δύση της). Για λόγους που δεν κατανοούν απόλυτα οι αστρονόμοι και οι ψυχολόγοι, ο σεληνιακός δίσκος μοιάζει να διογκώνεται όταν βρίσκεται πάνω από κτίρια ή δέντρα, για τα οποία μπορούμε να εκτιμήσουμε την απόσταση.
Πάντως οι διακυμάνσεις στην απόσταση Γης-Σελήνης δεν επηρεάζουν μόνο το φαινόμενο μέγεθος αλλά και τις παλίρροιες: η πλημμυρίδα του περίγειου φτάνει πιο ψηλά από ό,τι συνήθως, ενώ η άμπωτη του απόγειου υποχωρεί περισσότερο από ό,τι άλλες φορές.
Μαζί και οι Περσείδες
Το μόνο πρόβλημα με την «υπερπανσέληνο» της Κυριακής είναι ότι θα κρύψει εν μέρει τις Περσείδες, τη μεγαλύτερη ετήσια βροχή διαττόντων, η οποία κορυφώνεται το τριήμερο 11-13 Αυγούστου.
Τα πεφταστέρια των Περσείδων εμφανίζονται καθώς η Γη περνά μέσα από ένα σύννεφο σκόνης που άφησε πίσω του ο κομήτης 109P/Swift-Tuttle. Ονομάζονται έτσι επειδή οι διάττοντες αστέρες δείχνουν να πηγάζουν από τον αστερισμό του Περσέα.
Τα σωματίδια εισέρχονται στην ατμόσφαιρα με ταχύτητα 58 χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο, οπότε καίγονται και αφήνουν φωτεινές γραμμές στον ουρανό.Οι φωτεινότεροι από τους διάττοντες θα είναι ορατοί ακόμα και πριν δύσει η πανσέληνος, συντροφεύοντας το μεγαλύτερο φεγγάρι της χρονιάς.
Η επόμενη «υπερπανσέληνος» θα έρθει στις 9 Σεπτεμβρίου.
Το zougla.gr στο Μουσείο της Ακρόπολης:
Όλη η χώρα υπό το φως της αυγουστιάτικης πανσελήνου
Πλήθος εκδηλώσεων προγραμματίζονται σε κάθε γωνιά της χώρας με αφορμή την αυγουστιάτικη πανσέληνο.
Ειδικά στις Κυκλάδες, είναι η ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη αυτή που θα πρωταγωνιστήσει στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν με πρωτοβουλία της ΚΑ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (ΕΚΠΑ) σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους στις Κυκλάδες, τη Σάμο και την Ικαρία. Τη φετινή χρονιά η ΚΑ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (ΕΠΚΑ) συντονίζεται, σε ένα κοινό θέμα, με την Ι΄και την Κ΄Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, αλλά και με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πλωμαρίου «Το Πόλιον» και με το Αναγνωστήριο Αγιάσου «Η Ανάπτυξη». Στις 21:19, με την ανατολή του φεγγαριού, σε μια προσπάθεια να ενωθούν νοερά τα νησιά των Κυκλάδων, η Ικαρία, η Λέσβος, η Λήμνος, η Σάμος, η Χίος, τα Ψαρά, αλλά και οι Δελφοί, θα ακουστεί ταυτόχρονα σε όλους τους χώρους ένα απόσπασμα από το «Άξιον Εστί» με τη φωνή του ίδιου του ποιητή.
«Στην αρχαιότητα τόσο στα νησιά του Αιγαίου, όσο και στους Δελφούς, λατρευόταν ο ίδιος θεός, ο Απόλλωνας, προσωποποίηση όλων εκείνων των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που κάνουν τον ελληνικό πολιτισμό ξεχωριστό: φως, αρμονία, ισορροπία, μέτρο, ποίηση, μουσική. Επειδή στο έργο του Οδυσσέα Ελύτη συμπυκνώνονται όλα αυτά τα Απολλώνια στοιχεία της “ελληνικότητας”, επιλέξαμε να είναι η ποίησή του το θέμα των εκδηλώσεων της φετινής Πανσελήνου και να δοθεί στους επισκέπτες το κείμενό του “Σχέδιο για μια εισαγωγή στον χώρο του Αιγαίου”, στο οποίο συμπυκνώνονται όλες οι εικόνες, τα συναισθήματα και οι σκέψεις όσων έχουν ζήσει, ή έχουν επισκεφθεί και αγαπήσει τα νησιά του Αρχιπελάγους» αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΚΑ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.
Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων σε ολόκληρη τη χώρα έχει ως εξής:
Μουσείο της Ακρόπολης
Το Μουσείο Ακρόπολης θα γιορτάσει την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο την Κυριακή 10 Αυγούστου 2014, με κλασικά μουσικά κομμάτια από όπερες, κινηματογραφική μουσική και ελληνικές γνωστές μελωδίες από το ιστορικό μουσικό σχήμα της Μπάντας της Πολεμικής Αεροπορίας, στον προαύλιο χώρο του στις 9:30 μ.μ. Την μπάντα θα διευθύνει ο Υποσμηναγός (ΜΣ) Αλέξανδρος Λιτσαρδόπουλος.
Την ημέρα αυτή, το Μουσείο θα παραμείνει ανοιχτό από τις 8 το πρωί έως τα μεσάνυχτα (η είσοδος θα είναι ελεύθερη από τις 9 το βράδυ), δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να περιηγηθούν τους εκθεσιακούς χώρους και να απολαύσουν τη θέα του Ιερού Βράχου υπό το σεληνόφως του νυχτερινού αττικού ουρανού.
Θωρηκτό Αβέρωφ
Ο συνθέτης Μιχάλης Κουμπιός, ο Βασίλης Λέκκας και οι δύο νέοι ερμηνευτές η Σαβέρια Μαργιολά και ο Χρήστος Μακρής θα συνοδεύσουν την αυγουστιάτικη πανσέληνο και στα τραγούδια και τις συνθέσεις θα πρωταγωνιστήσουν η θάλασσα και η σελήνη. Με μία συναυλία με θέμα «Σε μια θάλασσα με φεγγάρια στο βυθό» θα υποδεχθεί το πλωτό ναυτικό μουσείο θωρηκτό Γ. Αβέρωφ την αυγουστιάτικη πανσέληνο, στις 21:30 το βράδυ. Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Η Ευανθία Ρεμπούτσικα στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας
Η Ευανθία Ρεμπούτσικα μας καλεί να την ακολουθήσουμε σε μια μουσική διαδρομή από τον κινηματογράφο, στην τηλεόραση και το θέατρο. «Η παράσταση αρχίζει», όπως λέει και ο τίτλος αυτού του μουσικού προγράμματος, στις 21:00 το βράδυ της 10ης Αυγούστου και αυτή τη φορά η μουσικός και συνθέτης θα συναντήσει το κοινό της στην Ελευσίνα.
Σε μια ιδιαίτερη βραδιά, στο πλαίσιο των φετινών Αισχυλείων, όλα τα όργανα θα βρεθούν επί σκηνής, το κανονάκι, η άρπα, η τρομπέτα, το πιάνο, το κοντραμπάσο, τα τύμπανα, προκειμένου να συνοδεύσουν το κόκκινο βιολί της Ευανθίας Ρεμπούτσικα. Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Πλατεία Αρχαίας Αγοράς στη Θεσσαλονίκη
Οι Mondays και Les Au Revoir θα εμφανιστούν ζωντανά στο χώρο της πλατείας της Αρχαίας Αγοράς, στη Θεσσαλονίκη. Υπό το φως του φεγγαριού ο χώρος της πλατείας θα πλημμυρίσει από τις 21:15 με ατμοσφαιρικούς, bossa nova και ρετρό ρυθμούς από το συγκρότημα των Les Au Revoir όπου θα παρουσιάσουν για πρώτη φορά μπροστά στο κοινό της πόλης την διασκευής τους στο κλασικό τραγούδι “Θα Ξανάρθεις” καθώς και την ιδιαίτερη προσέγγιση τους πάνω σε τραγούδια που όλοι αγαπήσαμε.
Στην συνεχεία την θέση τους στο stage θα πάρουν οι Mondays το συγκρότημα που όλοι αγαπήσαμε μέσα από την επιτυχία τους στο τραγούδι “Το Φιλί” όπου θα μας κρατήσουν συντροφιά με pop/rock ρυθμούς και ανεβασμένη διάθεση κλείνοντας την βραδιά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Στον κήπο του Νομισματικού Μουσείου
Το Νομισματικό Μουσείο διοργανώνει τη μουσική εκδήλωση «Τα φεγγάρια της Μεσογείου» με στόχο να υποδεχθεί και φέτος το κοινό στους φιλόξενους χώρους του για να γνωρίσει τις πλούσιες συλλογές του Μουσείου, στο μοναδικό Ιλίου Μέλαθρον και να απολαύσει τη μαγεία του ολόγιομου αυγουστιάτικου φεγγαριού μέσα από ένα μοναδικό μουσικό ταξίδι στην Ελλάδα και τη Μεσόγειο.
Συνταξιδιώτες ο καταξιωμένος συνθέτης Μάριος Στρόφαλης στο πιάνο, στο ακορντεόν και στο τραγούδι, η νεαρή δημιουργός Φένια Χρήστου στο πιάνο και το τραγούδι και ο Αλφρέντο Στούνι στο βιολί.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 21:00. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη και θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας. Οι εκθεσιακοί χώροι του Νομισματικού Μουσείου θα παραμείνουν ανοιχτοί για το κοινό έως τις 20:30 και θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις από το επιστημονικό προσωπικό του Μουσείου στις 18.00 και στις 19.00.
Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης : Το Λουτρό των Αέρηδων θα παραμείνει ανοικτό για το κοινό από τις 8.00π.μ. έως τις 10.00μ.μ.
Αρχαιολογικός Χώρος Σουνίου: «Στον χώρο εκτός της πρίφραξης του Ιερού του Ποσειδώνος νότια από το τουριστικό περίπτερο του ΕΟΤ, σε συνεργασία με το Δήμο Λαυρεωτικής «»ΘΟΡΙΚΟΣ»”, μουσική παράσταση με τίτλο «»Εκείνων τη Μουσική»” με δύο ηθοποιούς, τη Μαρίνα Καλογήρου και το Δημήτρη Παπανικολάου, μαζί με τη λυρική τραγουδίστρια Βασιλική Καραγιάννη που θα ερμηνεύσουν, συνοδεία της ορχήστρας μουσικής δωματίου, αποτελούμενης από οκτώ μουσικούς, πρωτότυπες συνθέσεις του Θεόδωρου Λεμπέση, εμπνευσμένες από κείμενα κορυφαίων λογοτεχνών, Ελλήνων (Σοφοκλής,Ευριπίδης ) και ξένων (Shakespeare, Lorca, Baricco, Williams, Chekhov).»
Αρχαιολογικός Χώρος Ολυμπιείου: Ο αρχαιολογικός χώρος θα είναι ανοικτός για το κοινό έως 24.00
Κάστρο Χώρας Κυθήρων: Ο αρχαιολογικός χώρος θα είναι ανοικτός για το κοινό έως 24.00
Αύλειος Χώρος Αρχαιολογικού Μουσείου Πειραιά: Θεατρική παράσταση – Λυρικό δράμα «Προμηθέας Δεσμώτης»
Αρχαιολογικός χώρος Αβδήρων, Ξάνθη: Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό από 19.30 έως 23.00
Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Θεσσαλονίκη: Μουσική εκδήλωση με το πενταμελές μουσικό συγκρότημα “Από πριν και από μετά” με επικεφαλής τον συνθέτη και μουσικό Γιώργο Σηφάκη, στο αίθριο του Μουσείου, στις 21.00
Μουσείο Βασιλικών Τάφων Αιγών, Ημαθία: “Μουσικές από την Οικουμένη του Μεγάλου Αλεξάνδρου”, Baris Bal και Görkem Ökten Saoulis (Selâniknâğme), ώρα έναρξης 21:30. Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται με τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Πολιτισμού και
Ανάπτυξης Βέροιας.
Αρχαιολογικός χώρος Πέλλας: “Τραγούδια από την Ελλάδα και όχι μόνο”, Α. Παπαϊωάννου (ούτι- σάζι), Δ. Ντάκας (φωνή –κρουστά) και Α. Μαχαιρίδης (ακορντεόν), ώρα έναρξης 21:30. Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται με το Δήμο Πέλλας και τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Πολιτισμού και Ανάπτυξης Πέλλας.
Αρχαιολογικός χώρος Λόγγου Εδεσσας: “Ρομαντικά έργα του Μάνου Χατζιδάκι και μελωδίες από τον κινηματογράφο”. Ειρήνη Κουρδάκη (τραγούδι), Φοίβoς Φίλκας (πιάνο), Γιάννης Ανδρόνογλου (κιθάρα) και Μιλτιάδης Κασσάρας (βιολοντσέλο). Ωρα:έναρξης: 21:00. Η εκδήλωση διοργανώνεται με την υποστήριξη του Δήμου Έδεσσας.
Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας : «Από την οδό ονείρων στο σταυρό του νότου: τραγούδια για το αυγουστιάτικο φεγγάρι». Θανάσης Τσολάκης (φωνή), Μιχάλης Γούτης (πιάνο). Ωρα έναρξης: 22:00
Αρχαιολογικό Μουσείο Αταλάντης : Παρουσίαση Φωτογραφικής Έκθεσης του Γιώργου Αθανασόπουλου με τίτλο: «Φωτο -γράφοντας την Ιστορία. Αποσπάσματα του Χρόνου» από τον καλλιτέχνη
Δημοτικός χώρος έναντι μνημείου Λέοντα στον Αρχαιολογικό χώρο Χαιρώνειας: Διοργάνωση εκδήλωσης έντεχνης μουσικής από το Δήμο Λεβαδέων
Οθωμανικό Τέμενος Εμίρ -Ζαδέ, Χαλκίδα: Πραγματοποίηση ξεναγήσεων στο χώρο του οθωμανικού τεμένους και στα γειτονικά μεσαιωνικά μνημεία της Χαλκίδας
Αρχοντικό Τσικλητήρα και Κτίριο Πάσά, Μεσσηνία : Οι εκθέσεις της ΕΕΑ με θέμα ” Βυθισμένα Ταξίδια, Ανθρώπινες Εξερευνήσεις: Ίχνη σημαίνοντα στις θάλλασες της Πελοπονήσου (Κτήριο Πασά) και η “Έκθεση των αντικειμένων του Γάλλου φιλέλληνα Rene Puaux στο Αρχοντικό Τσικλητήρα στο παλιό λιμάνι της Πύλου θα παραμείνουν ανοικτές για το κοινό με ελεύθερη είσοδο από 12.00 έως 24.00. 11-8-2014. Σε συνεργασία με το Δήμο Πύλου Νέστορος, στον προαύλιο χώρο της έκθεσης στο αρχοντικό Τσικλητήρα στο παλαιό λιμάνι της Πύλου έντεχνη μουσική βραδιά με το συνθέτη Θοδωρή Ξυδιά με τίτλο “Ελλάδα τα φεγγάρια σου τ΄άστρα και οι γειτονιές σου”
Ο Αρχαιολογικός Χώρος Ασσίνης, Αργολίδα: Μουσική εκδήλωση σε συνεργασία με το Δήμο Ναυπλιέων αφιερωμένη στον Μάνο Χατζηδάκη
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών: Θα παραμείνει ανοικτό για το κοινό από 20.00 έως 24.30
Αρχαιολογικός Χώρος Στράτου, Αιτωλοκαρνανία: Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό
Αρχαιολογικό Μουσείο Θυρρείου, Αιτωλοκαρνανία: Εκδήλωση με τίτλο “Η ναυμαχία του Άκτιο
Αρχαιολογικός χώρος Μαλίων, Κρήτη: Θεατρική παράσταση “Πέρσες” του Αισχύλου σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Χερσονήσου
Αμοργός
Αρχαιολογική Συλλογή. Συνδιοργάνωση με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Χώρας Αμοργού «Σημωνίδης».
Αντίπαρος στο Κάστρο
«Βέγας, ο πολιούχος των Ερώτων». Εκδήλωση από το θεατρικό εργαστήριο της ΚΕΔΑ και τη θεατρική ομάδα Αντιπάρου. Συνδιοργάνωση με τον Δήμο Αντιπάρου.
Δελφοί, Αρχαιολογικό Μουσείο
Ικαρία, ‘Αγιος Κήρυκος, αυλή Αρχαιολογικού Μουσείου.
Ίος, Αρχαιολογικό Μουσείο.
Κέα, Αρχαιολογικό Μουσείο. Αφιέρωμα στον Όδ. Ελύτη. Μουσική εκδήλωσημε τους μαθητές του Μουσικού Εργαστηρίου Κέας. Συνδιοργάνωση με τον Δήμο Κέας και τον Σύλλογο «Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας».Κεράσματα από τους: Γ. Βρέτταρος «ΤοΣτέκι», Δ. Δεμέναγας – Β. Βρεττός «Κορησία» «Φούρνος τη Χώρας», Κ. Μαρούλης «Red Tractor Farm, Αν. Μουζάκης «Αρισταίος», Γ. Παούρης «Η Πιάτσα», Γ.Ποδόγυρος «Η Ταβέρνα των Καλοφαγάδων», Σύλλογος Γυναικών «Η Μελίτη».
Κίμωλος, Αρχαιολογικό Μουσείο.
Κύθνος, Αρχαιολογική Συλλογή. Φωτογραφική έκθεση «Κύθνος. Ίχνη προγόνων». Συνδιοργάνωση με τον ΔήμοΚύθνου.
Λέσβος, Πλωμάρι. «Με πηδαλιούχο τον Οδυσσέα Ελύτη». Θαλασσινή βόλτα με το καραβόσκαρο «Ασπασία». Οργάνωση: Πολιτιστικός Σύλλογος Πλωμαρίου. Χορηγός: Ποτοποιία Ισιδώρου Αρβανίτη ΑΕ.
Λέσβος, Αγιάσος. «Το φεγγάρι κάνει βόλτα», στην αίθουσα Θεάτρου του Αναγνωστηρίου Αγιάσου. Μικρά και μεγαλύτερα παιδιά, θα χορέψουν, θα απαγγείλουν,θα τραγουδήσουν και θα γεμίσουν με νότες και χάρη τη μαγική αυτή βραδιά. Οργάνωση: Αναγνωστήριο της Αγιάσου «Η Ανάπτυξη».
Λέσβος , Αρχαιολογικός Χώρος Θερμής. Μουσική Εκδήλωση. Συνδιοργάνωση με τον Δήμο Λέσβου.
Λήμνος , Αρχαιολογικός χώρος Πολιόχνης. Μουσική εκδήλωση. Συνδιοργάνωση με τον Δήμο Λήμνου.
Μήλος Αρχαιολογικό Μουσείο. «Μες στου Αιγαίου τα νησιά με τον Οδυσσέα Ελύτη». Οι μαθητές της μουσικής σχολής του πολιτιστικού συλλόγου «Μηλίων Τέχνες» θα παρουσιάσουν τραγούδια από ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο και το μουσικό σχήμα Fuga Perpetua μελοποιημένα ποιήματα του Οδ. Ελύτη.
Μύκονος, Αρχαιολογικό Μουσείο. Η Μικτή Χορωδία της Μουσικής Σχολής Δημ. Φίννις θα παρουσιάσει το «’Αξιον Εστί». Συνδιοργάνωση και μικρό κέρασμα: Ένωση Φίλων Δήλου- Ρήνειας και Πολιτιστικός- Λαογραφικός Σύλλογος Γυναικών Μυκόνου.
Νάξος, Αρχαιολογικός Χώρος Υρίων. Ποίηση και πεζά κείμενα του Οδ. Ελύτη με κινησιολογική απαγγελία από τη Ναξία ηθοποιό Αναστασία Μαρματάκη καθώς και μελοποιημένοι στίχοι του Ελύτη με μουσική κάλυψη. Συνδιοργάνωση με τον ΝΟ.Π.Π.Α.Π.Π.Π.Α. Νάξου & Μικρών Κυκλάδων.
Πάρος, Αρχαιολογικό Μουσείο. Μουσική εκδήλωση αφιερωμένη στον Όδ. Ελύτη, με τους Μιχάλη Χατζή (βαρύτονο) και Μαρουλία Κοντού (πιάνο). Συνδιοργάνωση με την Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Πάρου.
Σάμος, Αρχαιολογικό Μουσείο Βαθέος.
Σάμος, Αρχαιολογικό Μουσείο Πυθαγορείου.
Σάμος, Αρχαιολογικός Χώρος Ηραίου. Μελοποιημένα ποιήματα Οδ. Ελύτη από τη νεανική χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Πυθαγορείου «ο Λυκούργος» υπό τη διεύθυνση του Γ. Κουμαραδιού.
Σαντορίνη, Αρχαιολογικός Χώρος Ακρωτηρίου.
Σίφνος, Αρχαιολογικό Μουσείο.
Σύρος, Αρχαιολογικό Μουσείο.
Τήνος, Αρχαιολογικός Χώρος Κιονίων. Συνδιοργάνωση με τον Δήμο Τήνου.
Χίος, Αρχαιολογικός χώρος Εμποριού. Μουσική εκδήλωση από τον Σύλλογο Καλαμωτουσίων Αττικής «ΑΞΑΝΕΜΟΣ», με τη συνδρομή του Δήμου Χίου.
Ψαρά, Αρχαιολογικός χώρος στο Αρχοντίκι. Μουσική εκδήλωση. Συνδιοργάνωση με τον Δήμο Ψαρών.
Εικονολήπτης: Παναγιώτης Σαγκούρης