Με την απαλλαγή του Βαγγέλη Μαρινάκη από την υπόθεση της μεταφοράς 3 τόνων ηρωίνης με το πλοίο «Noor 1», κλείνει ο φάκελος της πολύκροτης δικογραφίας που πέρασε από τέσσερις ανακριτές μέσα στα τελευταία έξι χρόνια, η οποία οδεύει προς το αρχείο, κατά διαβολική σύμπτωση λίγες ημέρες μετά τις σοβαρές καταγγελίες της Ειρήνης Καρυπίδη κατά του ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού και της Νότιγχαμ Φόρεστ ότι απείλησε τον πατέρα δικαστικού λειτουργού που χειριζόταν την υπόθεση του ναρκόπλοιου.

Αν και οι αγγλικές αρχές έχουν ξεκινήσει τη διερεύνηση των καταγγελιών της κ. Καρυπίδη, η ηγεσία του Αρείου Πάγου «ποιεί την νήσσαν».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όχι μόνο δεν διατάχθηκε η διερεύνηση των καταγγελιών της προέδρου της ΠΑΕ Άρης, αλλά άρον άρον η δικογραφία που αφορά την εμπλοκή του Βαγγέλη Μαρινάκη στην υπόθεση του «Noor 1» οδηγείται στο αρχείο και όχι στο ακροατήριο, καθώς δεν προέκυψαν στοιχεία ενοχής του.

Η υπόθεση εκκρεμούσε επί μήνες στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά αλλά το βούλευμα εκδόθηκε εσπευσμένα χθες, εν μέσω αντιδράσεων μερίδας την ελληνικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης που ζητούσαν παρέμβαση της ηγεσίας του Αρείου Πάγου προκειμένου να ερευνηθεί αν ο εφοπλιστής απείλησε και ζήτησε από τον πατέρα δικαστή να τον απαλλάξει από την υπόθεση του «Noor 1».

Το δικαστικό συμβούλιο, με πρόεδρο τον πρόεδρο Πρωτοδικών Δημήτρη Δάγλα, υιοθέτησε την εισαγγελική πρόταση και έκρινε ότι, δεν πρέπει να γίνει κατηγορία, σε βάρος του Βαγγέλη Μαρινάκη και των συγκατηγορούμενων του συνεργατών του Βαγγέλη Μπαϊρακτάρη και Νίκο Συντιχάκη, αλλά και του ναυτασφαλιστή Ηλία Τσακίρη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Εισαγγελέας που υπέβαλε την απαλλακτική πρόταση είναι η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά Βασιλική Παπαδοπούλου η οποία προήχθη στη θέση της επικεφαλής της εισαγγελικής αρχής εδώ και ενάμιση μήνα.

Κατά διαβολική σύμπτωση η κ. Παπαδοπούλου ήταν η ίδια εισαγγελέας που είχε διαφωνήσει με τον ιεραρχικά ανώτερο της Εισαγγελέα Εφετών Οδυσσέα Τσορμπατζόγλου, ο οποίος είχε ζητήσει να διαπιστωθεί αν είναι σύννομα τα εμβάσματα που εστάλησαν από εταιρείες συμφερόντων του εφοπλιστή Β. Μαρινάκη, από συνεργάτες του και αμερικανική εταιρεία προς τον τελεσίδικα καταδικασθέντα για τη μεταφορά του φορτίου του «λευκού θανάτου», Ευθύμιο Γιαννουσάκη.

Ο κ. Τσορμπατζόγλου ο οποίος μετατέθηκε  στη Σύρο, είχε κάνει λόγο για κατάθεση στοιχείων από τον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο, που αφορούσαν σε πληροφορίες προερχόμενες από τον Βασίλη Γεωργιάδη. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν συνέβη ποτέ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, ο εισαγγελέας Τσορμπατζόγλου είχε ζητήσει να καταθέσει για την υπόθεση «Noor 1» ο Βασίλης Γεωργιάδης,  όμως, οι Αρχές του Ντουμπάι όπου βρισκόταν, είχαν απαγορεύσει την έξοδο του από τη χώρα. Τότε είχε τεθεί το ζήτημα να σταλεί στο Ντουμπάι δικαστικός λειτουργός για να λάβει την κατάθεση του Βασίλη Γεωργιάδη. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ .

Ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος, μετά την πρώτη επικοινωνία που είχε ο Βασίλης Γεωργιάδης μαζί του, είχε στείλει στο Ντουμπάι συνεργάτη του δημοσιογράφο, ο οποίος είχε έρθει σε επαφή μαζί του και είχε καταγράψει κατά τη διάρκεια συνέντευξης μια σειρά από στοιχεία τα οποία αποκάλυπτε ο επιχειρηματίας, που γνώριζε, όπως ισχυριζόταν, πρόσωπα και πράγματα για τα κυκλώματα του Περσικού Κόλπου, την ίδια την υπόθεση «Noor 1» αλλά και την εμπλοκή συγκεκριμένων ατόμων σε αυτήν τη βρώμικη ιστορία. Τότε ο Βασίλης Γεωργιάδης είχε μιλήσει στον δημοσιογράφο και συνεργάτη του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου και για μια σειρά από πράγματα, πρόσωπα και καταστάσεις.

 Ο Εισαγγελέας Τσορμπατζόγλου είχε ζητήσει λοιπόν  να καταθέσει ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος για την υπόθεση «Noor 1» χωρίς όμως να εισακουστεί.

Είχε αιτηθεί την συνδρομή της οικονομικής Αστυνομίας και της αμερικανικής υπηρεσίας δίωξης εγκλημάτων Homeland, προκειμένου να διακριβωθεί αν είναι σύννομα τα επίδικα εμβάσματα προς τον καταδικασθέντα για τη μεταφορά των ναρκωτικών από τα Εμιράτα στην Ελευσίνα τον Ιούνιο του 2014.

Επίσης είχε ζητήσει να καταθέσουν ο λιμενικός που ήταν επικεφαλής στην έρευνα για το «Noor 1» και ο Αμερικανός δημοσιογράφος Αλεξάντερ Κλαπ που φέρεται να αντάλλαξε email με τον καταζητούμενο Τούρκο, φερόμενο ως αποστολέα των ναρκωτικών, Σερίφι Ζιντάστι, υποδεικνύοντας τον Β. Μαρινάκη ως συνεργάτη του Ευθύμιου Γιαννουσάκη.

Από την πλευρά της, η εισαγγελέας Πρωτοδικών Βασιλική Παπαδοπούλου, είχε προτείνει να εξεταστούν μόνο οι δύο μάρτυρες, δίχως να γίνει περαιτέρω έρευνα των εμβασμάτων.

Τελικά με προηγούμενο βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά διατάχθηκε να ερευνηθούν περαιτέρω τα εμβάσματα από εταιρείες συμφερόντων του Βαγγέλη Μαρινάκη και συνεργατών του προς τον καταδικασθέντα για τη μεταφορά της ηρωίνης με το «Noor 1» Ευθύμιο Γιαννουσάκη.

Η έρευνα ανατέθηκε στον τέταρτο κατά σειρά ανακριτή Διαφθοράς Ελευθέριο Καλτάκη ο οποίος είχε ζητήσει από τις αμερικανικές αρχές να του προσκομίσουν στοιχεία για τις συναλλαγές μιας εταιρείας με την επωνυμία Capital MCMP με έδρα στο Ιλινόις των ΗΠΑ ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ προς τον Ευθύ,ιο Γιαννουσάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ζούγκλας», οι Αμερικανοί δεν προσκόμισαν νέα στοιχεία με αποτέλεσμα ο ανακριτής να ζητήσει την αρχειοθέτηση της δικογραφίας.

Ας σημειωθεί πως είχαν προηγηθεί ακόμα τρεις Ανακριτές Διαφθοράς που είχαν στα… χέρια τους την «καυτή» δικογραφία που αφορά τον Βαγγέλη Μαρινάκη.

Η πρώτη ανακρίτρια Ευαγγελία Αλεξακίδου πήρε μετάθεση πριν αρχίσει να ερευνά την υπόθεση, η δεύτερη ανακρίτρια Καλλιόπη Μάντακα μετανάστευσε στις ΗΠΑ και επίσης δεν ερεύνησε την υπόθεση.

Μάλιστα δεν εξέτασε μάρτυρα από το Ντουμπάι ο οποίος φέρεται να είχε στοιχεία για την υπόθεση. Ο μάρτυρας κατέθεσε με γραπτές ερωτήσεις του τρίτου κατά σειρά ανακριτή της υπόθεσης του «Noor 1», Ιωάννη Πετρόπουλου και μετά από λίγους μήνες πέθανε στο διαμέρισμα του και βρέθηκε νεκρός μετά από ημέρες.

Υπενθυμίζεται πως ο πατέρας του τρίτου κατά σειρά ανακριτή, Κωνσταντίνος Πετρόπουλος, μετά τη συνταξιοδότηση του με το βαθμό του Γενικού Επιτρόπου της Επικρατείας των Τακτικών Διαιτητικών Δικαστηρίων, ανέλαβε ποδοσφαιρικός εισαγγελέας.

Την απόφαση είχε λάβει το ΔΣ της ΕΠΟ και ο Κ. Πετρόπουλος έμεινε στη θέση τους για 3,5 χρόνια, σε μία περίοδο που κυρίαρχος «παίκτης» του ελληνικού ποδοσφαίρου ήταν ο Ολυμπιακός του Βαγγέλη Μαρινάκη.

Ο Ανακριτής Διαφθοράς Ι. Πετρόπουλος πρότεινε την απαλλαγή του εφοπλιστή και ακολούθως σε χρόνο – εξπρές πήρε την μετάθεση που είχε αιτηθεί σε άλλα δικαστήρια.

Όμως ο Εισαγγελέας Εφετών Οδ. Τσορμπατζόγλου πρότεινε και το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά αποφάσισε να γίνει περαιτέρω έρευνα για την τυχόν εμπλοκή του εφοπλιστή στη μεταφορά της ηρωίνης με το πλοίο «Noor 1», μια δικογραφία που είχε σχηματιστεί τον Μάρτιο του 2018, όταν η τότε προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά Ειρήνη Τζίβα είχε ασκήσει κακουργηματικές διώξεις σε βάρος του Β. Μαρινάκη και των συνεργατών του.

Το αποτέλεσμα; Μετά και την έρευνα από τον τέταρτο κατά σειρά Ανακριτή Διαφθοράς Πειραιά Ελευθέριο Καλτάκη, την εισαγγελική πρόταση της κ. Παπαδοπούλου και το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, η υπόθεση οδεύει στο αρχείο.

Και μία λεπτομέρεια: Ο λιμενικός που είχε ξεκινήσει την έρευνα κατά του εφοπλιστή, διώχθηκε πειθαρχικά από την ηγεσία του Λιμενικού Σώματος επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη και μετά από πολυετή καριέρα αποπέμφθηκε ενώ εναντίον του εκκρεμούν διώξεις στο Ναυτοδικείο.

Και μια δεύτερη συγκυρία: Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Πειραιά είναι από από την 1η Ιουλίου 2024 η Βασιλική Βλάχου, γνωστή από την υπόθεση των παρακολουθήσεων του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη, πολιτικών και δημοσιογράφων.

Κατά διαβολική σύμπτωση η κυρία Βλάχου ήταν και Εισαγγελέας στην Έδρα του δικαστηρίου που αφορούσε τη μεταφορά των 2,1 τόνων ηρωίνης με το «Noor 1», χορηγώντας μάλιστα ελαφρυντικό στον καταδικασθέντα σε πρώτο βαθμό σε ισόβια Ευθ. Γιαννουσάκη με αποτέλεσμα να «σπάσουν» τα ισόβια και να αφεθεί ελεύθερος.

Όμως μετά από απόφαση του Αρείου Πάγου ο κατηγορούμενος ξαναδικάστηκε και το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά του επέβαλε ισόβια και επέστρεψε στη φυλακή.

Αν και είναι καλή γνώστρια της υπόθεσης, η κυρία Βλάχου δεν διέταξε έρευνα για να διαπιστωθεί αν όντως απειλήθηκε ανακριτής που χειρίστηκε την υπόθεση του «Noor 1», από τον Βαγγέλη Μαρινάκη, με βάση τις καταγγελίες της προέδρου της ΠΑΕ Άρης.

Αντίθετα, κατά διαβολική σύμπτωση λίγα 24ωρα μετά οδηγείται στο αρχείο η δικογραφία για την τυχόν εμπλοκή του Βαγγέλη Μαρινάκη στη μεγαλύτερη υπόθεση μεταφοράς ηρωίνης στην Ευρώπη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης