Πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έδωσαν διευκρινίσεις σχετικά με την απάντηση του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Ανδρέα Νικολακόπουλου σε επίκαιρη ερώτηση της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωής Κωνσταντοπούλου για τα αδικήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας, που φέρεται να διέπραξε αστυνομικός που υπηρετούσε στη Βουλή, σε βάρος μελών της οικογένειάς του.
Ειδικότερα σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη:
«Σχετικά με απάντηση του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή, διευκρινίζεται ότι:
Η αστυνομικός τον Φεβρουάριο του 2024 κατήγγειλε τον επίσης αστυνομικό σύζυγό της για τα αδικήματα της ενδοοικογενειακής σωματικής βλάβης και προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας αποκλειστικά σε βάρος της ίδιας, ενώ επιπλέον κατηγορήθηκε για σωματική βλάβη αδυνάμων ατόμων (άρθρο 312 Π.Κ.), σε συνδυασμό με τη νομοθεσία περί ενδοοικογενειακής βίας, εξύβριση και φθορά ξένης ιδιοκτησίας.
Από τα ανωτέρω γίνεται σαφές ότι ουδεμία αναφορά περί προσβολής γενετήσιας αξιοπρέπειας ανηλίκου κατατέθηκε στην αρμόδια αστυνομική ή εισαγγελική Αρχή, ούτε αναφέρθηκε ή υπονοήθηκε κάτι τέτοιο από τον κ. υφυπουργό, ο οποίος έκανε συνολική αναφορά στα αδικήματα της δικογραφίας που σχηματίστηκε τότε.
Περαιτέρω, αρχές Μαρτίου του 2024, η αστυνομικός κατέθεσε στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα ιδιόχειρο σημείωμά της ότι δεν επιθυμούσε πλέον την ποινική δίωξη του συζύγου της».
«Σύγκρουση» Κωνσταντοπούλου – Νικολακόπουλου για τον αστυνομικό της Βουλής
Νεότερα στοιχεία που προέρχονται από την Ελληνική Αστυνομία και τα οποία διαψεύδουν τους έως τώρα ισχυρισμούς γύρω από την υπόθεση του αστυνομικού της Βουλής, κατέθεσε στη Βουλή ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ανδρέας Νικολακόπουλος, ενώ υπήρξε και ένα έντονο επεισόδιο με την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία επιμένει για ευθύνες της του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτης και της Ελληνικής Αστυνομίας.
Όπως σημείωσε ο κ. Νικολακόπουλος απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωής Κωνσταντοπούλου «στις 23/2/24 η σύζυγος του αστυνομικού πήγε στο ΑΤ Καλλιθέας και υπέβαλε μήνυση με αποτέλεσμα να σχηματιστεί ποινική δικογραφία για ενδοοικογενειακή σωματική βλάβη, ενδοοικογενειακή προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας και σωματική βλάβη αδύναμων ατόμων, πράξεις που έλαβαν χώρα σύμφωνα με τη μήνυση τα τελευταία 14 έτη έως τις 13/1/24 σε βάρος της ίδιας και των ανήλικων τέκνων τους».
Σήμα ωστόσο, στη Βουλή δεν ήρθε για τη σύλληψη του αστυνομικού που παρέμεινε έως και τον περασμένο Νοέμβριο στη Βουλή, όταν και ακολούθησε η νέα μήνυση της συζύγου του, τον περασμένο Νοέμβριο.
Σύμφωνα πάντα με τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη η σύζυγος του αστυνομικού λίγες ημέρες αργότερα και συγκεκριμένα στις 2/3/24 μετέβη και πάλι στο ΑΤ Καλλιθέας και δήλωσε ότι δεν επιθυμεί πλέον την ποινική του δίωξη.
Παρόλα αυτά, με εισαγγελική παραγγελία διερευνήθηκε το περιστατικό, διατάχθηκε η διενέργεια προκαταρκτική εξέταση από ΑΤ Καλλιθέας η οποία με την ολοκλήρωσή της υποβλήθηκε στην αρμόδια εισαγγελία.
Παράλληλα, ο Ανδρέας Νικολακόπουλος διέψευσε και τον ισχυρισμό ότι αφαιρέθηκε το όπλο από τον αστυνομικό λόγω αγχώδους διαταραχής. Με νεότερη παραγγελία διατάχθηκε η διενέργεια συμπληρωματικής κατεπείγουσας έρευνας από ΑΤ Καλλιθέας η οποία εκκρεμεί.
«Επισημαίνεται για το σκοπό να διερευνηθεί από την ασφάλεια Βουλής σε βάρος του αστυνομικού διενεργείται προκαταρκτική διοικητική εξέταση», είπε ο κ. Νικολακόπουλος για να προσθέσει πως «…από τη υποβολή της μήνυσης αμέσως αφαιρέθηκε του υπηρεσιακός ατομικός οπλισμός».
Καταγγελίες Κωνσταντοπούλου για συγκάλυψη
Από την πλευρά της, η Ζωή Κωνσταντοπούλου επέμεινε στις καταγγελίες της περί συγκάλυψης, υποστηρίζοντας ότι «άλλα έλεγε ο Πρόεδρος της Βουλής». Όπως είπε, «πριν από λίγο ο κ. Τασούλας μας είπε ότι δεν την πήραν σοβαρά υπόψη την πρώτη καταγγελία γιατί ήταν σε ψυχιατρείο».
Η κα Κωνσταντοπούλου ανέφερε ότι ο αστυνομικός παρέμενε από τον Φεβρουάριο μέχρι και τον Νοέμβριο στη Βουλή, κάνοντας λόγο για τεράστιες ευθύνες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Ελληνικής Αστυνομίας: «Η καταγγελία από το ΑΤ Καλλιθέας, διαβιβάζεται στο υπουργείο και ενημερώνεται άμεσα η υπηρεσία του ΥΑΒΕ, εδώ στη Βουλή, άρα ο Φρούραρχος».
Ο κ. Νικολακόπουλος απαντώντας, ανέφερε πως «…από την ημέρα της πρώτης καταγγελίας έγιναν επτά ενέργειες» και πως «δεν υπάρχει καμία ανοχή».
Σύμφωνα με πηγές της Βουλής το Κοινοβούλιο ενημερώθηκε μετά τις 2 Μαρτίου 2024 ότι είχε υποβληθεί μήνυση σε βάρος του αστυνομικού, η οποία αποσύρθηκε και πως την υπόθεση ανέλαβε ο αρμόδιος εισαγγελέας. Ο αστυνομικός εκ των υστέρων βγήκε σε πεντάμηνη άδεια.