Τα «πυρά» των συνδικαλιστικών ενώσεων των αστυνομικών υπαλλήλων συγκεντρώνει η απόφαση του υπουργού Εργασίας με την οποία καθορίζεται ως προϋπόθεση για τη χορήγηση του εφάπαξ η συμπλήρωση 31 ετών ασφάλισης.
Τη συνταγματικότητα της απόφασης αυτής που όπως εκτιμάται θα επηρεάσει άμεσα περίπου 4.000 αστυνομικούς που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, θα κρίνει το Συμβούλιο της Επικρατείας μετά την προσφυγή που κατέθεσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων.
Με την προσφυγή ζητείται να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική, παράνομη και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) η από 28.11.2011 απόφαση του υπουργού Εργασίας, η οποία θα επιφέρει δραματικές αλλαγές στο καθεστώς που ίσχυε μέχρι τώρα για το εφάπαξ στους αστυνομικούς υπαλλήλους.
Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, το εφάπαξ καταβάλλεται ύστερα από 31 χρόνια ασφάλισης, ανεξάρτητα απ’ το χρόνο θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος.
Εάν μάλιστα οι αστυνομικοί βγουν στη σύνταξη νωρίτερα, θα παίρνουν το εφάπαξ άτοκα μόλις συμπληρώσουν το 31ο έτος ασφάλισης. Μέχρι τώρα η καταβολή του εφάπαξ γινόταν μόλις οι αστυνομικοί αποχωρούσαν από το σώμα με σύνταξη, ενώ, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, θεμελίωναν δικαίωμα συνταξιοδότησης στα 24 ½ χρόνια υπηρεσίας.
Οι προϋποθέσεις που θέτει πλέον η υπουργική απόφαση, σύμφωνα με τους αστυνομικούς όχι μόνο καταργούν αιφνιδιαστικά τα δικαιώματά τους χωρίς να υπάρχει κάποιος επιτακτικός λόγος δημοσίου συμφέροντος αλλά προσκρούει σε σειρά διατάξεων του Συντάγματος που συνδέονται με την προστατευόμενη εμπιστοσύνη του πολίτη απέναντι στην Πολιτεία.
Η Ομοσπονδία υποστηρίζει επιπλέον ότι θα έπρεπε να έχει εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα και όχι υπουργική απόφαση με την οποία παραβιάζεται το 1ο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ για την περιουσία που αφορά τις αποδοχές και τις άλλες παροχές όλων των εργαζομένων.
Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Παπατσάκωνα