Ρεπορτάζ: Όλγα Φωτιάδου
Η χθεσινή τραγωδία που στοίχισε τη ζωή ενός βρέφους στα Γλυκά Νερά, το οποίο δέχθηκε επίθεση από το ροτβάιλερ της οικογένειας, επαναφέρει τη συζήτηση σχετικά με το κατά πόσο η συγκεκριμένη ράτσα σκύλων θεωρείται ασφαλής και ποιος είναι ο σωστός τρόπος εκπαίδευσής του.
Το zougla.gr μίλησε με ειδικούς επί του θέματος οι οποίοι εξέφρασαν τη γνώμη τους, λέγοντας πως πρόκειται για μια ιδιαίτερη ράτσα η οποία θέλει πολλή φροντίδα και καλή εκπαίδευση.
Παράλληλα, στο zougla.gr μίλησε και ο κτηνίατρος της Ελληνικής Φιλοζωικής Εταιρείας ο οποίος έχει αναλάβει την εξέταση του ζώου, λέγοντας πως κατά τη δική του άποψη τα συγκεκριμένα ζώα δεν «ζηλεύουν ιδιαίτερα» συγκριτικά με άλλες ράτσες. Ο ίδιος δεν ήταν σε θέση να πει περισσότερα, καθώς όπως είπε περιμένει να γίνει η δίκη από την οποία θα προκύψουν περαιτέρω στοιχεία. Πάντως, όπως εκτίμησε, οι ιδιοκτήτες του ζώου φαίνεται πως είχαν πολύ καλή σχέση με αυτό.
Στο zougla.gr μίλησε ο κ. Βαγγέλης Γκοντζαμπασόπουλος, εκπαιδευτής σκύλων στο Smartdog. Ο κ. Γκοντζαμπασόπουλος είπε για τη ράτσα των ροτβάιλερ πως πρόκειται για «κυρίαρχο χαρακτήρα και σκύλο-φύλακα. Θέλει πολύ συγκεκριμένη εκπαίδευση από μικρή ηλικία. Οι εκπαιδευτές είναι υπεύθυνοι για το τελικό αποτέλεσμα της δουλειάς σε έναν βαθμό, ώστε να δώσουν σωστές βάσεις στο κατοικίδιο, όταν φεύγει από τον χώρο τους».
Ο εκπαιδευτής εν συνεχεία έδωσε έμφαση στη σημασία που έχει η οικογένεια, λέγοντας πως μετά την εκπαίδευση «υπεύθυνοι είναι οι ιδιοκτήτες οι οποίοι πρέπει να προσαρμόσουν και εκείνοι την εκπαίδευση στην καθημερινότητά τους. Οι εκπαιδευτές έχουν ως στόχο ο σκύλος να είναι κοινωνικός και όχι επικίνδυνος» είπε. Παράλληλα περιέγραψε το ροτβάιλερ ως σκύλο-φύλακα παρά ζώο συντροφιάς.
«Ένιωσε απομόνωση»
Ο Γιάννης Σιναπλίδης, υπήρξε εκπαιδευτής σκύλων φύλαξης και φρούρησης Κ9 στην Πολεμική Αεροπορία, καθώς και προϊστάμενος τα τελευταία χρόνια της έρευνας διάσωσης των σκύλων.
Μιλώντας στο zougla.gr ο κ. Σιναπλίδης είπε σε αυστηρό τόνο πως «οποιοδήποτε σκύλο και αν επιλέξουμε θα πρέπει να τον μάθουμε να ζει με κανόνες μέσα το σπίτι, όπως μαθαίνουν εκ φύσεως να ζουν σε αγέλη στην οποία υπάρχει ένας αρχηγός, ορίζει τους κανόνες και τα μέλη ακολουθούν».
Πρόσθεσε πως «υπάρχουν πολλές ράτσες και οι ιδιοκτήτες επιλέγουν με λάθος τρόπο το κουτάβι που θα πάρουν, χωρίς να συμβουλευτούν ειδικούς ώστε να μάθουν τις ιδιαιτερότητες που έχει η κάθε φυλή εκ των οποίων μερικές χρειάζονται ιδιαίτερη μεταχείριση από τους ίδιους».
Ο κ. Σιναπλίδης μίλησε για την τραγωδία στα Γλυκά Νερά και εκτίμησε πως το ροτβάιλερ «ένιωσε απομόνωση. Θεώρησε ότι απομονώθηκε ή έχασε την αγάπη που είχε πριν, από όλα τα μέλη της οικογένειας, και πίστεψε πως το νέο μέλος ευθύνεται για αυτό».
Ξεκαθάρισε πως «ό,τι μέγεθος και αν έχει ο σκύλος μας απαγορεύεται να αφήνουμε το μωρό μόνο του γιατί ο σκύλος και να θέλει να συμπεριφερθεί σωστά, δεν ξέρει πώς». Έδωσε ακόμη μεγάλη έμφαση στη σημασία της «προεργασίας» για την έλευση ενός νέου μέλους στην οικογένεια. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Όταν έρχεται ένα καινούργιο μέλος στην οικογένεια με ειδικό τρόπο και μεθοδολογία εκπαίδευσης, χρειάζεται προεργασία».
Για τη συγκεκριμένη ράτσα είπε πως τα ροτβάιλερ «μπορούν να κοινωνικοποιηθούν, όμως τα ένστικτά τους αλλάζουν μεγαλώνοντας».
Για αυτό και η επιλογή του σκύλου, όπως είπε «πρέπει να γίνεται με αυστηρά κριτήρια».
Για τους ιδιοκτήτες ανέφερε πως «Πριν ξεκινήσουν με την εκπαίδευση πρέπει να έχουν δημιουργήσει σχέση με το κατοικίδιο. Ο σωστός εκπαιδευτής εκπαιδεύει τον ιδιοκτήτη, όχι μόνο τον σκύλο» τόνισε.
Η τραγωδία στα Γλυκά Νερά
Χθες σε σπίτι στα Γλυκά Νερά το ροτβάιλερ της οικογένειας επιτέθηκε και σκότωσε κοριτσάκι τριών ετών.
Στις 10.00 το πρωί η μητέρα του μωρού το μετέφερε στο Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης με σοβαρά τραύματα, όπου οι γιατροί διαπίστωσαν τον θάνατό του. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σκυλί της οικογένειας κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες επιτέθηκε στο βρέφος προκαλώντας του θανατηφόρα τραύματα. Κατά τη διάρκεια της επίθεσης η μητέρα βρισκόταν στο σπίτι ενώ ο πατέρας έλειπε.
Διαβάστε επίσης: Τραγωδία στα Γλυκά Νερά: Ροτβάιλερ σκότωσε βρέφος – Τι λέει η μητέρα του