Νεφροπαθής αγοράζει μόνος του τις γάζες και οι γιατροί καθαρίζουν τις πληγές του με… νερό, γιατί το Νοσοκομείο Χαλκίδας δεν έχει οξυζενέ. Την ίδια στιγμή, και ενώ το  ξέφρενο πάρτι δισεκατομμυρίων που έχουν στήσει προμηθευτές στα δημόσια νοσοκομεία «καλά κρατεί», οι φαρμακευτικές εταιρείες αρνούνται να προμηθεύουν υλικά, γιατί το Δημόσιο δεν εξοφλεί τα χρέη του.

Καταγγελίες που προκαλούν ανατριχίλα για την κατάσταση του συστήματος υγείας στη χώρα μας και θυμίζουν τις ελλείψεις βασικών και αυτονόητων ειδών την εποχή της… γερμανικής κατοχής, έκανε στη zougla.gr ο νεφροπαθής Κώστας Δαϊνάβας από τη Χαλκίδα.

Κοινά αντισηπτικά και απολυμαντικά που υπάρχουν σε κάθε οικιακό κουτί πρώτων βοηθειών και σε κάθε αυτοκίνητο, όπως το οινόπνευμα και το οξυζενέ, λείπουν από τα ελληνικά δημόσια νοσοκομεία, κλονίζοντας την εμπιστοσύνη των ασθενών στο σύστημα υγείας και αναγκάζοντάς τους να κάνουν επιπλέον έξοδα.

Ο κ. Δαϊνάβας, εδώ και πέντε χρόνια, χρειάζεται αιμοκάθαρση πολλές φορές την εβδομάδα, η οποία σημειωτέον είναι μία πολύωρη διαδικασία, που ταλαιπωρεί και καταβάλλει αφάνταστα τους ασθενείς.

Όμως, εκτός από το αυτονόητο ψυχικό άλγος που του προκαλεί η ασθένειά του, ο κ. Δαϊνάβας είναι αναγκασμένος να αντιμετωπίσει και άλλες, πρωτάκουστες για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, καταστάσεις.

Το Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας δε διαθέτει τις αντιαλλεργικές γάζες που πρέπει να χρησιμοποιεί, αφού οι πολλές αιμοκαθάρσεις του έχουν προκαλέσει αλλεργία και οι απλές γάζες του δημιουργούν επώδυνα προβλήματα.

Έτσι, ο κ. Δαϊνάβας αναγκάζεται να αγοράζει ιδίοις εξόδοις πολλά κουτιά με αντιαλλεργικές γάζες κάθε μήνα.

Όμως, τα παράδοξα δε σταματούν εδώ. Οι γιατροί για να του καθαρίζουν τις πληγές δε χρησιμοποιούν οξυζενέ, ούτε οινόπνευμα, όπως γίνεται συνήθως, αλλά κοινό φυσιολογικό ορό…

Ο κ. Δαϊνάβας, μιλώντας στη zougla.gr, δηλώνει ευτυχής που σήμερα το νοσοκομείο διέθετε οινόπνευμα και εκφράζει την απορία του για το τι γίνεται στα χειρουργεία, χωρίς αυτονόητα απολυμαντικά υλικά.

Η zougla.gr επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκίδας, Ιωάννη Καρούζο, ο οποίος δήλωσε ότι απ’ όσο γνωρίζει, δεν υπάρχουν ελλείψεις σε αυτά τα υλικά και επιφυλάχθηκε να απαντήσει λεπτομερέστερα το πρωί της Τετάρτης από το γραφείο του.

Ωστόσο, το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνο στο Νοσοκομείο Χαλκίδας. Είναι γενικότερο, με τους προμηθευτές να αρνούνται την τροφοδοσία σε υλικά, όταν το χρέος του Δημοσίου προς τις εταιρείες διογκώνεται.

Από το 2006 ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος είχε αναγγείλει ότι το «πάρτι» στον τομέα της Υγείας θα τελειώσει, εννοώντας προφανώς την κατευθυνόμενη συνταγογράφηση, τα υπερτιμημένα υλικά, την κατασπατάληση πόρων, την παραοικονομία και όλα όσα συνιστούν την παθογένεια που χαρακτηρίζει το ελληνικό σύστημα υγείας.

 Όμως, όπως φαίνεται, όχι μόνο το πάρτι δεν τελείωσε, αλλά ήρθε και ο… λογαριασμός. Οι εταιρείες και οι προμηθευτές αρνούνται να προμηθεύσουν με υλικά τα δημόσια νοσοκομεία, αν δεν εξοφληθούν τα χρέη.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, οι δαπάνες υγείας το 2004 άγγιζαν το ποσό των 16,4 δισ. ευρώ. Το 2007 είχαν εκτοξευθεί σε 22,6 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 7,7 δισ. ευρώ το 2007 δαπανήθηκαν για φάρμακα.  

Σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ, οι δαπάνες υγείας, βάσει των στοιχείων του 2005, έφθαναν το 10,1% του ΑΕΠ και ήταν υπερδιπλάσιες εκείνων της εθνικής άμυνας.