Βίντεο – φωτογραφίες: Χάρης Γκίκας

Για τις 25 Φεβρουαρίου διακόπηκε η δίκη του Δημήτρη Λιγνάδη, παρά το αρχικό αίτημα του δικηγόρου του, Αλέξη Κούγια για έναρξη στις αρχές Μαρτίου. Ο κ. Κουγιας υποστήριξε ότι λόγω φόρτου εργασίας, θα ήθελε μια ολιγοήμερη διακοπή. Οι δικηγόροι πολιτικής αγωγής που εκπροσωπούν τους τέσσερις καταγγέλλοντες, δήλωσαν ότι δεν θα πρέπει να διακοπεί η διαδικασία, καθώς ήδη έχει παραταθεί ο χρόνος προσωρινής κράτησης του κατηγορούμενου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Έχει δηλώσει ο ίδιος, μέσω της υπεράσπισής του, ότι διακαώς επιθυμεί να δικαστεί και συγχρόνως θα ζητήσει εντός μήνα διακοπή, προεξοφλώντας την απόφαση του δικαστηρίου. Αν θέλει διακαώς να δικαστεί γιατί κωλυσιεργεί αναρωτιέμαι;» ανέφερε ο εκ των δικηγόρων της πολιτικής αγωγής, προσθέτοντας «ή ξέρει ότι δεν θα αθωωθεί και σου λέει ένας μήνας παραπάνω δεν έχει διαφορά ή έχει ξεκινήσει τακτική εξάντλησης 18μηνου που θα οδηγήσει στην ελευθέρωση του…».

Τόνισε δε ότι οι καταγγέλλοντες και μηνυτές δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πηγαινοέρχονται στο εξωτερικό ούτε να διαμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε ξενοδοχείο μέχρι να ολοκληρωθεί η δίκη, καταλήγοντας ότι θα πρέπει να απορριφθεί το αίτημα διακοπής και να διοριστεί αυτεπάγγελτα και ένας δεύτερος συνήγορος υπεράσπισης, για να διασφαλιστεί η εύρυθμη διεξαγωγή της δίκης.

«Η πρώτη δίκη με βιασθέντα άντρα»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά της, η υπεράσπιση ανέφερε ότι «η δίκη αυτή δεν αφορά την ελληνική κοινωνία, αλλά τον κατηγορούμενο που είναι πρωταγωνιστής αυτού το δράματος και τα θύματα» επισημαίνοντας ότι «είναι η πρώτη δίκη που έχουμε βιασθέντα άντρα. Αφορά ένα παγκόσμιο κίνημα για να εδραιωθεί ένα τρίτο φύλο. Δεν πιθανολογούμε την αθωότητα του εντολέα μας, είμαστε σίγουροι για αυτό».

Από την πλευρά του, ο εισαγγελέας της έδρας ζήτησε τη διακοπή της δίκης κατόπιν του αιτήματος με σύντομη δικάσιμο και προγραμματισμό για τις μεταγενέστερες δικασίμους. Στο δικαστήριο ήταν παρών ο αδελφός του κατηγορούμενου, Γιάννης Λιγνάδης, καθώς και η βουλευτής και τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστόπουλου.

Ο Αλέξης Κούγιας είχε προϊδεάσει με δηλώσεις του την εξέλιξη αυτή. Προσερχόμενος στο δικαστήριο υποστήριξε πως «επιθυμούμε διακαώς την διεξαγωγή της δίκης» και διευκρίνισε ότι θα ζητήσει διακοπή της δίκης λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Να κάνουμε δίκη με όλους τους κανόνες της δίκαιης δίκης, αν είναι αθώος να αθωωθεί, αν είναι ένοχος να τιμωρηθεί» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο συνήγορος υπεράσπισης σημειώνοντας πως η συγκεκριμένη  υπόθεση δεν έχει θέμα άμεσης εκδίκασης καθώς το 18μηνο προσωρινής κράτησης λήγει σε έξι μήνες.

Η άφιξη στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο

Ο κατηγορούμενος πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρης Λιγνάδης, έχοντας τα χέρια δεμένα πισθάγκωνα με χειροπέδες και φορώντας μάσκα για τον κορωνοϊό, οδηγήθηκε νωρίς το πρωί της Παρασκευής από τις φυλακές στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας.

Ο Δημήτρης Λιγνάδης πολιορκήθηκε από δημοσιογράφους, χωρίς ωστόσο να κάνει κάποια δήλωση για τις βαρύτατες κατηγορίες για τέσσερις βιασμούς που αντιμετωπίζει. Τα μέτρα ασφαλείας είναι πολύ αυστηρά, με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στα δικαστήρια προκειμένου να αποφευχθούν επεισόδια, λόγω της συγκέντρωσης που πραγματοποιείται επί της οδού Λουκάρεως.

 

 

 

Η δήλωση του δικηγόρου Αλέξη Κούγια

Ο Αλέξης Κούγιας σε δηλώσεις του, αν και υποστήριξε πως «επιθυμούμε διακαώς τη διεξαγωγή της δίκης», διευκρίνισε πως θα ζητήσει διακοπή της δίκης λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων.

 

«Να κάνουμε δίκη με όλους τους κανόνες της δίκαιης δίκης. Αν είναι αθώος να αθωωθεί, αν είναι ένοχος να τιμωρηθεί» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο συνήγορος υπεράσπισης, σημειώνοντας πως η συγκεκριμένη υπόθεση δεν έχει θέμα άμεσης εκδίκασης, καθώς το 18μηνο προσωρινής κράτησης λήγει σε έξι μήνες.

Περισσότερα για την υπόθεση

Έτσι, άνοιξε η αυλαία στην πρώτη δίκη του κινήματος #ΜeΤοo στον καλλιτεχνικό χώρο της χώρας μας, με κατηγορούμενο τον άλλοτε πανίσχυρο «θεατράνθρωπο», τον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδη. Ο ιδιαίτερα προβεβλημένος επί σειρά ετών ηθοποιός και σκηνοθέτης θα πρέπει να καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου για τέσσερις υποθέσεις βιασμών εις βάρος νεαρών ανδρών, ακόμη και ανηλίκων, που τον έχουν καταγγείλει για ωμή σεξουαλική βία και κακοποίηση.

Σχεδόν ένας χρόνος πέρασε από τη στιγμή που οι αστυνομικοί περνούσαν χειροπέδες στον Δημήτρη Λιγνάδη, με τις καταγγελίες εις βάρος του να πέφτουν «βροχή» και να τον οδηγούν γρήγορα όχι μόνο εκτός Εθνικού Θεάτρου, εν μέσω σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης, αλλά και στη φυλακή ως «επικίνδυνο για τη διάπραξη και νέων αξιόποινων πράξεων».

 

Ο Δημήτρης Λιγνάδης, ο οποίος μεταφέρθηκε από τις φυλακές της Τρίπολης στον Κορυδαλλό, εν όψει της δίκης του, θα κληθεί να λογοδοτήσει στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, έχοντας για πρώτη φορά απέναντί του τα ίδια τα θύματα. Οι μαρτυρίες τους, άλλωστε, ήταν αυτές που ξετύλιξαν το κουβάρι της σκοτεινής δράσης του κατηγορούμενου ηθοποιού και σκηνοθέτη, αφήνοντας άφωνη την κοινή γνώμη που έβλεπε να «θρυμματίζεται» η εικόνα την οποία είχε χτίσει για τον εαυτό του ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου.

Ο Δημήτρης Λιγνάδης περικυκλωμένος από δημοσιογράφους και τεχνικούς ΜΜΕ

Στη δίκη έχουν κληθεί να καταθέσουν συνολικά 21 μάρτυρες κατηγορητηρίου, ενώ σε αυτούς δεν υπολογίζονται εκείνοι που θα προταθούν από τον ίδιο τον κατηγορούμενο, ο οποίος θα δώσει «μάχη» για να πείσει περί της αθωότητάς του.

Ο Δημήτρης Λιγνάδης, ο οποίος δηλώνει «αμφιφυλόφιλος, με πολλές σχέσεις στη ζωή του και με τα δύο φύλα», από την πρώτη στιγμή έχει αρνηθεί τις βαριές κατηγορίες που του αποδίδονται και τις χαρακτηρίζει «κατασκευασμένες» σε δικηγορικά γραφεία με τη συνδρομή του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, αφήνοντας αιχμές και για προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης της υπόθεσης.

Συνοδεία ισχυρής αστυνομικής δύναμης η μεταφορά του Δημήτρη Λιγνάδη

Η αντίστροφη μέτρηση για τον Δημήτρη Λιγνάδη άρχισε πριν από περίπου έναν χρόνο, με αφορμή μια καταγγελία εις βάρος του που αφορούσε πράξη παραγεγραμμένη μεν, αλλά αξιοποιήσιμη για την πορεία της έρευνας. Την αρχή έκανε ένας 41χρονος, ο οποίος κατέθεσε μήνυση εις βάρος του Δημήτρη Λιγνάδη καταγγέλλοντας ότι τον κακοποίησε σεξουαλικά όταν ήταν 15 ετών. Τη «σκυτάλη» πήρε ένας από τους μάρτυρες που πρότεινε ο 41χρονος προς επίρρωση των ισχυρισμών του, ο οποίος αποκάλυψε ότι και ο ίδιος έπεσε θύμα βιασμού τον Αύγουστο του 2015, λίγο πριν ενηλικιωθεί.

Μία ακόμη μήνυση, ενός 27χρονου σήμερα άνδρα, ήρθε να προστεθεί στο παζλ των καταγγελιών. Ο νεαρός άνδρας κατήγγειλε ότι βιάστηκε, το 2010, ενώ ήταν ακόμη μαθητής. Το ένταλμα εις βάρος του Δημήτρη Λιγνάδη δεν άργησε να εκδοθεί, καθώς θεωρήθηκε από τις αρμόδιες αρχές ως άνθρωπος με «εμμονή και εγκληματική ροπή για πολλά έτη» που στόχευε σε ανθρώπους με «ιδιαίτερα ευαίσθητη ηλικία». 

Ο σκηνοθέτης, απολογούμενος, αρνήθηκε την ενοχή του, ενώ επικαλέστηκε και άλλοθι. «Ποτέ δεν είχα συνευρεθεί με ανήλικα άτομα επ’ ουδενί λόγω, ποτέ δεν είχα διενεργήσει γενετήσιες πράξεις με ανήλικα άτομα είτε στο σπίτι μου είτε αλλού…», είχε πει μεταξύ άλλων ο κατηγορούμενος. Όμως, δεν κατάφερε να πείσει και κρίθηκε προφυλακιστέος. 

Ο κύκλος των καταγγελιών εις βάρος του κατηγορουμένου, ωστόσο, δεν είχε κλείσει, αφού μετά την προφυλάκισή του ακόμη δύο μηνύσεις για βιασμό κατατέθηκαν εις βάρος του. Οι νέες υποθέσεις ενσωματώθηκαν στη δικογραφία η οποία είναι στα χέρια των δικαστών. Σε αυτήν συμπεριλαμβάνεται και το παραπεμπτικό βούλευμα που χαρακτηρίζει τον Δημήτρη Λιγνάδη ως άτομο που, εκμεταλλευόμενο επί σειρά ετών την αδυναμία ανηλίκων και την ανάγκη τους για επαγγελματική εξέλιξη, τους χειραγωγούσε για να πετύχει την εκπλήρωση των ανάρμοστων προθέσεών του.

Όπως σημειώνεται, «τουλάχιστον από το έτος 1984, οπότε χρονολογείται σήμανσή του για αδίκημα σχετιζόμενο με τη γενετήσια ελευθερία σε βάρος ανηλίκου, και έως έτος 2015, δηλαδή για διάστημα τουλάχιστον 30 ετών, προσέγγιζε ανηλίκους και εν γένει άτομα νεαρής ηλικίας, πέραν των κατονομαζόμενων στη δικογραφία και πλήθος άλλων, τους οποίους εντόπιζε με αφορμή τις καλλιτεχνικές του δραστηριότητες στο χώρο των θεάτρων που λειτουργούσε ως ηθοποιός και σκηνοθέτης, είτε ως διδάσκων θεατρική αγωγή σε σχολεία και εργαστήρια, είτε από φιλικούς κύκλους, ακόμη δε και τυχαία σε διάφορες περιοχές των Αθηνών όπου σύχναζαν ανήλικοι και νέοι και υποσχόμενος να τους καθοδηγήσει και να τους βοηθήσει να σταδιοδρομήσουν στον καλλιτεχνικό χώρο…».

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης