Πειραματική χορήγηση αντισωμάτων από ασθενείς που νόσησαν με κορωνοϊό και ανέπτυξαν ανοσία σε νοσηλευόμενους με Covid-19 προκειμένου να διαπιστωθεί εάν μπορεί να αποτελέσει θεραπευτική μέθοδο ξεκίνησε επιστημονική ομάδα.
Σύμφωνα με το Έθνος, η ομάδα που έχει ξεκινήσει την πειραματική μελέτη, έχει ελέγξει δείγματα από 95 ασθενείς που νόσησαν με κορωνοϊό και ιάθηκαν και πλέον επειδή έχουν αναπτύξει αντισώματα δεν μπορούν να ξανακολλήσουν τον ιό ή να τον μεταδώσουν. Από τους 95 αυτούς ασθενείς, οι 37 έχουν κάνει ήδη πλασμαφαίρεση δίνοντας το πολύτιμο υλικό με τα αντισώματα προς χρήση.
Οι πρώτες δοκιμές
Ο κ. Ευάγγελος Τέρπος, καθηγητής Αιματολογίας στη Θεραπευτική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής της Μονάδας Αυτόλογης Μεταμόσχευσης στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», όπου γίνεται και συλλογή πλάσματος, ανέφερε πως ήδη έχει γίνει χορήγηση πλάσματος σε δύο ασθενείς στο Αττικόν και τον Ευαγγελισμό.
Σημειώνεται πως η χορήγηση πλάσματος με σκοπό τη θεραπεία γίνεται ανά δύο ημέρες σε τρεις δόσεις, ενώ, όπως εξηγεί ο κ. Τέρπος, οι νοσηλευόμενοι ασθενείς είναι υπό στενή παρακολούθηση ώστε να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητα της θεραπείας. Πάντως η συλλογή πλάσματος από εθελοντές δότες γίνεται ταυτόχρονα με τη χορήγηση σε πάσχοντες, ενώ με βάση τα κριτήρια της μελέτης που είναι σε εξέλιξη, θα γίνει συνολικά χορήγηση αντισωμάτων σε 60 ασθενείς ώστε να διαπιστωθεί επιστημονικά εάν η μέθοδος μπορεί να φέρει ελπίδα για την καταπολέμηση του κορωνοϊού.
Για να χορηγήσουν οι ειδικοί τα αντισώματα σε ασθενείς, θα πρέπει να είναι νέοι νοσηλευόμενοι μέσα στις πρώτες τρεις ημέρες, πριν διασωληνωθούν. Αυτό αποτελεί και βασικό κριτήριο για τη θεραπευτική διαδικασία.
Να σημειωθεί ότι η μελέτη για την αποτελεσματικότητα των αντισωμάτων διεξάγεται σε τέσσερα νοσοκομεία: Στο Αττικόν, τον Ευαγγελισμό, το Σωτηρία και στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών (Ρίο).