Πολιτιστική καταστροφή μεγάλης έκτασης συντελείται στη Ροδόπη, με την καταπάτηση αρχαιολογικών χώρων της αποκαλούμενης Αρχαίας Στρύμης, από καλλιεργητές και την ασύδοτη δράση αρχαιοκαπήλων που λεηλατούν πολύτιμα κειμήλια που βρίσκονται σε κοινή θέα και στο έλεος των καιρικών συνθηκών…

Όπως αποκάλυψε η ιστοσελίδα rodopinews.gr, οι αρχαιολογικοί χώροι χρησιμοποιούνται σαν χωράφια και οργώνονται με τρακτέρ. Τα αρχαία τείχη που τους περιβάλλουν γκρεμίζονται συστηματικά και τα δομικά υλικά πετιούνται έξω από τα χωράφια γιατί εμποδίζουν τις καλλιέργειες, παρά την ειδική σήμανση, η οποία αρχικά δεν υπήρχε. 

 

Παρά τις καταγγελίες και τα δημοσιεύματα, οι αρχαιολογικές υπηρεσίες, όπως καταγγέλλει η ιστοσελίδα, «κάνουν τα στραβά μάτια» και επικαλούνται έλλειψη προσωπικού, κονδυλίων. Αυτό, επειδή δεν υπάρχει πολιτική βούληση να λυθεί το πρόβλημα, αφού οι ντόπιοι βουλευτές φοβούνται το πολιτικό κόστος και κάνουν όλα τα χατίρια στους καταπατητές. «Τα συμφέροντα μερικών δεκάδων τσιφλικάδων, είναι φαίνεται σημαντικότερα από την ιστορία χιλιάδων ετών της Θράκης», όπως μας αναφέρει ο κάτοικος της περιοχής, κ. Σεμπελίδης.

Ακούστε τι δήλωσε:

Τα χωράφια είναι διάσπαρτα από αρχαίους αμφορείς, σπαράγματα αγγείων και άλλα πήλινα κυρίως αντικείμενα.

Ωστόσο, οι καταγγελίες κάνουν λόγο για εκατομμύρια ευρώ που προορίζονται, δήθεν, για την προστασία και την συντήρηση των αρχαίων, τα οποία, όπως λένε οι καταγγέλλοντες θα μπορούσαν να φέρουν τουρισμό και ανάπτυξη στην περιοχή.

«Αντί να έχουμε χιλιάδες τουρίστες που θα θαυμάζουν την αρχαία Ιστορία μας, κάποιοι θέλουν να είμαστε ευχαριστημένοι που απλώς σταματούν στην πόλη διερχόμενα λεωφορεία με λίγους ξένους και θαυμάζουν τα καταστήματα με τα μπακίρια και αγοράζουν σιροπιαστά γλυκά».

Τι απαντά η αρχαιολογική υπηρεσία

Η αρχαιολόγος Αθανασία Τσόκα, που υπηρετεί στην ΙΘ Εφορία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, απαντώντας στις αποκαλύψεις, δηλώνει ότι η αρχαιολογική υπηρεσία έχει τοποθετήσει ενημερωτικές ταμπέλες στα χωράφια, που απαγορεύουν την βαθιά άροση, ενώ παραδέχεται ότι τον χώρο λυμαίνονται αρχαιοκάπηλοι, για τους οποίους, όπως λέει ενημερώνονται οι αρμόδιες αρχές. 

Πολλές από τις ταμπέλες όμως, κείτονται σκουριασμένες στο χώμα, όπως αποδεικνύει η φωτογραφία και οι καλλιεργητές συνεχίζουν απτόητοι την καταστροφή. 


(Σκουριασμένες ταμπέλες στο έδαφος)

Η απάντηση της αρχαιολογικής υπηρεσίας

“… σας γνωρίζουμε ότι η Υπηρεσία μας έχει αναλάβει και συνεχίζει με εντεινόμενο ρυθμό την προσπάθεια διάσωσης της αρχαίας Στρύμης, με τελικό στόχο την συνέχιση της ανασκαφικής έρευνας και την ανάδειξη του χώρου ώστε τελικά να ενταχθεί στους επισκέψιμους αρχαιολογικούς χώρους της Θράκης.
Για την προστασία των αρχαιοτήτων και την ελαχιστοποίηση της καταστροφής των αρχαίων εξαιτίας της άροσης τοποθετήθηκαν ενημερωτικές πινακίδες οι οποίες απαγορεύουν τη βαθιά άροση, σύμφωνα με τους όρους χρήσης γης που αναγράφονται στο κείμενο της κήρυξης του αρχαιολογικού χώρου (ΦΕΚ 45/Β/28-1-1998). Επίσης με το υπ΄αριθμ. 2077/22-04-2010/ΙΘ΄ΕΠΚΑ έγγραφο ενημερώθηκε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Ροδόπης για την καταστροφή αρχαιοτήτων σε αγροτεμάχια εντός της Α΄ Ζώνης προστασίας.

Για τις παράνομες δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα τις βραδινές ώρες από
αρχαιοκαπήλους ενημερώνονται κατά περίπτωση οι διωκτικές και δικαστικές αρχές του Ν. Ροδόπης.

Σας πληροφορούμε επίσης ότι στην παραλιακή ζώνη υφίσταται παράνομος παραθεριστικός οικισμός από αυθαίρετους οικίσκους με αμιαντόπλακες, ξυλοτέξ, λαμαρίνες και τροχόσπιτα κατά παράβαση των διατάξεων: α) της Υπουργικής Απόφασης ΥΠΠΟ/ΑΡΧ/Α1/Φ19/61148/3600/14-11-1997 ως αδόμητης και απόλυτης προστασίας Α΄ Ζώνης του αρχαιολογικού χώρου, β) της υπ΄ αριθ. 44549/17-10-2008 κ.υ.α. Ανάπτυξης-ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ-Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων –Υ.Ε.Ν. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και Μακεδονίας Θράκης που αφορά την ζώνη Α2-5 (ΦΕΚ 497/Δ΄/2008), γ) της οικοδομικής και πολεοδομικής νομοθεσίας (Ν. 1337/1983, Π.Δ. της 14-7/27-7-1999, ν. 1577/1985) και δ) των παρ. 2 και 3 του άρθρου 15 του Ν. 1337/1983.

Για την απομάκρυνση των αυθαίρετων κατασκευών και την αποκομιδή απορριμμάτων και των άχρηστων υλικών, που έχουν συσσωρευτεί στην περιοχή αποτελώντας εστίες μόλυνσης για τον άνθρωπο και το περιβάλλον, έχουμε ήδη ζητήσει από τον Μάρτιο του 2010 (με τα υπ΄αριθ. 1356/11-03-2010/, 7551/20-12-2010 και 476/11-02-2011 έγγραφα της ΙΘ΄ ΕΠΚΑ) από την Πολεοδομία Ν. Ροδόπης να προχωρήσει στις νόμιμες ενέργειες για την κατεδάφιση και απομάκρυνση των αυθαίρετων κατασκευών, ενώ από το Δήμο Κομοτηνής (477/11-02-2011/ΙΘ΄ ΕΠΚΑ) ζητάμε να μεριμνήσει την αποκομιδή των απορριμμάτων.

Για την γενικότερη προστασία και διαφύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς η Εφορεία μας κατά το 2010 προχώρησε στην ενημέρωση της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς για τα προβλήματα της περιοχής (3693/14-07-2010/ΙΘ΄ΕΠΚΑ), την πρόσληψη φυλακτικού και εργατικού προσωπικού με σύμβαση ορισμένου χρόνου (έως 31-12-2010), την πραγματοποίηση τακτικών ελέγχων στην περιοχή από φύλακα αρχαιοτήτων και την υπογράφουσα.

Κατά το τρέχον έτος προγραμματίζονται, εφόσον εγκριθούν οι πιστώσεις, μικρής έκτασης ανασκαφικές εργασίες σε σημεία του αρχαιολογικού χώρου που χρήζουν περισσότερης προστασίας, ενώ γίνονται προσπάθειες να ενταχθεί η αρχαία Στρύμη στο ΕΣΠΑ.

Για την οριστική επίλυση του φαινομένου, της σταδιακής καταστροφής από την άροση και την αρχαιοκαπηλία, η Υπηρεσία μας προτίθεται σε πρώτη φάση να προβεί σε απαλλοτρίωση έκτασης 333.523,77 μ2, συνολικής δαπάνης 240.431,36 €. Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι απαιτούμενες ενέργειες για τη συμπλήρωση του σχετικού φακέλου και την αποστολή του στο Τμήμα Χώρων του ΥΠΠΟΤ».

Τρεις σημαντικότατες αρχαίες Πολιτείες στο έλεος καταπατητών και αρχαιοκάπηλων



Απέναντι από την σημερινή Μαρώνεια και δυτικά υπάρχει μία σημαντικότατη αρχαία πολιτεία – αποικία, την Αρχαία Στρύμη. Μία ολόκληρη πόλη αλλά και υποδομές αυτής όπως νομισματοκοπείο, νεκροταφεία, λιμάνι κ.α. έχουν εντοπιστεί αλλά δυστυχώς στο μεγαλύτερο μέρος τους βρίσκονται ακόμη κάτω από τη θάλασσα ή κάτω από …χωράφια τα οποία μάλιστα οργώνονται και καλλιεργούνται συστηματικά, σα να μη τρέχει τίποτα!

Λίγο πιο δυτικά και στο βόρειο άκρο της λίμνης Βιστωνίδας βρίσκεται η πρωτοβυζαντινή Αναστασιούπολη. Στην περίπτωση αυτή ευτυχώς δεν έχουμε να κάνουμε με καλλιεργητές και καταπατητές (αν και η περιφραγμένη τοποθεσία όπως και το μεταγενέστερο τείχος του υδραγωγείου βρίσκεται στον κάμπο των Αμαξάδων περιτριγυρισμένη από χωράφια) αλλά με αρχαία τείχη (και ότι άλλο βρίσκεται κάτω από το έδαφος) πνιγμένα σε απίστευτα πυκνή βλάστηση που θυμίζει ζούγκλα και που «απαγορεύει» κάποιον να πλησιάσει!

Τέλος βορειότερα και λίγο κάτω από τα χωριά του «γιακά» (δυτικά της σημερινής Κομοτηνής) βρίσκεται η Μαξιμιανούπολη. Βυζαντινή πολιτεία περιτριγυρισμένη από τείχη που σήμερα στο σύνολό της είναι …καλλιεργήσιμη έκταση με μόνο περιφραγμένο χώρο αυτό της εκκλησίας.