Φωτογραφίες-Video: Νίκος Χριστοφάκης
Μεγάλες καταστροφές σε υποδομές, οικίες, επιχειρήσεις και σε περιουσίες της Κινέτας προκλήθηκαν τη νύχτα από τους χειμάρρους που ξεχείλισαν, εξαιτίας της σφοδρής βροχόπτωσης που έπληξε την περιοχή γύρω στις 03.00 τα ξημερώματα, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, Λευτέρης Κοσμόπουλος.
Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκάλεσαν οι ισχυρές βροχοπτώσεις, ο μηχανισμός της Περιφέρειας Αττικής βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη με εντολή του περιφερειάρχη Γ. Πατούλη, ο οποίος μετέβη στην περιοχή για να πραγματοποιήσει αυτοψία.
Οδοιπορικό του zougla.gr στην Κινέτα
Ήδη το στελεχιακό δυναμικό της Περιφέρειας με τον συντονισμό του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κόκκαλη και του αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής Ελευθέριου Κοσμόπουλου επιχειρούν στην Κινέτα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα τα προβλήματα.
Στις επιχειρήσεις λαμβάνουν μέρος περισσότερα από 28 μηχανήματα της Περιφέρειας και μηχανήματα του Δήμου Μεγαρέων, προκειμένου να συμβάλουν στη διάνοιξη και στον καθαρισμό των δρόμων. Επιπλέον, κλιμάκια της Περιφέρειας έχουν μεταβεί στην περιοχή για να καταγράψουν τις ζημιές που έχουν προκληθεί στις επιχειρήσεις και σε υποδομές. Επίσης, κλιμάκιο της ΔΕΔΔΗΕ εκτελεί εργασίες απομάκρυνσης πεσμένων καλωδίων για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης.
«Για την καλύτερη αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων είναι αναγκαία η εγρήγορσή όλων μας» επισημαίνει ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης με αφορμή τα προβλήματα που έχουν προκληθεί από την κακοκαιρία. Σημειώνει ότι η ασφάλεια των πολιτών είναι πρωταρχικός στόχος της Περιφέρειας και εκφράζει την ικανοποίησή του για την άμεση ανταπόκριση των εργαζομένων της και όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
Στην Κινέτα μεταβαίνει ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμης Λέκκας με τον δρα Μιχάλη Διακάκη και τη Ναυσικά – Ιωάννα Σπύρου, προκειμένου να πραγματοποιήσουν αυτοψία στην περιοχή.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «σκοπός της αυτοψίας από την επιστημονική ομάδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών είναι η καταγραφή επιπτώσεων, η διερεύνηση των αιτιών των καταστροφικών γεγονότων και η σύνταξη προτάσεων προς την Πολιτεία για τη μείωση της διακινδύνευσης από παρόμοια μελλοντικά γεγονότα στην περιοχή».
Ακολουθεί η ανακοίνωση του κ. Λέκκα:
Βάσει των προκαταρκτικών στοιχείων που συλλέγονται αυτήν τη στιγμή από τον καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμη Λέκκα και την επιστημονική ομάδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών που πραγματοποιούν αυτοψία στην περιοχή της Κινέτας, η οποία πλημμύρισε λόγω του κύματος κακοκαιρίας «Γηρυόνης», τα αίτια που συνέβαλαν στην καταστροφικότητα του φαινομένου εντοπίζονται:
– στο ύψος βροχής και στη ραγδαιότητα του φαινομένου
– στα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά, την οριζόντια και κατακόρυφη διαμόρφωση της λεκάνης του ρέματος της Πίκας
– στο μεγάλο όγκο στερεοπαροχής και κυρίως
– στη μεταφορά κορμών καμένων δένδρων από την πυρκαγιά της 23 Ιουλίου 2018 που συνέβαλε καθοριστικά στη μεγιστοποίηση των ζημιών.
Οι ζημιές εντοπίζονται κυρίως σε έργα υποδομής (οδικό δίκτυο, δίκτυο ηλεκτροδότησης και υδροδότησης) και σε περίπου δέκα κατοικίες.
Κατόπιν αυτού, προκύπτουν νέα επιστημονικά και τεχνικά δεδομένα, τα οποία πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν στον σχεδιασμό και την κατασκευή των αντιπλημμυρικών έργων που δρομολογούνται άμεσα από τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη και την ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
Στο μεταξύ, έχει διακοπεί η κυκλοφορία στο 57ο χιλιόμετρο της Παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών-Κορίνθου, λόγω κατάρρευσης της γέφυρας από την υπερχείλιση του ρέματος της Πίκας, ενώ δεν προβλέπεται σύντομη αποκατάσταση, όπως ανέφερε ο κ. Κοσμόπουλος.
Οι ορμητικοί χείμαρροι, οι οποίοι δεν βρήκαν καμία αντίσταση στα Γεράνεια λόγω της αποψίλωσης που έχει υποστεί η περιοχή μετά την πυρκαγιά στην Κινέτα, έχουν παρασύρει ογκώδη «φερτά» υλικά, κορμούς δέντρων και τόνους λάσπη μετακινώντας αυτοκίνητα και πλημμυρίζοντας σπίτια, παρά το γεγονός ότι είχε προηγηθεί ο καθαρισμός των ρεμάτων για την αποφυγή παρόμοιων φαινομένων.
To zougla.gr με ρεπορτάζ του είχε «προειδοποιήσει» για τον τεράστιο κίνδυνο που ελλοχεύει για ολόκληρη την περιοχή:
Το καταστροφικό πέρασμα του «Γηρυόνη»
Το πέρασμα του «Γηρυόνη» από την περιοχή ήταν καταστροφικό, καθώς, όπως προαναφέρθηκε, υπερχείλισε το ρέμα της Πίκας, με αποτέλεσμα το νερό να φτάσει στο ύψος της εθνικής οδού, με κίνδυνο για τα διερχόμενα αυτοκίνητα.
Συνεχίζονται οι #απομακρύνσεις ατόμων στην περιοχή της Κινέττας, λόγω συσσώρευσης υδάτων και φερτών υλικών σε οικίες. pic.twitter.com/pUdYtHn1D1
— Πυροσβεστικό Σώμα (@pyrosvestiki) November 25, 2019
Με απόφαση της Πολιτικής Προστασίας διεκόπη η κυκλοφορία στο 61ο χιλιόμετρο της Εθνικής, από την Κινέτα έως τους Αγίους Θεοδώρους, καθώς το ρέμα κατέβαζε φερτά υλικά προς την περιοχή.
Περισσότερες από 64 κλήσεις έχει δεχτεί το Ε.Σ.Κ.Ε. του Π.Σ., οι περισσότερες εξ αυτών για #απομακρύνσεις ατόμων στην περιοχή της Κινέττας, λόγω συσσώρευσης υδάτων και φερτών υλικών σε οικίες. pic.twitter.com/Buw8bbQ4l8
— Πυροσβεστικό Σώμα (@pyrosvestiki) November 25, 2019
Τα νερά από το ρέμα έφτασαν μέχρι τον κεντρικό δρόμο, με αποτέλεσμα οι αρμόδιοι να δώσουν εντολή για διακοπή της κυκλοφορίας και στην Παλαιά Εθνική Οδό.
Η εντολή που δόθηκε ήταν να κλείσει η Ολυμπία Οδός από τα διόδια του Καλαμακίου έως τους Αγίους Θεοδώρους και η Παλαιά Εθνική από τα διόδια της Ελευσίνας προς Κόρινθο έως και τα διόδια του Καλαμακίου.
Video από την Κινέτα
Φωτογραφίες-Video: Πυροσβεστική, Facebook, Korinthostv