Ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, Κωνσταντίνος Συνολάκης προ ολίγων ημερών είχε δώσει ανησυχητική απάντηση στο ερώτημα για το αν υπάρχει πιθανότητα να σημειωθεί και στην Ελλάδα σεισμός όπως αυτός της Τουρκίας, προκαλώντας τις αντιδράσεις των σεισμολόγων.
Ο κ. Συνολάκης ειδικότερα, μιλώντας σε εκπομπή του Mega την Πέμπτη (9/2) εξήγησε πως τέτοιοι μεγασεισμοί σημειώνονται κάθε 600 χρόνια, επικαλούμενος το παράδειγμα του σεισμού στην Κρήτη το 365 π.Χ. όταν το νησί ανυψώθηκε 10 μέτρα εξαιτίας της σεισμικής δόνησης.
«Ο τελευταίος μεγάλος σεισμός στην Κρήτη έγινε το 1403 και υπολογίζεται ότι τέτοιοι σεισμοί γίνονται κάθε 600 με 800 χρόνια. Είμαστε ήδη στο “παράθυρο” του αιώνα, που μπορεί να δούμε μεγάλο σεισμό στο ελληνικό τόξο της τάξης των 8,5 Ρίχτερ» είπε ο ίδιος.
Λέκκας: «Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας στην Ελλάδα εξαιτίας του σεισμού στην Τουρκία»
Αν και η ακτίνα που μπορεί να επηρεάσει ένας σεισμός φτάνει και τα 300 χιλιόμετρα, η Ελλάδα είναι πολύ μακριά και γι’ αυτό δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας επιβεβαίωσε ο καθηγητής Γεωλογίας και Φυσικών Καταστροφών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Το ρήγμα που ενεργοποιήθηκε είναι ένα ρήγμα που έχει δώσει πολλούς σεισμούς, είναι αυτό που διευκολύνει ουσιαστικά την διεμβόλυνση της αραβικής πλάκας που πάει μέσα στην Τουρκία, σαν σφήνα δηλαδή», καταλήγει ο κ. Λέκκας.
Τσελέντης: «Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν μεγάλα ρήγματα στην ξηρά, μόνο στον υποθαλάσσιο χώρο»
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ την Παρασκευή (10/2), ο καθηγητής σεισμολογίας, Άκης Τσελέντης, εμφανίστηκε επιφυλακτικός για τις εκτιμήσεις ότι σεισμός μεγέθους ανάλογου με αυτόν της Τουρκίας μπορεί να σημειωθεί και στη Ελλάδα εξηγώντας πως «δεν μπορώ να πετάξω μια “βόμβα”, καθώς ο κίνδυνος είναι υπαρκτός αλλά όχι στην ίδια έκταση».
Ο σεισμολόγος εξήγησε ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν μεγάλα ρήγματα στην ξηρά, αλλά μόνο στον υποθαλάσσιο χώρο. Ανησυχία εξέφρασε όμως για τα δημόσια κτήρια τα οποία έχουν ελεγχθεί όπως είπε μόνο στο 25%, ενώ αναφορικά με τα σχολεία επέρριψε ευθύνες στους δήμους οι οποίοι όπως είπε οφείλουν οι ίδιοι να περνούν από ελέγχους κτήρια και όχι να πετάνε το «μπαλάκι» στον ΟΑΣΠ.
Καταλήγοντας ο κ. Τσελέντης επανέλαβε ότι ο σεισμός στην Τουρκία δεν επηρεάζει τον ελλαδικό χώρο. «Αν είχε σημειωθεί στο ρήγμα τη βόρειας Ανατολίας, θα ανησυχούσα», τόνισε χαρακτηριστικά.