Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης
Φωτορεπορτάζ: Νίκος Χριστοφάκης
Μια ιδιότυπη κατάσταση «ομηρίας» στα ίδια τους τα σπίτια βιώνουν τα τελευταία 21 χρόνια 33 οικογένειες σε περιοχή των Λιοσίων, καθώς, οι «αμαρτίες των γονέων τους», δηλαδή η απουσία πρωτοβουλιών για τη νομική κατοχύρωση της περιουσίας τους, σε συνδυασμό με την αθάνατη ελληνική γραφειοκρατία και τις γνωστές αγκυλώσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης, τους καθιστούν απλούς «φιλοξενούμενους» στις κατοικίες τους!
Η ιστορία αυτή της νεοελληνικής τρέλας ξεκινάει το 1998, όταν ο Δήμος Άνω Λιοσίων απαλλοτριώνει 33 κατοικίες οι οποίες πλημμύρισαν και κρίθηκαν ακατάλληλες, προκειμένου να τις εντάξει στο σχεδιαζόμενο «Πάρκο Πόλης». Ως αντάλλαγμα, παραχωρεί προσωρινό παραχωρητήριο κατοικιών στους πλημμυροπαθείς, από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, και οι άνθρωποι τότε, μην έχοντας και άλλη επιλογή, συμφωνούν να ανταλλάξουν τα πλημμυρισμένα σπίτια τους με τα καινούργια, στη θέση Πανόραμα.
Ο «προσωρινός» χαρακτήρας του παραχωρητηρίου όμως, ενώ στα ιδιωτικά συμφωνητικά που υπέγραψε ο ίδιος ο τότε δήμαρχος θα γινόταν σύντομα «οριστικός», έγινε τελικά… καθεστώς και δεν άλλαξε ποτέ! Πιθανότατα οι κάτοικοι δεν κινήθηκαν όπως έπρεπε, ο Δήμος δεν έκρινε σκόπιμο να εκπληρώσει την αυτονόητη υπόσχεσή του κι έτσι σήμερα 33 οικογένειες θεωρούνται τυπικά… φιλοξενούμενες.
Διαβάστε ένα ενδεικτικό συμφωνητικό:
Φέτος, 21 χρόνια αργότερα, ήρθε η ώρα της δήλωσης των ακινήτων στο Κτηματολόγιο. Εκεί περίμενε τους κατοίκους μια δυσάρεστη έκπληξη: Η περιουσία τους δεν αναγνωρίζεται!
Απεγνωσμένοι οι κάτοικοι, που έτσι δεν μπορούν ούτε να μεταβιβάσουν ούτε να εκμεταλλευθούν τα ακίνητα που ο Δήμος τους παραχώρησε ως αντάλλαγμα για τα πλημμυρισμένα, νόμιμα αποκτηθέντα, παλιά τους σπίτια, νιώθουν «όμηροι» αυτής της ιδιότυπης κατάστασης, ενώ δεν ξέρουν τι τους ξημερώνει το αύριο, δηλαδή αν θα εμφανιστεί κάποιος ιδιωτικός ή δημόσιος φορέας και θελήσει να βάλει χέρι στις περιουσίες τους, οι οποίες τυπικά δεν τους ανήκουν…
Αυτό που ζητούν στον φακό του zougla.gr είναι να αναλάβει επιτέλους ο Δήμος την υποχρεώσή του και να τους κατοχυρώσει, κάτι που δεν έχει γίνει παρά τις επαναλαμβανόμενες οχλήσεις τους. Το θέμα έχει φτάσει και στο υπουργείο Εργασίας και την υπουργό Έφη Αχτσιόγλου, όπως αναφέρουν οι ίδιοι, μιας και πρόκειται για κτίσματα του Ο.Ε.Κ., όμως και πάλι δεν υπάρχει καμία εξέλιξη.
Δείτε το ρεπορτάζ: