Zougla newsroom

Σε μια παλιά πολυκατοικία της Κυψέλης, σε ένα διαμέρισμα διαμορφωμένο σε… στρατιωτικό θάλαμο με διπλά κρεβάτια εισέβαλαν οι αστυνομικοί του Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών. Ήταν η τελευταία ενέργεια που έκαναν για να βάλουν τέλος στη δράση ενός κυκλώματος που χρησιμοποίησε μια διαδικτυακή εφαρμογή για να πουλήσει την… πραμάτεια του. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα μέλη του κυκλώματος, με φερόμενο αρχηγό έναν 33χρονο από το Ιράν, είχαν ανοίξει δύο κανάλια στη γνωστή εφαρμογή Telegram. Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες που εξασφάλισε η zougla.gr, μπορούσε ο καθένας να μπει στα συγκεκριμένα κανάλια και να αγοράσει ό,τι ταξιδιωτικό έγγραφο ήθελε. «Μετά την επιλογή, προμηθευτής και αγοραστής έρχονταν σε επικοινωνία μέσω άλλης εφαρμογής για να κανονίσουν το οικονομικό μέρος και τον τρόπο παράδοσης. Αν ο «πελάτης» ήταν στην Αθήνα, τότε η παράδοση γινόταν χέρι με χέρι», λέει αστυνομικός που ασχολήθηκε με την υπόθεση. Η επιλογή του παράνομου ταξιδιωτικού εγγράφου γινόταν με τη μέθοδο του «σωσία», δηλαδή με την εξωτερική ομοιότητα που είχε ο κάθε ενδιαφερόμενος με τη φωτογραφία σε κάποιο διαβατήριο.  

Η δράση της σπείρας ξεκίνησε το 2019 και οι ελληνικές διωκτικές αρχές ξεκίνησαν την έρευνά τους από το καλοκαίρι του 2020. Όμως δεν ήταν μόνο οι αστυνομικοί της Διεύθυνσης Αλλοδαπών που ερεύνησαν τη συγκεκριμένη υπόθεση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι γερμανικές αρχές έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς η χώρα τους είναι πολύ δημοφιλής προορισμός παράνομων μεταναστών λόγω της καλής οικονομικής της κατάστασης.

Στην ίδια περίπου μοίρα και η Μεγάλη Βρετανία, καθώς θεωρείται «γη της επαγγελίας» για τους πελάτες των παράνομων κυκλωμάτων.

Πολλά από τα έγγραφα ήταν κλεμμένα από την Ισπανία αλλά το «δυνατό χαρτί» της σπείρας ήταν ο αμερικανικός θυρεός που είχαν στις διαφημίσεις τους. Δελέαζαν τους αγοραστές και τους έκαναν να πιστεύουν ότι τελική χώρα προορισμού ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, με αποτέλεσμα να εμπλακεί στις έρευνες και η υπηρεσία U.S.Department Homeland Security Investigations (DHIS) Immigration & Customs Enforcement (ICE). 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι παράνομοι μετανάστες κατέληγαν στο διαμέρισμα της Κυψέλης και, λόγω κορωνοϊού και δυσκολίας στις μετακινήσεις, έμεναν μέχρι και έξι μήνες.

Ο φερόμενος αρχηγός, που είχε απασχολήσει τις αρχές το 2014 για υπόθεση πλαστογραφίας, έπαιρνε μέχρι και… ενοίκιο εκατό ευρώ τον μήνα «για τα… αυξημένα έξοδα παραμονής», όπως είπαν οι πέντε παράνομοι μετανάστες που βρέθηκαν από τους αστυνομικούς στο διαμέρισμα περιμένοντας να φύγουν για το εξωτερικό. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης