Τη σύλληψη τεσσάρων αστυνομικών το Σάββατο (11/3) για ξυλοδαρμό και βασανιστήρια σε βάρος κρατούμενου ανακοίνωσε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Οι αστυνομικοί, είχαν την ευθύνη φύλαξης και μεταγωγής του κρατουμένου σε Σωφρονιστικό Κατάστημα.
«Μαραθώνια» ήταν ωστόσο η… παραμονή και όχι η απολογία των τεσσάρων αστυνομικών την Κυριακή στα δικαστήρια του Πειραιά.
Ο υπαστυνόμος Β, οι δυο αστυφύλακες και ο ειδικός φρουρός που κατηγορούνται ότι βασάνισαν και ξυλοκόπησαν έναν 33χρονο Αλβανό κρατούμενο κατά την μεταφορά του από την Θεσσαλονίκη στην Αθήνα, και συγκεκριμένα στις φυλακές Κορυδαλλού, οδηγήθηκαν χθες το πρωί στο δικαστικό μέγαρο Πειραιά για τις προβλεπόμενες διαδικασίες.
Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες του zougla.gr, νέα κομβικά στοιχεία που προέκυψαν, και έπρεπε να ενσωματωθούν στην δικογραφία που σχημάτισε η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων προκειμένου οι δικαστικοί λειτουργοί να έχουν πληρέστερη εικόνα, ουσιαστικά, ανέβαλαν την απολογία των τεσσάρων. Οι αστυνομικοί στο μεταξύ θα κρατηθούν και την Τρίτη αναμένεται να μεταφερθούν εκ νέου στο δικαστικό Μέγαρο Πειραιά για να βρεθούν ενώπιων του ανακριτή.
Θα πρέπει να εξηγήσουν πως ο 33χρονος κρατούμενος, κατηγορούμενος για διακίνηση ναρκωτικών, παρελήφθη από τους αστυνομικούς της Διεύθυνσης Μεταγωγών Αττικής χωρίς να έχει σημάδια από χτυπήματα και όταν έφτασε στις φυλακές Κορυδαλλού έφερε μώλωπες και εκδορές στο σώμα του ενώ τα χέρια του ήταν πρησμένα εξαιτίας του σφιξίματος των χειροπέδων. Αφού φωτογραφήθηκαν τα σημάδια, όπως προβλέπεται από τον κανονισμό, εξετάστηκε και από ιατροδικαστή ο οποίος βεβαίωσε ότι τα συγκεκριμένα σημάδια είχαν προκληθεί τις τελευταίες 24 ώρες.
Εντυπωσιακό είναι επίσης το γεγονός ότι οι αστυνομικοί καταγράφηκαν από το εσωτερικό κύκλωμα των φυλακών Κορυδαλλού, και ενώ ο 33χρονος ήταν δεμένος πισθάγκωνα, να του φορούν κράνος μηχανής από την Θεσσαλονίκη μέχρι την Αθήνα και του έδωσαν μόνο μια φορά νερό καθώς ήταν απαραίτητο για την λήψη φαρμακευτικής αγωγής. Μάλιστα, δεν δίστασαν να τον χτυπήσουν λίγο πριν τον παραδώσουν στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους και παρά το γεγονός ότι ο 33χρονος δεν είχε αντιδράσει καθόλου. Εκείνη την στιγμή, όπως αναφέρεται στο υλικό της δικογραφίας, ένας από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους μένοντας άναυδος από την αγριότητα των χτυπημάτων έγινε «ασπίδα» για τον κρατούμενο ενώ την ίδια στιγμή η μπλούζα που φορούσε ήταν σκισμένη, κάτι που δεν είχε διαπιστωθεί όταν παρελήφθη από την Θεσσαλονίκη.
«Σε περίπτωση που ο κρατούμενος είχε σκισμένη μπλούζα ή έφερε χτυπήματα και εμφανή σημάδια από την κράτηση του στη Θεσσαλονίκη, οι αστυνομικοί που ήταν υπεύθυνοι για την μεταγωγή του δεν έπρεπε να τον παραλάβουν προκειμένου να τον φέρουν στην Αθήνα. Έτσι προβλέπει ο κανονισμός» λέει αξιωματικός που υπηρετεί στη Διεύθυνση Μεταγωγών και έχει εμπειρία από πολλές μεταγωγές. Επίσης, από την έρευνα των αστυνομικών των «Αδιάφθορων», προέκυψε ότι ένας από τους συλληφθέντες αστυνομικούς, απευθυνόμενος προς τον κρατούμενο, χρησιμοποίησε ρατσιστικές εκφράσεις αλλά και απειλές για όσα θα ακολουθήσουν στα κελιά του Κορυδαλλού.
Όσον αφορά στον 33χρονο κρατούμενο, κατά την διάρκεια της κράτησης του στη Διεύθυνση Μεταγωγών Θεσσαλονίκης και στο αστυνομικό τμήμα Καβάλας, είχε προκαλέσει προβλήματα, σύμφωνα με την αστυνομία. Μάλιστα, σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση του άρθρου 169 του Ποινικού Κώδικα, «Απείθεια». Ωστόσο, όταν μπήκε στην αυτοκίνητο μεταγωγής του για την Αθήνα, κανείς δεν του είχε πειράξει «ούτε τρίχα».