«Σκληρό πόκερ» μέχρι τελικής πτώσης, ξεκινάει η Ρωσία απέναντι στην Ευρώπη, επιδιώκοντας να την «στραγγαλίσει» στον τομέα της ενέργειας, ως αντιστάθμισμα των κυρώσεων που της έχει επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία. Ήδη το πρώτο σκληρό μήνυμα, δόθηκε πριν από λίγες ώρες με την απόφαση της ρωσικής εταιρείας Gazprom να διακόψει την προμήθεια φυσικού αερίου στην Λετονία για την παραγγελία που αφορά τον μήνα Ιούλιο, επικαλούμενη παραβίαση όρων του συμβολαίου.
Ως γνωστόν το προηγούμενο διάστημα η Gazprom, μετά από εντολή του Ρώσου προέδρου, έχει προχωρήσει στην διακοπή της τροφοδοσίας φυσικού αερίου στην Πολωνία, τη Βουλγαρία, τη Φινλανδία, την Ολλανδία και τη Δανία, λόγω της μη πληρωμής της σε ρούβλια, όπως είχε απαιτήσει.
Παράλληλα προφασιζόμενη το πρόβλημα με την τουρμπίνα το αγωγού και τις εργασίες συντήρησης που έγιναν για δέκα ημέρες, μείωσε σε ποσοστό της τάξης του 20% την ροή φυσικού αερίου στη Γερμανία μέσω του αγωγού Νord Stream 1.
Ως συνέπεια των παραπάνω, οι γερμανικές πόλεις ξεκίνησαν να εφαρμόζουν μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας και οι πολίτες αγοράζουν μαζικά αερόθερμα, βλέποντας ότι η θέρμανση με φυσικό αέριο θα γίνει είδος πολυτελείας, τον προσεχή χειμώνα και για όσο διάστημα διαρκέσει το ρωσικό «εμπάργκο».
«Πρέπει να μάθουμε το μάθημά μας σε σχέση με τις εξαρτήσεις μας από τις εφοδιαστικές αλυσίδες και σε σχέση με το τι πρέπει οι ίδιοι να κάνουμε για επιβιώσουμε στον κόσμο» ανέφερε ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, σχετικά με τα νέα δεδομένα που προκύπτουν για τη χώρα του.
Τα προβλήματα που θα προκύψουν άμεσα αλλά και μακροπρόθεσμα, σε όλη την Ευρώπη, από το ρωσικό «εμπάργκο», θα έχουν σοβαρό αντίκτυπο και στην Ελλάδα. Βέβαια σύμφωνα με την ανάλυση ρίσκου της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής ενέργειας, η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ που διατρέχουν τον μικρότερο κίνδυνο, από το «κόψιμο» της παροχής φυσικού αερίου.
Η χώρα μας, πάντως, θα πρέπει να καταστρώσει το δικό της πλάνο και να θέσει σε εφαρμογή ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα προκειμένου να διασφαλίσει ενεργειακή επάρκεια και παράλληλα να μειώσει όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα την κατανάλωση φυσικού αερίου σε ποσοστό 15% σε σύγκριση με τον μέσο όρο της κατανάλωσης των προηγούμενων πέντε ετών.
Όπως έχει αποφασιστεί σε πρώτη φάση, για να επιτευχθεί η απαιτούμενη οικονομία, θα χρειαστεί να μειωθεί ο δημόσιος φωτισμός. Αρχικά λοιπόν τα πρώτα φώτα που θα σβήσουν, θα είναι αυτά των αρχαιολογικών μνημείων. Ο φωτισμός τους θα κλείνει στις 3 τα ξημερώματα, ενώ στο ίδιο μοτίβο έχει ληφθεί απόφαση και για τη μείωση του φωτισμού στους Δήμους της χώρας που θα σβήνουν την παροχή σε μία λάμπα ανά δέκα που θα φωτίζουν στους δρόμους.
Σύμφωνα με όσα γνωστοποιήθηκαν πρόσφατα από τους αρμόδιους, η στρατηγική για τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας θα βασιστεί σε τέσσερις άξονες.
Αρχικά στην αύξηση των παραγγελιών υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα, ακολούθως στον διπλασιασμό της λιγνιτικής παραγωγής, εν συνεχεία στην καύση πετρελαίου στις πέντε υβριδικές μονάδες φυσικού αερίου και τέλος στην ενοικίαση δύο υπόγειων αποθηκών στην Ιταλία.
Όλα αυτά τα μέτρα πρόκειται να ληφθούν σε πρώτη φάση, μέχρι να υπάρξει μεγαλύτερη αύξηση της λιγνιτικής παραγωγής η οποία αναμένεται να γίνει πράξη μετά από δύο μήνες, όταν θα τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία η μονάδα 5 στην Πτολεμαΐδα.