Συνέντευξη: Χρήστος Μαζάνης
xmazanis@zougla.gr
«Μας ανησυχεί και μας προβληματίζει μια καθυστερημένη μείωση του ιικού φορτίου, η κόπωση της κοινωνίας, καθώς και μια απειλιτική επιστροφή του ιού», αναφέρει σε συνέντευξη του στο Zougla.gr ο αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ που ανέλυσε το DNA του κορωνοϊού, και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Δημήτρης Παρασκευής.
Ο Έλληνας επιστήμονας του οποίου τα ερευνητικά ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στη μοριακή επιδημιολογία ιογενών λοιμώξεων, στις εφαρμογές της μοριακής επιδημιολογίας στη δημόσια υγεία αλλά και σε μελέτες που αφορούν την προέλευση των ιών, μιλά μεταξύ άλλων για την πανδημία, τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού και τους μελλοντικούς κινδύνους. Επίσης στέλνει το μήνυμά του στους αντιεμβολιαστές και στους διστακτικούς με το εμβόλιο. Ακόμα καταθέτει την εκτίμησή του όσον αφορά την επιστροφή στην κανονικότητα και απαντά στο θέμα που προέκυψε τις τελευταίες ημέρες με τα στοιχεία τα οποία δίνει στη δημοσιότητα ο ΕΟΔΥ.
Παρακολουθήστε τη συνέντευξη:
«Δεν έχουμε βρει ακόμα το ζώο από το οποίο ξεκίνησε η μετάδοση του ιού στους ανθρώπους»
«Σχετικά με την προέλευση του ιού δεν έχει αλλάξει κάτι έως σήμερα», λέει ο καθηγητής, ερωτηθείς για το τι δεν γνωρίζουμε ακόμα για τον νέο κορωνοϊό. «Αυτό όμως που μέχρι στιγμής δεν γνωρίζουμε ακόμα είναι από πιο ζώο έχει γίνει η μετάδοση του ιού στον άνθρωπο. Δεν έχουμε βρει δηλαδή το ζώο 0 απ’ όπου έχει ξεκινήσει η μετάδοση στους ανθρώπους. Αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο να το εκτιμήσουμε. Είναι και θέμα τύχης να βρεθεί το ζώο αυτό. Γίνεται πάντως μεγάλη προσπάθεια παγκοσμίως», προσθέτει.
Η μετάλλαξη του ιού στη βόρεια Ιταλία και το στέλεχος που μόλυνε όλη την Ευρώπη
Πρόσφατα, ο Γερμανός καθηγητής μικροβιολογίας Αλεξάντερ Κέκουλε υποστήριξε σε Ιταλικά ΜΜΕ ότι το 99,5% των μολύνσεων στην ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης οφείλεται σε μετάλλαξη του ιού από περιοχές της βόρειας Ιταλίας. Για το συγκεκριμένο θέμα ο κος Παρασκευής αναφέρει: «Είναι γνωστό ότι οι ιοί μεταλλάσσονται συχνά και αυτός είναι ένας από τους λόγους που καταφέρνουν να επιβιώνουν από την άμυνα του οργανισμού. Ο συγκεκριμένος ιός ευτυχώς δεν μεταλλάσσεται τόσο συχνά όσο ο ιός της γρυπής. Έχουν συμβεί μεταλλάξεις αλλά δεν έχουμε ενδείξεις ότι κάποιες από αυτές τις μεταλλάξεις είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές. Έχει γίνει πολύς λόγος για μια συγκεκριμένη μετάλλαξη η οποία πιθανόν να έχει αυξήσει τη μολυσματικότητα αλλά πρόκειται για δεδομένο που δεν έχει τεκμηριωθεί πλήρως. Ισχύει πάντως ότι ο μεγαλύτερος αριθμός των μεταδόσεων ξεκίνησε από τη βόρεια Ιταλία και στη συνέχεια εξαπλώθηκε στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Πρόκειται για μια γνωστή μετάλλαξη του ιού στην περιοχή της εξωτερικής πρωτεΐνης. Ένα στέλεχος από το οποίο έχει προκληθεί μεγάλος αριθμός μετάδοσης σε όλη την Ευρώπη».
«Μας ανησυχεί μια απειλητική επιστροφή του ιού»
Ερωτηθείς για το εάν υπάρχει περίπτωση ο ιός να επιστρέψει απειλητικά και για ποιο λόγο έχουμε ακόμα υψηλό αριθμό κρουσμάτων, ο Έλληνας επιστήμονας τονίζει: «Μας ανησυχεί σχετικά μια απειλητική επιστροφή του ιού, δηλαδή ένα πισωγύρισμα αλλά είμαστε εμείς που καθορίζουμε τις συνθήκες του πόσο εύκολα και αν θα καταφέρουμε να μειώσουμε τα επίπεδα διασποράς. Σε σχέση με το πρώτο lockdown υπάρχουν σημαντικές πάντως διαφορές. Τώρα έχουμε πολύ πιο εκτενή διασπορά και υψηλό επιδημιολογικό φορτίο. Επίσης τώρα υπάρχει κόπωση στην κοινωνία. Ακόμα στις μέρες μας αντιμετωπίζουμε με διαφορετικό πρίσμα τον ιό σε σχέση με την πρώτη περίοδο διότι φοβούμαστε λιγότερο» και προσθέτει:
«Μας προβληματίζει μια καθυστερημένη μείωση του επιδημιολογικού φορτίου. Αυτό όμως που μας ανησυχεί περισσότερο είναι η κόπωση της κοινωνίας, ότι σε κάποιες περιπτώσεις δεν τηρούνται τα μέτρα όπως θα έπρεπε διότι πολλοί συνάνθρωποί μας έχουν κουραστεί, ενώ αντιμετωπίζουν παράλληλα τις οικονομικές συνέπειες που επιφέρουν τα μέτρα. Κι επίσης μας ανησυχεί η δυσπιστία ή η ιδεοληψία έναντι των επιτευγμάτων της επιστήμης όπως το εμβόλιο και οι αρνητές της πανδημίας και της μάσκας».
«Αποδοτικότερο ένα lockdown όπως του Μαρτίου»
«Θεωρητικά θα ήταν αποδοτικότερο ένα lockdown όπως του Μαρτίου, αλλά το ζητούμενο είναι τα μέτρα να τα βλέπουμε και να τα σχεδιάζουμε με ρεαλισμό. Αυτή τις στιγμή είναι δύσκολο να ζητήσουμε περεταίρω μέτρα. Ευελπιστούμε να έχουμε σημαντική πτώση στα κρούσματα και στην επιβάρυνση του συστήματος υγείας το επόμενο διάστημα», συνεχίζει ο κος Παρασκευής.
Σχετικά με τους αντιεμβολιαστές και τους διστακτικούς
Σχετικά με τους αντιεμβολιαστές και τους διστακτικούς στο εμβόλιο, ο αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας επισημαίνει: «Για αυτούς που ζητούν αποδείξεις και περισσότερη ενημέρωση για τα εμβόλια είμαστε εδώ για να απαντήσουμε. Το ζητούμενο είναι πλήρης διαφάνεια και ειλικρίνεια. Για αυτούς που δεν θέλουν να ενημερωθούν, δηλαδή τους αντιεμβολιαστές ας μείνουν στην άποψή τους. Τι αντιεμβολιαστικό κίνημα πάντως δεν κατέχει μεγάλο ποσοστό στη χώρα. Μας απασχολεί η διστακτικότητα και η επιφυλακτικότητα αλλά θα υπάρξει καμπάνια ενημέρωσης και γενικά θα είμαστε στο πλευρό όλων των συνανθρώπων μας για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία. Το ζητούμενο είναι να πιστούν πως το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό και εκτός από την υγεία μας θα προφυλάξει και την οικονομική μας επιβίωση».
Για ποιο λόγο να μην μπορούμε να επιλέξουμε το εμβόλιο που θα κάνουμε, πχ. το ρώσικο ;
Σε αυτό το ερώτημα απαντά: «Είναι ένα λογικό ερώτημα. Αλλά να διευκρινίσουμε πως δεν μπορεί να γίνει προμήθεια εμβολίων εάν δεν έχουν εγκριθεί από τους αρμόδιους οργανισμούς. Όταν έχουμε 3-4 εμβόλια τα οποία είναι εγκεκριμένα ασφαλή και αποτελεσματικά δεν υπάρχει λόγος ο πολίτης να μπαίνει στη διαδικασία να επιλέγει πιο θα κάνει. Είναι σαν το φάρμακο που ο γιατρός επιλέγει την ουσία και από κει και πέρα ο κατασκευαστής είναι ελάσσονος σημασίας. Τη στιγμή που θα έχουμε 3-4 ασφαλή εμβόλια δεν υπάρχει λόγος επιλογής».
«Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό»
«Μέχρι να φτάσουμε στην ανοσία θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό και τις μάσκες. Η χρήση της μάσκας θα μας βοηθήσει στο μέλλον και για άλλες λοιμώξεις. Αν κάποιος δεν έχει κάνει το εμβόλιο δεν σημαίνει ότι θα μπορεί να προφυλάσσεται όμως. Ακόμα δεν βρισκόμαστε σε περίοδο έξαρσης της γρίπης αλλά λόγω των μέτρων για τον κορωνοϊό δεν αναμένουμε έντονο κύμα» προσθέτει.
«Έχουμε μπροστά μας μαραθώνιο και δεν υπάρχει τίποτα προβλέψιμο»
Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις στο zougla.gr του Ιταλού καθηγητή ιολογίας Φαμπρίτσιο Πρελιάσκο περί μαραθώνιας προσπάθειας και μη ύπαρξης εγχειριδίου πανδημίας αναφέρει: «Θα συμφωνήσω ότι πρόκειται για μαραθώνιο. Υπάρχουν κάποιοι κανόνες σχετικά με τα μέτρα διαχείρισης της πανδημίας αλλά δεν είναι σαν ένα μηχάνημα που έχει σαφείς οδηγίες χρήσεις διότι δεν υπάρχει τίποτα προβλέψιμο».
«Στην επιτροπή δεν συμφωνούμε πάντα όταν συνεδριάζουμε»
«Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της επιτροπής εμπειρογνωμόνων υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και διαφωνίες μεταξύ των επιστημόνων αλλά παραγωγικές αφού καταλήγουμε σε απόψεις κοινά αποδεκτές με γνώμονα τη δημόσια υγεία», λέει σε άλλο σημείο της συνέντευξης.
«Το καλοκαίρι του 2021 ορόσημο για την αρχή της επιστροφής στην κανονικότητα»
Σχετικά με την εκτίμησή του για το πότε θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα απαντά: «Θα γυρίσουμε στην κανονικότητα. Μάλλον το ορόσημο είναι το καλοκαίρι του 2021 και από εκεί και μετά σιγά σιγά η ζωή θα επανέλθει στην κανονικότητα αλλά χρειάζεται προσπάθεια. Ψυχολογικά ίσως μας πάρει περισσότερο χρόνο να προσαρμοστούμε».
Αναφορικά με το θέμα που προέκυψε περί πλασματικών στοιχείων του ΕΟΔΥ
Κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση της καθηγήτριας επιδημιολογίας Αθηνάς Λινού περί αδιαφάνειας στα στοιχεία που δίνει ο ΕΟΔΥ τονίζει:
«Αναφορικά με τα ποσοστά θετικότητας και τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων που έχουν κάνει τεστ, ναι πράγματι θα ήταν ένα δεδομένο το οποίο θα βοηθούσε. Έχουμε το τελευταίο διάστημα τέτοιες πληροφορίες τουλάχιστον όσον αφορά το ποσοστό θετικότητας. Βέβαια αυτό παρότι βοηθάει δεν σημαίνει πως είναι το απόλυτο νούμερο γιατί εξαρτάται πάρα πολύ από το πώς γίνονται τα τεστ, ποιους στοχεύουν, αν τα τεστ γίνονται σε ασυμπτωματικούς, σε συμπτωματικούς οι οποίοι νοσηλεύονται στο νοσοκομείο, ή έχουν επισκευθεί ένα εξωτερικό ιατρείο. Γενικά θα έλεγα το εξής: Όσα περισσότερα στοιχεία έχει κανείς στη διάθεση του τόσο καλύτερη είναι η εικόνα που έχει για την πανδημία. Γενικά και η παγκόσμια τάση δείχνει ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να κάνουμε προβλέψεις για το μέλλον διότι δεν υπάρχει μια ασφαλής παράμετρος που θα προβλέψει έπειτα από έναν μήνα που θα γίνει έξαρση. Οι προβλέψεις έχουν αξιοπιστία σε επίπεδο 15 ημερών σε ότι αφορά το μέλλον. Αυτή είναι και η παγκόσμια τάση. Χωρίς να θέλω να κριτικάρω τον ΕΟΔΥ λέω πως όσο περισσότερα στοιχεία έχουμε για μα πανδημία τόσο καλύτερη εικόνα έχουμε για τα χαρακτηριστικά της».
Δείτε επίσης: