Την προκήρυξη πρόσληψης εκατοντάδων εργαζομένων για όλες τις Περιφέρειες της χώρας εντός του Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, από το βήμα του Τακτικού Συνεδρίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ) που πραγματοποιείται στην Αιδηψό και οι διήμερες εργασίες του οποίου ξεκίνησαν σήμερα.
Τα προσωρινά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν, είπε, τέλη Μαρτίου οπότε και οι Περιφέρειες θα μπορούν να εντάξουν τους επιτυχόντες στις υπηρεσίες τους. Επίσης ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στην πρόσφατη θέσπιση του γραπτού πανελλαδικού διαγωνισμού για τις προσλήψεις σ΄ όλο το Δημόσιο. Ο στόχος, τόνισε, είναι ο πρώτος να πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2022. Ο κ. Βορίδης υπογράμμισε ότι το κεντρικό ζήτημα των επόμενων ετών για τη Δημόσια Διοίκηση είναι η ψηφιοποίηση και ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός της. Αυτό προυποθέτει, σημείωσε, ανθρώπινο δυναμικό με ψηφιακή κατάρτιση και για τον σκοπό αυτό ανέφερε είναι σ΄ εξέλιξη σχετικό πρόγραμμα. Ο κ. Βορίδης εξήγγειλε ακόμη ότι εντός του 2022 θα ξεκινήσει και η συζήτηση για το θέμα της εποπτείας των φορέων της Αυτοδιοίκησης, των αρμοδιοτήτων της αλλά και της αλλαγής του σημερινού τρόπου αξιολόγησης των εργαζομένων στο Δημόσιο. «Ήδη έχουμε παρουσιάσει στον πρωθυπουργό το νέο μοντέλο» είπε και τόνισε ότι το νέο σύστημα αξιολόγησης «θα αλλάξει σε μεγάλο βαθμό το τοπίο στη Δημόσια Διοίκηση». Ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε εκτενώς και στις συνέπειες της κλιματικής αλλάγής, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα «ηγείται στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση της». Ο κ. Βορίδης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλαγής αναφέρθηκε εκτενώς και στο τι έχει πράξει η κυβέρνηση τόσο σε νομοθετικό – θεσμικό επίπεδο, όπως με την ίδρυση Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας αλλά και για την στήριξη των πληγέντων από φυσικές καταστροφές και την οικονομική ανασυγκρότηση των περιοχών τους.
Ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ και περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, στην ομιλία του κάλεσε την πολιτεία να εμπιστευτεί τις Περιφέρειες. «Οι 13 Περιφέρειες της χώρας είναι η πιο ισχυρή δύναμη για την Ελλάδα. Ξέρουμε να πετυχαίνουμε νίκες για την χώρα και αποδείξαμε ότι μπορούμε μ΄ επιτυχία να ανταποκρινόμαστε στις προκλήσεις και τις κρίσεις». Υπογράμμισε δε ότι «είναι η ώρα να μεταβούμε από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση με πλήρη θεσμική θωράκιση, οικονομική ανεξαρτησία, με έλεγχο από μια και μόνο Αρχή και με ξεκάθαρες αρμοδιότητες». Ακόμη ανέφερε ότι οι Περιφέρειες αντιμετωπίζουν έλλειψη προσωπικού, λέγοντας ότι είναι το σημαντικότερο τους πρόβλημα. Επίσης ζήτησε πιο ενεργό ρόλο των Περιφερειών στο Ταμείο Ανάκαμψης, να επανέλθει η χρηματοδότηση τους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων στα επίπεδα προ των περικοπών κ.α. Αναφερόμενος κι εκείνος στην κλιματική αλλαγή και τις συνέπειες της, επισήμανε ότι στην ΕΕ «το 90% των δράσεων για την αντιμετώπιση τους θα υλοποιηθεί από τις Περιφέρειες και του Δήμους. Πρέπει και εδώ η πολιτεία να μας δώσει ρόλους και πόρους, υπογράμμισε. Αναφερόμενος τέλος στο νέο ΕΣΠΑ τόνισε την αναγκαιότητα να ξεκινήσει χωρίς καθυστερήσεις, επισημαίνοντας ότι «για πρώτη φορά το 1/3 των πόρων του» θα το διαχειρισθούν οι Περιφέρειες.
Μήνυμα ενότητας και συνεργασίας των δυο βαθμών της Αυτοδιοίκησης στη χώρα μας απηύθυνε στο σύντομο χαιρετισμό του, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Δημήτρης Παπαστερίου. «Να ενώσουμε, είπε, τις φωνές και τις δυνάμεις μας για ένα νέο ξεκίνημα της αυτοδιοίκησης», η οποία, πρόσθεσε, πρέπει να αποτελεί τον «πυρήνα της σοβαρής διοικητικής μεταρρύθμισης που έχει ανάγκη η Ελλάδα». Ο κ. Παπαστεργίου επικαλέστηκε και το ρόλο που έχει η αυτοδιοίκηση στις άλλες χώρες της ΕΕ. «Αν τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας υπάγονταν στις Περιφέρειες και τους Δήμους θα ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση» τόνισε.