Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος, Χρήστος Μαζάνης
Σε αγώνα επιβίωσης που παραπέμπει στο γνωστό τηλεπαιχνίδι «Survivor» έχει μετατραπεί η διαβίωση περίπου 35 πυροσβεστών που είχαν την… ατυχία να υπηρετούν στο -κοσμοπολίτικο κατά τα άλλα- νησί της Σαντορίνης.
Πρόκειται για ανθρώπους από διάφορες περιοχές της Ελλάδας οι οποίοι κλήθηκαν να υπηρετήσουν στο νησί χωρίς να μπορούν καν να φανταστούν τον Γολγοθά που πρόκειται να ανέβουν, καθώς, όπως θα διαπιστώσετε και από τις φωτογραφίες-ντοκουμέντο που εξασφάλισε το zougla.gr, οι συνθήκες διαβίωσής τους χαρακτηρίζονται το λιγότερο άθλιες.
Κοιμούνται μέσα σε κοντέινερ, μαγειρεύουν και τρώνε δίπλα σε κλουβιά για σκυλιά και γάτες, ξεκουράζονται σε ετοιμόρροπα κτήρια, στα οποία βρίσκονται διάσπαρτα φθαρμένα λάστιχα και λιμνούλες καυσίμων, ενώ προστατεύονται από τις καιρικές συνθήκες τοποθετώντας χαρτόνια και σακούλες σκουπιδιών σε τετράγωνες τρύπες που κάποιος θα μπορούσε να πει ότι προσομοιάζουν σε παράθυρα.
Η κατάσταση αυτή δεν είναι καινούργια. Τουναντίον. Υφίσταται τα τελευταία δυόμισι χρόνια -όσο διάστημα δηλαδή οι πυροσβέστες βρίσκονται στο νησί. Πρόκειται, δηλαδή, για πάγια και δεδομένη κατάσταση, την οποία ουδείς αρμόδιος φαίνεται να έχει τη διάθεση να αλλάξει, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι αυτοί να έχουν σε καθημερινή βάση να αντιμετωπίσουν δύο μέτωπα. Το ένα είναι, φυσικά, το μέτωπο των πυρκαγιών που απαιτεί ετοιμότητα, καθαρό μυαλό, εκπαίδευση και ευσυνειδησία. Το άλλο μέτωπο είναι αυτό της επιβίωσης, το οποίο είναι εξίσου απαιτητικό, αφού, όπως προαναφέρθηκε, πράγματα τα οποία είναι δεδομένα για τον μέσο πολίτη, για τους πυροσβέστες που βρίσκονται στη Σαντορίνη φαντάζουν ως πολυτέλεια.
Την ίδια ώρα οργή προκαλεί ένα υπηρεσιακό σημείωμα του επικεφαλής των πυροσβεστών το οποίο τους καλεί να μην εισέρχονται σε συγκεκριμένο κτήριο που βρίσκεται στον χώρο, καθώς κρίνεται ως ιδιαίτερα επικίνδυνο. Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι οι άνδρες της Πυροσβεστικής είναι υποχρεωμένοι να βρίσκονται σε αυτό, αφού εκεί διατηρείται ο εξοπλισμός τους, όπως τα ρούχα και τα οχήματα της υπηρεσίας. Ακόμη πιο εξοργιστικό είναι το γεγονός ότι, με βάση το εν λόγω έγγραφο, οι αρμόδιοι εμφανίζονται ενημερωμένοι για την κατάσταση. Ενημερωμένοι μεν, αλλά απρόθυμοι να κάνουν κάτι ώστε να αλλάξει.
Όπως θα πει άλλωστε στο zougla.gr άνθρωπος που γνωρίζει καλά την κατάσταση, «παρόλο που υπάρχει συγκεκριμένη νομοθεσία για τις συνθήκες διαβίωσης που θα πρέπει να έχουν οι πυροσβέστες, οι αρμόδιοι αδιαφορούν και αφήνουν αυτήν την κατάσταση να διαιωνίζεται. Το πρόβλημα εντοπίζεται στη σύμπραξη Δημοσίου με την εταιρεία Fraport στην οποία ανήκουν τα αεροδρόμια. Πρόκειται για δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι όμως διαμένουν σε ιδιωτικό χώρο. Κάπου εκεί έχει χαθεί η μπάλα».
«Φανταστείτε ότι η συσκευή πλήρωσης αέρα των αναπνευστικών συσκευών που χρησιμοποιούνται σε πυρκαγιές και διασώσεις, αντί να βρίσκονται σε ειδικό καθαρό χώρο μακριά από ακαθαρσίες και ρύπους, ώστε ο αέρας που θα γεμίσει τις φιάλες σε περίπτωση συμβάντος να είναι ιδανικός, βρίσκεται σε μια αποθήκη γεμάτη σκόνη, με φουσκωμένους τοίχους από την υγρασία, υγρά καθαριστικά υλικά κ.ά. μόλις λίγα μέτρα από το σημείο που τροχοδρομούν και παρκάρουν τα αεροσκάφη, κάτι το οποίο συνεπάγεται αυξημένα καυσαέρια από τους κινητήρες των αεροπλάνων, βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία των πυροσβεστών» επισημαίνει.
Φωνή βοώντος εν τη ερήμω
Για την κατάσταση που επικρατεί, οι πυροσβέστες έκαναν τρεις αναφορές, οι οποίες όμως δεν απαντήθηκαν ποτέ. Στις αναφορές γίνεται εκτενής περιγραφή των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, ενώ σημειώνεται και ο σχετικός νόμος που ορίζει τις προβλεπόμενες συνθήκες διαβίωσης.
Παρατίθενται οι αναφορές
Οι φωτογραφίες μαρτυρούν την κατάσταση που επικρατεί