Η μία μετά την άλλη χώρες της Ε.Ε. αναστέλλουν προσωρινά τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca κατά της Covid-19, μετά τις αναφορές για περιστατικά θρόμβωσης σε άτομα που εμβολιάστηκαν με τη συγκεκριμένη παρτίδα εμβολίου, απ’ την οποία έχει λάβει εμβόλια και η χώρα μας.
Σύμφωνα με διεθνή Μέσα Ενημέρωσης, (La Repubblica, ΒΒC, La Stampa, AP, ANSA), Νορβηγία, Δανία, Ισλανδία και Βουλγαρία σταματούν προσωρινά τους εμβολιασμούς για Covid-19 με εμβόλια της συγκεκριμένης εταιρείας, ενώ Αυστρία, Ιταλία, Εσθονία, Λιθουανία, Λετονία , Λουξεμβούργο και Ρουμανία, σταματούν τη χορήγηση της προβληματικής παρτίδας.
Η Ιταλία ανακοίνωσε ότι με απόφαση της εθνικής υπηρεσίας φαρμάκων (Aifa) σταματά «προληπτικά» τη χρήση των εμβολίων της παρτίδας ABV2856, με αφορμή κάποιες «σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες».
Ανάμεσα σε αυτές, όπως μεταδίδουν Ιταλικά Μέσα Ενημέρωσης, είναι δύο περιπτώσεις θανάτου που σημειώθηκαν τις τελευταίες ώρες στη Σικελία. Πρόκειται για ένα 43χρονο αξιωματικό του Ναυτικού που πέθανε από καρδιακή προσβολή, 12 ώρες μετά τον εμβολιασμό του, και για ένα επιθεωρητή της αστυνομίας. Ήδη για τον θάνατο του πρώτου η εισαγγελια στις Σιρακούσες έχει ξεκινήσει έρευνα μετά τη μήνυση της οικογενείας του και η αυτοψία αναμένεται τις επόμενες ώρες.
Ο 50χρονος αστυνομικός, ο οποίος πέθανε το περασμένο Σάββατο σε νοσοκομείο της Κατάνια από θρόμβωση, είχε κάνει το εμβόλιο 18 ημέρες νωρίτερα και ήδη από τις πρώτες ώρες μετά τον εμβολιασμό του ένιωσε άρρωστος, αναφέρουν ιταλικά δημοσιεύματα.
Σκανδιναβικές χώρες ανακοίνωσαν επίσης ότι αναστέλλουν προσωρινά τη χορήγηση του εν λόγω εμβολίου.
«Στη Νορβηγία κάνουμε μια παύση των εμβολιασμών με AstraZeneca», δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Εθνικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας, ο Γκέιρ Μπούχολμ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Περιμένουμε πληροφορίες για να δούμε αν υπάρχει σχέση ανάμεσα στον εμβολιασμό κι αυτό το περιστατικό αιματικών θρόμβων».
Ανάλογη ανακοίνωση υπήρξε και στη Δανία ,με τη δανική εθνική υγειονομική Αρχή να κάνει γνωστό ότι η αναστολή στη χορήγηση του εν λόγω εμβολίου λαμβάνει χώρα «έπειτα από αναφορές σοβαρών περιπτώσεων σχηματισμού θρόμβων στο αίμα σε άτομα που είχαν εμβολιασθεί με το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19», υπογραμμίζοντας πως «αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε συμπέρασμα για την ύπαρξη σχέσης ανάμεσα στο εμβόλιο και τους θρόμβους». Οι δανικές αρχές δεν έκαναν γνωστό πόσες αναφορές για δημιουργία θρόμβων υπήρξαν.
Η Δανία ανέστειλε τον εμβολιασμό για δύο εβδομάδες μετά τον θάνατο 60χρονης από θρόμβωση. Η γυναίκα είχε εμβολιαστεί με σκεύασμα από την ίδια παρτίδα που είχε χρησιμοποιηθεί στην Αυστρία.
«Δεν είναι δυνατό αυτή τη στιγμή να συμπεράνουμε αν υπάρχει συσχέτιση. Δρούμε νωρίς, είναι κάτι που πρέπει να ερευνηθεί ενδελεχώς» ανέφερε ο υπουργός Υγείας Magnus Heunicke στο Twitter.
Την ίδια ώρα το Reuters σημειώνει πως η Αυστρία σταμάτησε τη χρήση μιας παρτίδας εμβολίων της AstraZeneca για όσο διάστημα θα διερευνά έναν θάνατο από θρομβωτικές διαταραχές και μια πνευμονική εμβολή.
Η Αυστρία ανακοίνωσε πως σταματά τη χορήγηση μιας παρτίδας εμβολίων της AstraZeneca μετά τον θάνατο μιας 49χρονης νοσηλεύτριας, η οποία υπέκυψε εξαιτίας «σοβαρών θρομβωτικών διαταραχών» μερικές ημέρες αφού εμβολιάσθηκε με αυτό το εμβόλιο.
Επίσης άλλες τέσσερις χώρες, η Εσθονία, η Λιθουανία, η Λετονία και το Λουξεμβούργο ανέστειλαν τους εμβολιασμούς με δόσεις που προέρχονταν απ’ αυτή την παρτίδα, η οποία έχει παραδοθεί σε 17 χώρες και περιλαμβάνει ένα εκατομμύριο εμβόλια.
Την Τετάρτη ανέστειλε και η Ισλανδία τη χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου, περιμένοντας τα αποτελέσματα έρευνας του ΕΜΑ.
Από τη συγκεκριμένη παρτίδα έχουν λάβει εμβόλια η Δανία, η Αυστρία, η Εσθονία, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, η Λετονία, η Βουλγαρία, η Κύπρος, η Γαλλία, η Ελλάδα, η Ισλανδία, η Ιρλανδία, η Μάλτα, η Ολλανδία, η Πολωνία, η Ισπανία και η Ελβετία.
Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ ανακοίνωσε σήμερα την αναστολή των εμβολιασμών με το εμβόλιο της συγκεκριμένης εταιρείας.«Δίδω εντολή για αναστολή των εμβολιασμών με το AstraZeneca έως ότου ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) διαλύσει κάθε αμφιβολία όσον αφορά την ασφάλειά του», αναφέρει ο Μπορίσοφ σε ανακοίνωση που εκδόθηκε, ζητώντας «γραπτή» δήλωση από την ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή.
Τη χορήγηση σκευασμάτων της συγκεκριμένης παρτίδας του εμβολίου ανέστειλε προσωρινά και η Ρουμανία, ωστόσο συνεχίζει να εμβολιάζει τους πολίτες με άλλες δόσεις του εμβολίου της ίδιας εταιρείας.
Τι συμβαίνει με την Ελλάδα
Παρά το γεγονός ότι 9 ευρωπαϊκές χώρες ανέστειλαν προσωρινά τον εμβολιασμό των πολιτών τους με το σκεύασμα της λόγω της καταγραφής περιστατικών θρομβώσεων σε εμβολιασθέντες και μέχρι να ολοκληρωθούν οι κλινικές μελέτες στις χώρες αυτές, στην Ελλάδα, συνεχίζεται επίσημα ο εμβολιασμός των πολιτών με αυτό το σκεύασμα.
Όπως δήλωσε στην καθημερινή ενημέρωση το μέλος της επιστημονικής επιτροπής καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου το απόγευμα της Παρασκευής, στην Ελλάδα συνεχίζεται κανονικά η χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca.
H κα Παπαευαγγέλου δεν επεκτάθηκε σε άλλα σχόλια ή κρίσεις, περιοριζόμενη να επισημάνει χωρίς περεταίρω εξηγήσεις πως μέχρι στιγμής δεν τεκμαίρεται από πουθενά ότι θρομβωτικά φαινόμενα που παρουσιάστηκαν σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες μετά τον εμβολιασμό πολιτών,σχετίζονται με το συγκεκριμένο σκεύασμα.
Παρά τις δηλώσεις της κας Παπαευαγγέλου, η οποία συμμετέχει στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων , προφανώς προκαλείται το εύγλωττο ερώτημα ως προς το ποιος ακολουθεί λανθασμένη τακτική τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθούν οι κλινικές μελέτες που διεξάγονται αυτή τη στιγμή για το εμβόλιο αυτό.
Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, καθώς και ο Πρωθυπουργός, οφείλουν να ενημερώσουν υπεύθυνα τους Έλληνες πολίτες οι οποίοι εμβολιάζονται αυτή την περίοδο με το συγκεκριμένο σκεύασμα για τους λόγους τους οποίους η ελληνική πολιτεία αποφάσισε να μην ακολουθήσει το παράδειγμα των υπολοίπων 9 ευρωπαϊκών χωρών αλλά να συνεχίσει τη χορήγηση αυτού του εμβολίου.
Δεν ζητείται από την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό υγείας να καθησυχάσει την κοινή γνώμη. Απαιτείται από τις υγειονομικές αρχές της χώρα και την ίδια την κυβέρνηση να εξηγήσουν με σαφήνεια και με αξιόπιστα επιχειρήματα το τι ακριβώς συμβαίνει και για το εάν η όχι προτίθενται να αναστείλουν για ένα χρονικό διάστημα την χορήγηση αυτού του εμβολίου. Μέχρι δηλαδή η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, υπεύθυνα και αξιόπιστα να καταλήξει στο συμπέρασμα για το εάν το σκεύασμα αυτό είναι ακίνδυνο η επικίνδυνο.
Διαβάστε επίσης:
Πηγές: La Repubblica, ΒΒC, La Stampa, AP, ANSA