Το δικαστήριο έκρινε ένοχο χωρίς κανένα ελαφρυντικό τον κατηγορούμενο Δημήτρη Λιγνάδη για δύο υποθέσεις βιασμού 17χρονων αγοριών και τον καταδίκασε σε συνολική ποινή κάθειρξης 12 ετών κατά πλειοψηφία, καθώς η πρόεδρος, μια σύνεδρος και ένας ένορκος είχαν την άποψη ότι πρέπει να του επιβληθεί ποινή 11 ετών.

Μειοψήφησαν δύο ένορκοι και ένας σύνεδρος, που ζήτησαν να του επιβληθεί κάθειρξη 7 ετών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τη δεύτερη υπόθεση επιβλήθηκε στον κατηγορούμενο κάθειρξη 10 ετών κατά πλειοψηφία (4-3). Η πρόεδρος, μια σύνεδρος και μια ένορκος μειοψήφησαν ζητώντας να καταδικαστεί ο Δημήτρης Λιγνάδης σε κάθειρξη 6 ετών.

Ο εισαγγελέας της έδρας είχε ζητήσει να επιβληθεί στον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου συνολική ποινή κάθειρξης 12 ετών.

Το δικαστήριο, πλέον, θα κληθεί στη συνέχεια να αποφασίσει αν θα κάνει δεκτό το αίτημα αναστολής εκτέλεσης της ποινής του κατηγορουμένου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ήδη, ο εισαγγελέας ζήτησε να μην έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα η έφεση, θεωρώντας τον κατηγορούμενο ύποπτο τέλεσης νέων αδικημάτων, καθώς δεν υπάρχει καμία αναγνώριση εκ μέρους του των πράξεων για τις οποίες κρίθηκε ένοχος. 

 

Νωρίτερα, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο είχε αποφασίσει την ενοχή του Δημήτρη Λιγνάδη για δύο βιασμούς σε βάρος ανηλίκων, και την αθώωσή του για τον βιασμό ενός ενήλικα και ενός ανήλικου αγοριού.

Ο εισαγγελέας της έδρας Κωνσταντίνος Κούντριας είχε προτείνει να μην αναγνωριστούν ελαφρυντικά στον σκηνοθέτη.

«Από την αποδεικτική διαδικασία και συνεκτιμώντας την απολογία του κατηγορουμένου θεωρώ ότι δεν συντρέχουν ελαφρυντικές περιστάσεις στο πρόσωπο του κατηγορουμένου» ανέφερε ο εισαγγελέας ζητώντας την απόρριψη των ελαφρυντικών της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και του προτέρου σύννομου βίου, που ζήτησε μέσω του συνηγόρου του ο Δημήτρης Λιγνάδης.

«Δεν θέλω να πιστεύω ότι η δικαιοσύνη επηρεάζεται από τα μέσα. Η δικαιοσύνη είναι ανθρώπινη και σέβομαι την κρίση σας. Όταν μιλάει η δικαιοσύνη, εμείς σιωπούμε. Η ποινή δεν έχει σκοπό να τρομοκρατήσει όποιον διανοείται να διαπράξει το ίδιο αδίκημα, αλλά την καλύτερη εξέλιξη της προσωπικότητας του κατηγορούμενου. Τον αθωώσατε σε μια πράξη, με οριακή πλειοψηφία τον καταδικάσετε σε μια άλλη» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Κούγιας και απευθυνόμενος στους ενόρκους σημείωσε: «Για αυτό που θα αποφασίσετε, για τα ελαφρυντικά που αφορούν λεπτές νομικές έννοιες, θα πρέπει να σεβαστείτε την γνώση των ειδικών».

Διαβάστε επίσης:

Ένοχος για δύο βιασμούς ο Λιγνάδης

Τίτλοι τέλους για τη δίκη Λιγνάδη

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης