Αιφνιδιάστηκαν οι γονείς των μαθητών του 2ου Δημοτικού Σχολείου Πολυκάστρου στο Κιλκίς όταν, πριν από δύο ημέρες, έλαβαν μια επιστολή-σημείωμα από τον διευθυντή. Τους επισημάνθηκε πως πρέπει να διενεργηθεί ο γνωστός έλεγχος των self tests, το αποτέλεσμα των οποίων θα πρέπει να δηλωθεί στη γνωστή πλατφόρμα ώστε να μπορεί το κάθε παιδί να εισέλθει στο σχολείο. Όλα αυτά είναι γνωστά εδώ και καιρό. Όμως, στο σημείωμα προστίθεται και η εξής επισήμανση: «Ειδικά οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε’ και της ΣΤ’ τάξης θα ελεγχθούν και από την Αστυνομία για να μπορέσουν να επιβιβαστούν στο λεωφορείο, ώστε να μπορέσουν να συμμετάσχουν στην εκπαιδευτική δράση της τάξης τους».

Δείτε την επίμαχη επιστολή-σημείωμα προς τους γονείς και κηδεμόνες που υπογράφεται από τον διευθυντή Κωνσταντίνο Σιδηρόπουλο, από τη Βασιλίτσα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μάλλον όσοι έχουν την εντύπωση πως το 2ο Δημοτικό Σχολείο Πολυκάστρου βρίσκεται σε μια ευρωπαϊκή, δημοκρατική χώρα κάνουν λάθος. Κατά τα φαινόμενα, ο διευθυντής του συγκεκριμένου σχολείου έχει την εντύπωση (ή τον έχει πείσει το Υπουργείο Παιδείας) πως ζει σε ένα κράτος δικτατόρων όπου η αστυνομία ελέγχει τα παιδιά του Δημοτικού ωσάν να μην υπάρχουν δάσκαλοι ή άλλο διοικητικό προσωπικό ή ακόμα και ο ίδιος ο διευθυντής, για να ελέγξουν μερικές δεκάδες μαθητών της πέμπτης και της έκτης τάξης, πριν επιβιβαστούν σε ένα λεωφορείο για να πάνε σε σχολική δραστηριότητα. 

Παρακολουθήστε τι είπε στη «Ζούγκλα» ο διευθυντής του 2ου Δημοτικού Σχολείου Πολυκάστρου:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Ο κ. διευθυντής λοιπόν ισχυρίζεται πως, επειδή έχει ορισμένους αρνητές γονείς που αρνούνται να αναρτήσουν τα αποτελέσματα των self tests στην ψηφιακή πλατφόρμα «edupass», ανέφερε στο επίμαχο σημείωμα την Αστυνομία και το ενδεχόμενο να ελεγχθούν από αυτήν τα λεωφορεία για να εκφοβίσει αυτούς τους γονείς. Μα αν κάποιος διαβάσει με προσοχή το σημείωμα, αντιλαμβάνεται πως ο κ. διευθυντής γράφει και εννοεί πως οι μαθητές και οι μαθήτριες της 5ης και της 6ης Δημοτικού θα ελεγχθούν από την Αστυνομία και όχι τα λεωφορεία. Η «Ζούγκλα» ζήτησε, όπως είναι υποχρεωμένη, από τον Κωνσταντίνο Σιδηρόπουλο, διευθυντή του σχολείου, να καταθέσει την άποψή του. Οι αναγνώστες κρίνουν. 

Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε το ακριβές προφίλ αυτού του διευθυντή ή ακόμα και τις επιρροές που του έχουν ασκηθεί, ούτε ξέρουμε με λεπτομέρειες ποια εγκύκλιο έχει στο συρτάρι του (αν έχει) από το Υπουργείο Παιδείας που να του επιβάλλει να συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο. Άλλωστε, όπως παραδέχεται και ο ίδιος, ενήργησε με δική του πρωτοβουλία και έγραψε ό,τι έγραψε. Γνωρίζουμε, πάντως, πως κατάγεται από το χωριό Βασιλίτσα (πρώην Ποντοηράκλεια). Το όνομα του χωριού άλλαξε η τότε βασίλισσα Φρειδερίκη, που επισκέφθηκε την περιοχή. Προτίμησε το όνομα «Βασιλίτσα» για ευνόητους λόγους. Άλλωστε, η Φρειδερίκη δεν έπρεπε να είχε την παραμικρή ιδέα για το πού πέφτει η Ποντοηράκλεια.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως και να ‘χει το πράγμα, κανείς διευθυντής Δημοτικού Σχολείου σε αυτή τη χώρα δεν έχει το δικαίωμα να ενημερώνει γονείς πως τα παιδιά τους θα ελεγχθούν από αστυνομικούς για το αποτέλεσμα των self tests. Αυτό είναι καθήκον και υποχρέωση του διδακτικού και του διοικητικού προσωπικού του κάθε σχολείου. Αυτά επιτάσσουν η Δημοκρατία, οι νόμοι, οι διατάξεις και το Σύνταγμα. Ο κύριος διευθυντής του 2ου Δημοτικού Σχολείου Πολυκάστρου, στο Κιλκίς, οφείλει αφενός μια εξήγηση και αφετέρου επιβάλλεται να αντιληφθεί και να το παραδεχθεί δημοσίως πως η επιστολή που έστειλε είναι ανάρμοστη με τα καθήκοντά του, τον ρόλο του εκπαιδευτικού, αλλά και την ιδιότητα του δημοκρατικού πολίτη. 

Θα πρέπει να απαντήσει και ο κ. δήμαρχος Πολυκάστρου, Κώστας Σιωνίδης, σε κάποια ερωτήματα. Είναι και κοντοχωριανός του διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου. Γνωρίζονται. Πώς βλέπει ο τοπικός άρχοντας τη συμπεριφορά του εκπαιδευτικού ο οποίος απειλεί να εμπλέξει την Αστυνομία στον έλεγχο μικρών παιδιών; Θεωρεί τέτοιες ενέργειες συμβατές με τη δημοκρατική παράδοση της περιοχής; 

Το Υπουργείο Παιδείας, από την άλλη, οφείλει να εξηγήσει αν αυτές οι συμπεριφορές είναι εναρμονισμένες με το περιεχόμενο εγκυκλίων που έχουν αποσταλεί στα σχολεία. Αν όχι, τότε οφείλει να θέσει σε διαθεσιμότητα αμέσως τον διευθυντή αυτόν. Αν, τώρα, υφίστανται εγκύκλιοι του Υπουργείου Παιδείας που προβλέπουν ελέγχους από αστυνομικούς σε παιδάκια του Δημοτικού, τότε η κυρία Νίκη Κεραμέως δεν οφείλει απλώς εξηγήσεις, αλλά να παραιτηθεί πάραυτα.

Τέλος, το τελευταίο ερώτημα απευθύνεται στον ίδιο τον πρωθυπουργό. Πώς είναι δυνατόν εδώ και αρκετό καιρό να παρατηρούνται σε διάφορες δημόσιες υπηρεσίες και τομείς που λειτουργούν με ευθύνη του Δημοσίου συμπεριφορές που θα έκαναν έναν δημοκρατικό πολίτη να ντρέπεται; Στα σχολεία, στα νοσοκομεία, στις υπηρεσίες, στον δρόμο, στις πλατείες, τα πάντα έχουν ξεφύγει. Αχαλίνωτοι δημόσιοι υπάλληλοι, ανεξέλεγκτοι αστυνομικοί, κάποιοι αμετροεπείς γιατροί ή νοσηλευτές, απίστευτοι τηλεοπτικοί καθηγητάδες. Κάποιος τους δίνει το δικαίωμα στην αμετροέπεια. Κάποιος τους δίνει την εντύπωση πως βρίσκονται στο απυρόβλητο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης