Έμεινε στη φυλακή σχεδόν έξι χρόνια. Η φιλία του με τον Αλέξη Γρηγορόπουλο και το γεγονός ότι ήταν μαζί του, το βράδυ της δολοφονίας του 15χρονου μαθητή, στα Εξάρχεια, έγινε η αιτία να νιώσει πολύ νωρίς την ανάσα της αστυνομίας σε κάθε βήμα του. Τον Φεβρουάριο του 2013 συνελήφθη. Η αποδιδόμενη σε αυτόν κατηγορία της συμμετοχής στους «Πυρήνες της Φωτιάς» ουδέποτε αποδείχτηκε. Και λίγο πριν πάρει το πτυχίο από τη Σχολή του, την οποία παρακολούθησε όντας κρατούμενος, αφέθηκε ελεύθερος. Ο λόγος για τον Νίκο Ρωμανό, ο οποίος αποφυλακίστηκε χθες, μετά την απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας που του αναγνώρισε το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μέσα στις φυλακές και μείωσε τη μία ποινή του από τα 18 σε 14 χρόνια κάθειρξη για κατοχή και τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών το 2012.
Ήταν μία απόφαση που ουσιαστικά ευθυγραμμιζόταν πλήρως με το σκεπτικό του Αρείου Πάγου, στον οποίο προσέφυγε ο Νίκος Ρωμανός και κέρδισε την αναγνώριση, για πρώτη φορά σε τέτοιες υποθέσεις, του «πολύτιμου» για αυτόν ελαφρυντικού της καλής διαγωγής μέσα στη φυλακή. Μάλιστα, αν αυτό το ελαφρυντικό, που χρειάστηκε να προσφύγει στον Άρειο Πάγο για να του χορηγηθεί, είχε αναγνωριστεί στη δίκη του στο Εφετείο, θα είχε δικαίωμα να αποφυλακιστεί πριν από περίπου έναν χρόνο. Πάντως, ο συνήγορός του Θεόδωρος Μαντάς εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αποφυλάκιση του εντολέα του, «με την οποία έκλεισε ένας κύκλος δικαστικής εμπλοκής έξι και πλέον ετών».
Ο Νίκος Ρωμανός είχε συλληφθεί τον Φεβρουάριο του 2013 μαζί με ακόμη τρία άτομα για απόπειρα ένοπλης ληστείας στην Αγροτική Τράπεζα και στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στο Βελβεντό Κοζάνης.
Μολονότι οι πράξεις αυτές είχαν συνδεθεί με τους «Πυρήνες της Φωτιάς», κάτι τέτοιο δεν στοιχειοθετήθηκε ποτέ, με αποτέλεσμα ο Ν. Ρωμανός να αθωωθεί για συμμετοχή στην εν λόγω οργάνωση. Τελικά, η ποινή που του επιβλήθηκε, σε δεύτερο βαθμό, ήταν κάθειρξη 11 ετών.
Ο Ν. Ρωμανός καταδικάστηκε επίσης σε 18 χρόνια κάθειρξη για κατοχή και τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών το 2012. Μεταξύ των «στόχων» το σπίτι του έγκλειστου σήμερα πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου. Στην απόφαση της 26ης Μαρτίου του 2018 το Εφετείο δεν του αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό.
Με ηλεκτρονική επιτήρηση (το γνωστό «βραχιολάκι») ο Ν. Ρωμανός πέτυχε να παρακολουθήσει τα μαθήματα του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Αθήνας, όπου κατάφερε να εισαχθεί, αν και κρατούμενος. Τον «επιτυχή αυτόν αγώνα» του επικαλέστηκε και στην προσφυγή του στον Άρειο Πάγο, αναφέροντας πως «κατάφερε να παρακολουθήσει και να ολοκληρώσει με επιτυχία τη φοίτησή του στο Σχολείο των φυλακών και να λάβει ως εκ τούτου Απολυτήριο Λυκείου. Ακολούθως, ο κατηγορούμενος, μετά από πολλή προσπάθεια και παραμένοντας ακόμη έγκλειστος, κατάφερε να εισαχθεί μετά από επιτυχείς εξετάσεις στη Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Αθήνας. Από τις 26-10-2016 μάλιστα, και κατόπιν αλλεπάλληλων αξιολογήσεων και αποφάσεων του Πειθαρχικού Συμβουλίου του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού (κι ενώ είχε προχωρήσει σε απεργία πείνας, με αποτέλεσμα να εκδοθεί τροπολογία που το επιτρέπει), λαμβάνει σε καθημερινή βάση εκπαιδευτικές άδειες με ηλεκτρονική επιτήρηση για παρακολούθηση των μαθημάτων της Σχολής. Τους όρους της χορήγησης των αδειών αυτών τηρεί μάλιστα απαρέγκλιτα, χωρίς να έχει δημιουργηθεί ποτέ το οποιοδήποτε θέμα με την ηλεκτρονική επιτήρησή του».
Σήμερα, ο Ν. Ρωμανός «μετρά» τα περίπου 20 μαθήματα της Σχολής του που έχει περάσει με επιτυχία και αισθάνεται ότι βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στην ολοκλήρωση των σπουδών του, γεγονός που θα του επιτρέψει την ομαλή επανένταξή του στην κοινωνία.