Με μία υπηρεσιακή αναφορά σε δελτίο τύπου του αρμόδιου υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που είναι γραμμένη στη γνωστή ξύλινη γλώσσα της ελληνικής γραφειοκρατίας απαντά η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής στις καταγγελίες που δημοσίευσε το zougla.gr για τις συνθήκες κράτησης στις φυλακές «Αγίου Στεφάνου» Πάτρας.
Η γενική γραμματέας Σοφία Νικολάου, καθ’ ύλην αρμόδια για το σωφρονιστικό σύστημα, εξαντλείται στην αναφορά μειοδοτικών διαγωνισμών για απεντομώσεις και απολυμάνσεις σωφρονιστικών καταστημάτων αποφεύγοντας εντέχνως να εξηγήσει πώς είναι δυνατόν το 2020 και μετά από τις διεθνείς καταγγελίες και τα πορίσματα-ράπισμα του Συμβουλίου της Ευρώπης για τις ελληνικές φυλακές να επικρατεί αυτή η άθλια εικόνα στο σωφρονιστικό κατάστημα της Πάτρας.
Ούτε λέξη για τις συγκεκριμένες καταγγελίες, ούτε μία αναφορά στις συγκεκριμένες εικόνες που αποκαλύπτουν τη βαρβαρότητα του σωφρονιστικού συστήματος και την παραβίαση στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων των φυλακισμένων.
Στην ανακοίνωση αυτή γίνεται αναφορά και στο βασικό θέμα της επικαιρότητας, που είναι η πανδημία. Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής αυτοσυγχαίρονται, διότι στο ελληνικό σωφρονιστικό σύστημα μέχρι στιγμής δεν υπήρξαν κρούσματα Covid-19. Δηλαδή, με λίγα λόγια, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη επαίρεται για το αυτονόητο, ότι έλαβε δηλαδή τα απαραίτητα μέτρα για την αποσόβηση επέκτασης της εξάπλωσης του ιού στις ελληνικές φυλακές. Ότι δηλαδή εφαρμόστηκαν στο ελληνικό σωφρονιστικό σύστημα τα ίδια μέτρα προστασίας και πρόληψης που εφαρμόστηκαν σε όλους τους άλλους τομείς της ελληνικής κοινωνίας. Αυτό μας έλειπε δηλαδή, να μην εφαρμοστούν τα ενδεικνυόμενα μέτρα στις φυλακές. Από πότε τα αυτονόητα πρέπει να αποτελούν και είδηση και να δέχονται εύσημα;
Φυσικά για τις διαρροές από τα ταβάνια, τη μούχλα, τα σκουπίδια, τον συνωστισμό στα κελιά και τις συνθήκες περίθαλψης των κρατουμένων ούτε λόγος. Διότι εκεί εξαντλούνται τα αυτονόητα και αρχίζουν τα πραγματικά προβλήματα.
Παρατίθεται η ανακοίνωση
Το ρεπορτάζ του zougla.gr
Τόσο το Σάββατο όσο και την Κυριακή (25 και 26 Απριλίου) το zougla.gr ανέδειξε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κρατούμενοι στις φυλακές «Αγίου Στεφάνου» της Πάτρας εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Οι εικόνες από τα βίντεο που προβλήθηκαν προκάλεσαν αίσθηση για τις συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων, όπως αυτές αποτυπώνονται, με τους ανθρώπους να καταγγέλλουν την Πολιτεία για τα ανεπαρκή, όπως λένε, μέτρα που έχουν ληφθεί εντός του σωφρονιστικού καταστήματος για την αποτροπή μετάδοσης του Covid-19 και να ζητούν να γίνει άμεσα αποσυμφόρηση των φυλακών ώστε να διασφαλιστεί η υγεία τους.
Τα βίντεο που δημοσιοποίησε το zougla.gr
Όσον αφορά δε στα αιτήματά των κρατουμένων αυτά είναι:
– Άμεση αποφυλάκιση όλων των κρατουμένων που έχουν εκτίσει το 1/3 έκαστο ή τα 2/5 μεικτά ή όσων έχουν υπόλοιπο ποινής έναν χρόνο.
– Άμεση αποφυλάκιση κρατουμένων με ποινή έως 5 έτη (κάθειρξη ή φυλάκιση).
– Αποφυλάκιση όλων των ευπαθών ομάδων. Όσοι είναι άνω των 65 ετών να τους δίνεται η δυνατότητα έστω και με τον όρο της ηλεκτρονικής παρακολούθησης.
– Επανεξέταση του χώρου κράτησης κρατουμένων που έχουν κορωνοϊό από κλιμάκιο ειδικών γιατρών.
– Απολύμανση σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
– Πρόσβαση σε μάσκες, γάντια, αντισηπτικά και άλλα μέτρα προστασίας.
– Άμεση και αναλυτική ενημέρωση των κρατουμένων από εξειδικευμένους γιατρούς για τα μέτρα που ελήφθησαν και για αυτά που πρόκειται να ληφθούν.
– Να δοθεί προτεραιότητα σε ό,τι αφορά στην εξέταση για τον φονικό ιό.
– Να γίνονται τα δικαστήρια κανονικά (όλα χωρίς εξαιρέσεις) και να λαμβάνει το κράτος όλα τα μέτρα προφύλαξης τόσο για τους δικαστές, όσο και για τους κατηγορουμένους. Με δεδομένο ότι πολλοί κρατούμενοι πηγαίνοντας στο εφετείο σχεδόν θα έχουν συμπληρώσει τον χρόνο της ποινής τους. Ζητείται από τους δικαστές να ασκήσουν το λειτούργημά τους.
Παράλληλα, ζητούν όσοι ισοβίτες έχουν εκτίσει 12 χρόνια πραγματικής ποινής να αποφυλακίζονται καθότι για το αδίκημα των ναρκωτικών στην Ευρώπη η μέγιστη ποινή είναι τα 12 χρόνια.
Επιπλέον αναφέρουν πως η Ελλάδα. ως ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Ε.Ε.. οφείλει να εξορθολογήσει τις ποινές για τα ναρκωτικά και να είναι παρόμοιες με αυτές στην Ε.Ε. (η μέγιστη ποινή να είναι τα 15 έτη και να καταργηθούν τα ισόβια).
Διαβάστε επίσης: