Τα 180 χρόνια ζωής συμπληρώνει εφέτος η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία (Αρσάκεια σχολεία), η οποία διαδραματίζει κομβικό ρόλο στα εκπαιδευτικά δρώμενα της χώρας.

Tα Αρσάκεια σχολεία συνεχίζουν το σημαντικό εκπαιδευτικό τους έργο, αναπτύσσοντας παράλληλα διδακτικές εφαρμογές στο πλαίσιο του ψηφιακού σχολείουΌπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, τα Αρσάκεια είχαν υψηλό ποσοστό επιτυχίας στις πανελλαδικές εξετάσεις, αφού πάνω από το 95% των αποφοίτων τους (οι 480 από τους 520) πέτυχαν την είσοδό τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι περισσότεροι, μάλιστα, μπήκαν σε σχολή της πρώτης τους επιλογής.

Δίνοντας, από την ίδρυσή τους, ιδιαίτερο βάρος στην ελληνική γλώσσα, τα Αρσάκεια συνεχίζουν και σήμερα το σημαντικό εκπαιδευτικό τους έργο, αναπτύσσοντας παράλληλα διδακτικές εφαρμογές στο πλαίσιο του ψηφιακού σχολείου (e-arsakeio), ενώ έχουν ξεκινήσει συνεργασία και με το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Η Φιλεκπαιδευτική, ως μη κερδοσκοπική εταιρεία, στηρίζει τους μαθητές των οποίων οι οικογένειες αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα με τη χορήγηση υποτροφιών. Στις 18 Δεκεμβρίου θα γίνει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών παράσταση των Ευ. Τριβιζά και Δ. Παπαδημητρίου με τη συμμετοχή του Μουσικού Ομίλου των Αρσακείων, τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν στο ταμείο των Υποτροφιών.

Για τη δραστηριότητα των Αρσακείων μιλάει στην Ολυμπία Λιάτσου και το zougla.gr ο πρόεδρος της Φιλεκπαιδευτικής, καθηγητής κ. Γιώργος Μπαμπινιώτης.

H ιστορία του αρχαιότερου εκπαιδευτικού ιδρύματος

Το Αρχαιότερο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα ιδρύθηκε το 1836, και λειτούργησε ως αποκλειστικά σχολείο θηλέων μέχρι τη δεκαετία του 1980. Τον 19ο και τον 20ο αιώνα, τα Αρσάκεια σχολεία εκπαίδευσαν μαθήτριες και δασκάλες που αναρριχήθηκαν στις υψηλότερες ακαδημαϊκές και κοινωνικές θέσεις. Τα σχολεία δημιουργήθηκαν για να εκπληρώσουν το όραμα μεγάλων Ελλήνων διαφωτιστών και αγωνιστών, όπως ο Απόστολος Αρσάκης, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο Ιωάννης Μακρυγιάννης κ.ά., να μορφωθούν οι Ελληνίδες και να γίνουν παραγωγικά μέλη της κοινωνίας.

Σήμερα, τα Αρσάκεια – Τοσίτσεια σχολεία κατατάσσονται στην πρώτη θέση της ελληνικής εκπαίδευσης, με τη μεγαλύτερη ζήτηση και, κυρίως, τις περισσότερες επιτυχίες σε εισαγωγές σε ανώτατα ιδρύματα, με μέσο όρο ποσοστού επιτυχίας 98%. Στα Αρσάκεια σχολεία, που βρίσκονται πλέον σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ιωάννινα και Τίρανα, εργάζονται περίπου 800 εκπαιδευτικοί και φοιτούν 8.600 παιδιά. Διαφοροποιητικό παράγοντα των Αρσάκειων σχολείων από τα υπόλοιπα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας αποτελεί η εστίασή τους στη διαμόρφωση ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων, με άξονα τις ελληνικές αρχές και ηθικές αξίες.

Τα Αρσάκεια σχολεία διοικούνται από το Διοικητικό Συμβούλιο της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, στο οποίο συμμετέχουν, αμισθί, πανεπιστημιακοί και άλλα εκπαιδευτικά και κοινωνικά στελέχη. Ο Γεώργιος Μπαμπινιώτης, επικεφαλής του Δ.Σ. της Φ.Ε. τα τελευταία 23 χρόνια, υπόσχεται την παροχή μιας ελληνικών αρχών και αξιών παιδείας, συνδυασμένης με τις γνωστικές ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας. Ο στόχος των αυστηρά επιλεγμένων και καταρτισμένων εκπαιδευτικών είναι η καλλιέργεια των ψυχών και του πνεύματος αυτών των 8.600 Ελληνόπουλων.

Συντονισμένα με τις απαιτήσεις της σημερινής κοινωνίας, τα μέλη του Δ.Σ. της Φ.Ε. βλέπουν μπροστά, στο «νέο» ή αλλιώς «ψηφιακό» σχολείο. Ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν την ολική εισβολή της τεχνολογίας στα σχολεία, η οποία θα επιφέρει ριζικές αλλαγές στην εκπαίδευση όπως την ξέρουμε μέχρι σήμερα. Για αυτόν τον σκοπό έχει συσταθεί η Ομάδα Υποστήριξης Ψηφιακού Αρσακείου (e-arsakeio), με υπεύθυνο τον κ. Σωτήρη Γκλαβά, μέλος του Δ.Σ. της Φ.Ε. Η ομάδα αυτή ασχολείται τόσο με τη συντήρηση του ηλεκτρονικού ιστοτόπου e-arsakeio όσο και με την υποστήριξη των προσπαθειών της Φ.Ε. για επέκταση της χρήσης νέων εκπαιδευτικών τεχνολογιών σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες. Τα τελευταία τρία χρόνια, σκοπός των μελών της ομάδας είναι η προώθηση του ψηφιακού προγράμματος των Αρσακείων.

Το e-arsakeio φιλοξενεί πλούσιο πρωτογενές υλικό, σχετικό και με τις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Στην παραγωγή και την ανάρτηση του υλικού αυτού έχουν συμβάλει εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων των σχολείων. Οι πρώτες αντιδράσεις των μαθητών στον ψηφιακό τρόπο διδασκαλίας και μάθησης μέσα στις τάξεις είναι θετικές και ενθουσιώδεις.

Τον Απρίλιο του 2014, τα Αρσάκεια σχολεία διοργάνωσαν το 3ο Παναρσακειακό Μαθητικό Συνέδριο, με θέμα «Κ.Π. Καβάφης: Ο Έλληνας οικουμενικός ποιητής». Το συνέδριο διεξήχθη στα σχολεία της Εκάλης, με τη συμβολή 851 μαθητών και 109 εκπαιδευτικών. Οι μαθητές-σύνεδροι έδειξαν ενθουσιασμό και παρήγαγαν 92 εισηγήσεις ψηφιακού υλικού και 55 εργασίες, σχετικές με διάφορες πτυχές του μεγάλου ποιητή και του έργου του. Τα σχόλια που έλαβαν από διακεκριμένους πανεπιστημιακούς και συγγραφείς οι οποίοι παρευρέθησαν στις εκδηλώσεις ήταν διθυραμβικά. Συγκεκριμένα, οι μαθητές του Β’ Αρσακείου – Τοσιτσείου Γυμνασίου Εκάλης δημιούργησαν τον διαδικτυακό χώρο «Ο δικός μας Καβάφης», όπου ανήρτησαν τις δημιουργίες τους σχετικά με το συνέδριο.