«Μύρισε» άνοιξη και μία αρκούδα, που μόλις ξύπνησε από τη χειμερία νάρκη και ήταν μάλλον πεινασμένη, προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε μελισσοκομείο στο χωριό Τύρια Ιωαννίνων, σε περιοχή κοντά στην έξοδο της Εγνατίας Οδού για Αγία Αναστασία.
«Παγώσαμε όταν αντικρίσαμε τις κατεστραμμένες κυψέλες» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου «Αρισταίος» Αναστάσιος Ποντίκης, ο οποίος εξέφρασε τη βεβαιότητα πως τις ζημιές στις κυψέλες τις προκάλεσε αρκούδα που μύρισε μέλι.
Ο κ. Ποντίκης μαζί με κάποιον συνάδελφό του πήγαιναν προς το δικό τους μελισσοκομείο, όταν αντίκρισαν τι είχε συμβεί στην περιουσία συναδέλφου τους.
Ο τρόπος με τον οποίο επιτίθεται η αρκούδα στα μελίσσια, όπως αναφέρει ο κ. Ποντίκης, είναι χαρακτηριστικός: «Διαλύει τις κυψέλες, τις ανοίγει, τις σηκώνει στον αέρα και μετά τις τσακίζει στο έδαφος. Βγάζει όλα τα πλαίσια από μέσα και αφήνει ίχνη και με τα νύχια της. Είναι τόσο δυνατό το ζώο, που καταστρέφει ολοσχερώς την κυψέλη, καθώς χώνει τα νύχια της. Όταν επιτίθεται σε ένα μελισσοκομείο, δεν πιάνει μία κυψέλη, προκαλεί μεγάλη καταστροφή σε όλες. Η μανία της είναι μεγάλη, πηγαίνει για να φάει, οι μέλισσες επιτίθενται εναντίον της και τις καταστρέφει».
Οι μελισσοκόμοι προσπαθούν να προστατέψουν τα μελισσοκομεία με ηλεκτρικές περιφράξεις, καθώς αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να προστατευτούν, όπως υποστηρίζουν.
Κρούσματα επιθέσεων αρκούδας σε μελισσοκομεία των Ιωαννίνων παρατηρούνται τα τελευταία δύο χρόνια, με τα περισσότερα να έχουν καταγραφεί πέρυσι. Μέχρι τότε, οι μελισσοκόμοι ήταν ανυποψίαστοι και δεν είχαν πάρει μέτρα προστασίας.
Ο κ. Ποντίκης επισημαίνει πως οι επιθέσεις αρκούδας στις περιουσίες τους έρχονται να προστεθούν στα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, για παράδειγμα η χρήση των φυτοφαρμάκων. Τέλος, αναφέρει πως δεν είναι μόνο οι υλικές ζημιές αλλά και το ζωικό κεφάλαιο, διότι «δεν είναι εύκολο να φτιάξεις ένα μελίσσι παραγωγικό».
Σημειώνεται ότι πριν από 10 ημέρες ανάλογη επίθεση αρκούδας στην ίδια περιοχή προξένησε καταστροφές σε άλλο μελισσοκομείο.