Αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο να μην καταφέρουν να εισαχθούν στις σχολές της πρώτης επιλογής τους βρίσκονται χιλιάδες υποψήφιοι των ΑΕΙ-ΤΕΙ, οι οποίοι συγκέντρωσαν υψηλή βαθμολογία στις πανελλαδικές εξετάσεις. Ο συνωστισμός σε δεκάδες πανεπιστημιακά τμήματα με υψηλές βάσεις είναι μεγάλος, με αποτέλεσμα η αρχική ευφορία από τις εντυπωσιακά βελτιωμένες επιδόσεις να συνοδεύεται από τον προβληματισμό για τη διαφαινόμενη «εκτόξευση» των βάσεων στις υψηλόβαθμες σχολές, καθώς και σε εκείνες που έχουν μεγαλύτερη ζήτηση στην αγορά.
Ειδικότερα, η εισαγωγή σε περιζήτητα τμήματα της Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης φαίνεται πως μετατρέπεται σε δύσκολη υπόθεση. Εκτιμάται πως σε σχέση με το 2013 σημειώνεται αύξηση 37,3% των αριστούχων (7.428 έναντι 4.651), ενώ 53% περισσότεροι ήταν οι υποψήφιοι με βαθμό πάνω από το 18 στις πολυτεχνικές και 50% στις ιατρικές σχολές. Την ίδια στιγμή, σε τμήματα όπως αυτά της Νομικής, της Ψυχολογίας και ορισμένων ξενόγλωσσων, το ποσοστό επιτυχίας για τους υποψηφίους που τα επιλέγουν ως πρώτη προτίμηση κυμαίνεται μεταξύ 8 έως 24%. Η κατάσταση γίνεται ακόμα δυσκολότερη και λόγω του παράγοντα των μετεγγραφών. Όσοι ανήκαν στις λεγόμενες ειδικές κατηγορίες, που έχουν καταργηθεί πλέον, μπορούν να φοιτήσουν σε τμήμα κοντά στο σπίτι τους, έχοντας μπει σε αντίστοιχο της επαρχίας.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας, οι βάσεις θα δοθούν στη δημοσιότητα στα τέλη Αυγούστου.
Αύξηση αριστούχων
Βάσει επεξεργασίας των στατιστικών στοιχείων από τις βαθμολογικές επιδόσεις στα εξεταζόμενα μαθήματα, συγκριτικά με το 2013, προκύπτει ότι χιλιάδες υποψήφιοι με βαθμολογίες πάνω από τα 18.000 μόρια δεν θα δουν το όνομά τους δίπλα στη σχολή που είχαν δηλώσει πρώτη στο μηχανογραφικό τους δελτίο.
Σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα «Έθνος», η μεγαλύτερη αύξηση αριστούχων καταγράφεται στην Τεχνολογική Κατεύθυνση 2 (+53,2% σε σχέση με το 2013). Ακολουθούν σε ποσοστό αύξησης οι υποψήφιοι της Θετικής Κατεύθυνσης με 50,4%, ενώ οι αριστούχοι της Θεωρητικής αυξήθηκαν κατά 8,6%. Παράλληλα, αξιοσημείωτη αύξηση παρατηρείται στην Τεχνολογική Κατεύθυνση 1 (+39,6%), παρόλο που ο αριθμός των υποψηφίων που την επέλεξαν δεν ξεπέρασε τους 939.
Η διακύμανση των βάσεων ανά επιστημονικό πεδίο:
1ο Ε.Π.: Άνοδος μέχρι 250 μόρια για τις υψηλόβαθμες νομικές σχολές αλλά και τα φιλολογικά τμήματα. Πιέσεις προς τα κάτω για τα ξενόγλωσσα τμήματα λόγω των χαμηλών επιδόσεων στα ειδικά μαθήματα.
2ο Ε.Π. – 4ο Ε.Π.: Άνοδος έως και τα 700 μόρια σε περιζήτητα πολυτεχνικά τμήματα, όπως Πολιτικών Μηχανικών. Μικρότερη άνοδος σε τμήματα Χημικών Μηχανικών και Μηχανολόγων Μηχανικών (έως 400 μόρια) και ακόμα μικρότερη στις σχολές Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, λόγω χαμηλών επιδόσεων των υποψηφίων στο Ελεύθερο και Γραμμικό Σχέδιο. Στις Φυσικομαθηματικές Σχολές του 2ου επιστημονικού πεδίου η άνοδος αναμένεται να φθάσει έως τα 350 μόρια.
3ο Ε.Π.: Υψηλότερες βάσεις εισαγωγής, με τους υποψηφίους για τις ιατρικές σχολές να χρειάζονται 150 μόρια περισσότερα σε σχέση με το 2013.
5ο Ε.Π.: Στα περσινά επίπεδα, με πιθανότητα μικρής υποχώρησης, ανάλογα και με το περιεχόμενο των μηχανογραφικών δελτίων.
Όσον αφορά στη Θεωρητική Κατεύθυνση, η εικόνα δείχνει να είναι καλύτερη, καθώς ο αριθμός των υποψηφίων που κατάφεραν να αριστεύσουν είναι μικρότερος σε σχέση με τις άλλες δύο κατευθύνσεις. Ωστόσο, κι εδώ υπάρχουν περιπτώσεις όπου αριστούχοι δεν θα σπουδάσουν στη σχολή της πρώτης επιλογής τους. Ειδικότερα, οι τρεις Νομικές Σχολές σε Αθήνα, Κομοτηνή και Θεσσαλονίκη προσφέρουν συνολικά 1.200 θέσεις. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν όμως πως σχεδόν όλοι οι αριστούχοι της Θεωρητικής (2.424) θα δηλώσουν ως πρώτη προτίμηση τη Νομική Αθήνας (μόλις 425 θέσεις), τότε γίνεται σαφές πως και εδώ η εισαγωγή στις περιζήτητες σχολές δεν θα είναι εύκολη.
Διαβάστε επίσης:
Εκτόξευση βάσεων, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 8 Αυγούστου 2014, 08:25
Των βάσεων το ανάγνωσμα, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 15 Ιουλίου 2014, 10:00