Την έξοδό τους από το Δικαστικό Σώμα, λόγω υπηρεσιακής ανεπάρκειας, έδειξε την Πέμπτη η Πειθαρχική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου σε επτά δικαστές, που είχαν στα συρτάρια τους εκατοντάδες υποθέσεις, καθυστερώντας αδικαιολόγητα την έκδοση αποφάσεων για αυτές.
Ανάμεσα στους δικαστές που απολύονται είναι και μία Πρωτοδίκης, η οποία χρειάστηκε τέσσερα ολόκληρα χρόνια για τη δημοσίευση μιας απόφασης ενώ εκκρεμούν στο γραφείο της 154 υποθέσεις. Για την έκδοση μάλιστα αποφάσεων σε 10 δικογραφίες που αφορούσαν πλημμελήματα χρειάστηκε περισσότερα τρία χρόνια.
Η Πρωτοδίκης επικαλέστηκε τα διαδοχικά προβλήματα υγείας που ταλαιπωρούσαν τη μητέρα της, καθώς δεν υπήρχε άλλο πρόσωπο να τη βοηθήσει, για να απαντήσει όμως, σε αυστηρό τόνο η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Μαρία Γεωργίου: «Όλοι έχουμε προβλήματα, είτε οικογενειακά, είτε με τους γονείς μας, αλλά τα επιλύουμε χωρίς να επιβαρύνεται η δικαστική μας πορεία. Έχετε φανταστεί εκτός του ατόμου σας και της μητέρας σας, πόσες χιλιάδες άτομα, όπως είναι δικηγόροι, διάδικοι, μέλη πειθαρχικών συμβουλίων και άλλοι, ταλαιπωρήθηκαν επί σειρά ετών, όταν κάνετε 4 χρόνια να εκδώσετε μια απόφαση».
Άλλοι τρεις δικαστές, πάντως, δήλωσαν ευθαρσώς ότι δεν μπορούν να ακολουθήσουν τους ρυθμούς που επιτάσσει η Δικαιοσύνη και για τον λόγο αυτό ζήτησαν να απολυθούν και να διοριστούν σε υπηρεσία του Δημοσίου τομέα, όπως έχουν την δυνατότητα από το νόμο! Κάποια από τις τρεις δικαστικούς λειτουργούς ανέφερε χαρακτηριστικά ότι στο άμεσο μέλλον η κατάσταση στη Δικαιοσύνη θα είναι πολύ πιεστική και δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντά της, ενώ άλλη, τρίτη, επικαλέστηκε και λόγους υγείας.
Παρά τις πειθαρχικές αγωγές που είχαν ασκηθεί σε βάρος τους, οι συγκεκριμένοι δικαστές δεν έδειξαν να πτοούνται, καταβάλλοντας προσπάθεια για τη διεκπεραίωσή τους. Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλης Πλιώτας, επέκρινε μάλιστα ιδιαίτερα τον έναν εξ’ αυτών για προχειρότητα στο περιεχόμενο των αποφάσεών του, λέγοντας: «Οι αποφάσεις του δεν βλέπονται. Είναι πρόχειρες, επιγραμματικές, χωρίς αιτιολογία. Υπάρχουν αποφάσεις του που δεν ξεπερνούν τις τρεις σειρές!». Σε άλλο σημείο, ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός τόνισε για τον ίδιο δικαστή ότι βρίσκεται «στα ακραία όρια της αμέλειας και δεν επαρκεί ούτε για το Δημόσιο τομέα». Ο εν λόγω Πρωτοδίκης είχε σε βάρος του 7 πειθαρχικές αποφάσεις, του είχε επιβληθεί χρηματικό προστιμο και προσωρινή παύση.
Τελικά όλοι τιμωρήθηκαν με οριστική απόλυση και με τον… διορισμό τους στο Δημόσιο!!!
Εκτός από καθυστέρηση όμως, μία γυναίκα δικαστής στην Πελοπόννησο έχει να αντιμετωπίσει και τη μήνυση που κατέθεσε σε βάρος της η προϊσταμένη του Πρωτοδικείου, στο οποίο υπηρετεί, για υπεξαγωγή δημοσίων εγγράφων, καθώς δεν παρέδιδε τις δικογραφίες που είχε στα χέρια και της είχαν αφαιρεθεί με πράξη λόγω της αδικαιολόγητης αργοπορίας της.
Λόγω καθυστερήσεων, πάντως, αποπέμφθηκαν πέρυσι άλλοι έξι δικαστές, με απόφαση της Πειθαρχικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου.