Αναίρεσε ο Άρειος Πάγος το βούλευμα που δεν ενέκρινε άδεια στον Δημήτρη Κουφοντίνα.
Τώρα πια ο φάκελος της υπόθεσης επιστρέφει στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο του Βόλου, το οποίο θα συνεδριάσει με διαφορετική σύνθεση δικαστών προκειμένου να αποφασίσει αν θα χορηγηθεί νέα άδεια στον απεργό πείνας Δ. Κουφοντίνα, εξετάζοντας αν πληροί εκτός από τις τυπικές προϋποθέσεις του νόμου και τις ουσιαστικές.
Το ΣΤ’ τμήμα του Αρείου Πάγου έκρινε, πάντως, ότι όσοι έχουν καταδικαστεί σε περισσότερες από μία φορά ισόβια έχουν δικαίωμα να λαμβάνουν τακτικές άδειες από τη φυλακή.
Οι αρεοπαγίτες υιοθέτησαν την εισήγηση της εισαγγελέως του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η οποία τη νύχτα της περασμένης Παρασκευής είχε ασκήσει αναίρεση στο βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών του Βόλου.
Βάσει του σκεπτικού της απόφασης και κατόπιν της σχετικής εισήγησης της Ξένης Δημητρίου και οι πολυισοβίτες έχουν το δικαίωμα να λάβουν άδεια εφόσον έχουν εκτίσει συγκεκριμένο χρόνο κράτησης. Ως εκ τούτου και ο Δημήτρης Κουφοντίνας πληροί τις τυπικές προϋποθέσεις.
Ανακοίνωση του Υπ. Δικαιοσύνης
Προ ημερών και εν αναμονή της έκδοσης της απόφασης το Υπ. Δικαιοσύνης είχε εκδώσει την εξής ανακοίνωση:
Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έχει την εκ του νόμου αρμοδιότητα να ασκεί το ένδικο μέσο της αναίρεσης κατά όλων των βουλευμάτων και των δικαστικών αποφάσεων.
Η άσκηση αυτής της αρμοδιότητας συμβάλλει, μεταξύ άλλων, στην ενιαιοποίηση της ερμηνείας του νόμου και την ασφάλεια δικαίου.
Μετά την άσκηση της αναίρεσης θα επιληφθεί το αρμόδιο τμήμα του Αρείου Πάγου προκειμένου να αποφανθεί περί της βασιμότητας της εν λόγω αναίρεσης.
Παρά το γεγονός, λοιπόν, ότι η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ενεργοποίησε μια προβλεπόμενη νομική διαδικασία, που εν προκειμένω αφορά στην εφαρμογή κρίσιμων διατάξεων της σωφρονιστικής νομοθεσίας, που επηρεάζουν τη μεταχείριση των κρατουμένων της χώρας η οποία θα κριθεί από τον Άρειο Πάγο, κάποιοι επιχειρούν να θυσιάσουν το κύρος της Δικαιοσύνης στον βωμό της πολιτικής αντιπαράθεσης, ακόμη και με προσωπικές επιθέσεις εναντίον της Εισαγγελέως και με δηλώσεις που συνιστούν παρέμβαση στη Δικαιοσύνη.
Το πολιτικό σύστημα, τα δημοκρατικά κόμματα και οι πολίτες οφείλουν να σεβαστούν τους διαδικαστικούς και ουσιαστικούς κανόνες της έννομης τάξης και τελικά την ίδια τη δικαιοκρατία.