Με απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου ο Γιώργος Καραϊβάζ δολοφονήθηκε κατά παραγγελία λόγω της δημοσιογραφικής του ιδιότητας. Το Δικαστήριο δημοσίευσε την απόφασή του για τη δολοφονία του δημοσιογράφου, πέντε μήνες μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας του από έδρας.

«Επρόκειτο για κατά παραγγελία ανθρωποκτονία, η οποία συνδέεται με τη δημοσιογραφική του ιδιότητα και οδήγησε τους δράστες στη διάπραξη του αδικήματος αυτού εις βάρος του»: Στην πρόταση αυτή της απόφασης του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθήνας που εκδίκασε την υπόθεση ανθρωποκτονίας του δημοσιογράφου αποτυπώνεται το σκεπτικό των δικαστών, οι οποίοι στα τέλη του περασμένου Ιουλίου αποφάνθηκαν ότι είναι αθώοι, κατά πλειοψηφία, οι δύο κατηγορούμενοι.

Η καθαρογραφή της απόφασης έρχεται πέντε μήνες μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας του δικαστηρίου.

«Εσφαλμένα αναγράφεται ως αιτία θανάτου εργατικό ατύχημα»

Οι δικαστές δέχονται ότι ο Γιώργος Καραϊβάζ δολοφονήθηκε κατά παραγγελία λόγω της δημοσιογραφικής του ιδιότητας και αναφέρουν:

«Η μη απόσπαση τιμαλφών από το θύμα καταδεικνύει ότι το κίνητρο της επίθεσης δεν ήταν η ληστεία, η δε απουσία διαπίστωσης άλλου κινήτρου, αλλά και οι σχέσεις τις οποίες είχε αποκτήσει το θύμα για άντληση πληροφοριών, καταδεικνύουν ότι επρόκειτο για κατά παραγγελία ανθρωποκτονία η οποία συνδέεται με τη δημοσιογραφική του ιδιότητα και οδήγησε τους δράστες στη διάπραξη του αδικήματος αυτού εις βάρος του (…). Από όσα δε απεδείχθησαν από την ακροαματική διαδικασία (…) αποδεικνύεται ότι εσφαλμένα αναγράφεται ως αιτία θανάτου του ανωτέρου εργατικό ατύχημα στην με αριθμό 156/25-11-2021 απόφαση της διευθύντριας του ΕΦΚΑ (…)».

Η δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ έγινε τον Απρίλιο του 2021, έξω από το σπίτι του στον Άλιμο.

Η δικαστική απόφαση

Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας μετά από πολυήμερη ακροαματική διαδικασία οδηγήθηκε σε αθωωτική απόφαση για τους δύο κατηγορουμένους -πρόκειται για δύο αδέλφια, 49 και 41 χρόνων- οι οποίοι κάθισαν στο εδώλιο αντιμέτωποι με τη βαριά κατηγορία της ανθρωποκτονίας. Ήταν δηλαδή, κατά το κατηγορητήριο, οι άνθρωποι που εκτέλεσαν τον δημοσιογράφο.

Η αθωωτική απόφαση και για τους δύο ελήφθη με μεγάλες πλειοψηφίες, που ξεκίνησαν από πέντε ψήφους υπέρ της απαλλαγής για τον πρώτο και δύο κατά, για να φθάσουν σε έξι προς μία για τον δεύτερο. Εκείνοι που μειοψήφησαν και στις δύο περιπτώσεις ήταν δικαστές, ενώ και για τους δύο κατηγορουμένους όλοι οι ένορκοι, απλοί πολίτες, ήταν απαλλακτικοί, όπως γράφει το dikastiko.gr.

Το σκεπτικό της απαλλαγής και για τους δύο ήταν, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι τα στοιχεία για την ενοχή τους δεν κρίθηκαν επαρκή, δηλαδή δεν έπεισαν για τη βασιμότητά τους, με αποτέλεσμα η απόφαση να είναι απαλλακτική λόγω αμφιβολιών.

Η ανατροπή με τη δικαστική απόφαση προκάλεσε αίσθηση στους συγγενείς του δημοσιογράφου -και όχι μόνο- καθώς λίγες ημέρες νωρίτερα η εισαγγελέας της έδρας είχε κατά την πρότασή της προς το δικαστήριο ταχθεί υπέρ της ενοχής τους.