Το όραμά του για την Πολεμική Αεροπορία του μέλλοντος περιέγραψε o Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο defenceline.gr και στον Γιώργο Λαμπράκη.

Ο Α/ΓΕΑ, αναφέρθηκε στην ενίσχυση της ΠΑ με τα εξοπλιστικά προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη, με αιχμή του δόρατος την απόκτηση των μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς F-35A Lightning II, τα οποία, όπως σημειώνει, «θα μετασχηματίσουν την ΠΑ σε μια δύναμη δικτυοκεντρικού πολέμου». Παράλληλα, αναφέρεται στην ολοκλήρωση των παραδόσεων των γαλλικών μαχητικών Rafale F3R και στην επιχειρησιακή τους αξιοποίηση από την 332 Μοίρα, τονίζοντας πως «η ΠΑ ενισχύει την ικανότητά της να επιχειρεί αποτελεσματικά σε αποστολές υψηλής έντασης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο ζήτημα της προμήθειας νέων όπλων και πυρομαχικών που θα πλαισιώσουν τα νέα αλλά και τα εκσυγχρονισμένα μαχητικά αεροσκάφη. Ο Α/ΓΕΑ οριοθέτησε τον χρόνο απόσυρσης των θρυλικών μαχητικών F-4E Phantom AUP, ο οποίος συνδέεται με την έναρξη των έργων αναβάθμισης των εγκαταστάσεων της 117 Πτέρυγας Μάχης στην Ανδραβίδα, προκειμένου να μπορέσει η Μονάδα να υποδεχθεί τα F-35.

Ο Αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης ρωτήθηκε για το αίτημα απόκτησης αεροσκαφών εναέριου ανεφοδιασμού Boeing KC-135 Stratotanker από την ΠΑ και υπογράμμισε πως «Η απόκτηση των KC-135R αποτελεί στρατηγική κίνηση που θα ενισχύσει την αποτρεπτική ικανότητα και την επιχειρησιακή ετοιμότητα της Πολεμικής Αεροπορίας».

Επίσης, ο Α/ΓΕΑ αναφέρθηκε στον ιδιαίτερο γεωστρατηγικό και γεωπολιτικό ρόλο της Κρήτης, χαρακτηρίζοντας το νησί ως «βασικό παράγοντα στην ενίσχυση της εθνικής και συμμαχικής άμυνας», ενώ ρωτήθηκε για το κατά πόσο τα ρωσικά αντιπυραυλικά και αντιαεροπορικά συστήματα που επιχειρούν σήμερα από την Κρήτη (S300PMU1 – TorM1) και στο κατά πόσο μπορούν να ενταχθούν στο νέο «θόλο» που σχεδιάζεται στο πλαίσιο της Ατζέντας 2030.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας:

Defenceline.gr: Κύριε Αρχηγέ, σας ευχαριστούμε θερμά για την ευκαιρία που δίνεται στους αναγνώστες του defenceline.gr να ενημερωθούν για τα εξελίξεις στην Πολεμική Αεροπορία, πριν ξεκινήσουμε σας ευχόμαστε – και στο πρόσωπό σας οι ευχές αφορούν το σύνολο του προσωπικού της ΠΑ – καλή χρονιά, με υγεία, δύναμη και καλές προσγειώσεις.
Θα ήθελα να ξεκινήσουμε από το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του Όπλου, το οποίο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Η Πολεμική Αεροπορία, επιχειρεί με τα Rafale, παραλαμβάνει συνεχώς εκσυγχρονισμένα F-16 Viper, ενώ τα προσεχή έτη θα ενισχυθεί με τα F35. Ποιο είναι το όραμά σας για την Πολεμική Αεροπορία του μέλλοντος;

Α/ΓΕΑ: «Η Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ) βρίσκεται σε μια περίοδο ριζικού εκσυγχρονισμού, θέτοντας τις βάσεις για το μέλλον της με έναν συνδυασμό προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών και ολοκληρωμένων υποστηρικτικών υποδομών.

Τα μαχητικά Rafale, είναι ήδη σε επιχειρησιακή χρήση και είναι μια σημαντική προσθήκη στο στόλο. Η ΠΑ έχει παραλάβει και τα τελευταία έξι από τα συνολικά 24 αεροσκάφη. Είναι εξοπλισμένα με συστήματα αιχμής, και όπλα όπως οι πύραυλοι Meteor, SCALP και Exocet. Με την ένταξή τους, η ΠΑ ενισχύει την ικανότητά της να επιχειρεί αποτελεσματικά σε αποστολές υψηλής έντασης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 στην έκδοση Viper προχωρά με γοργούς ρυθμούς. Τα εκσυγχρονισμένα αεροσκάφη εξοπλίζονται με σύγχρονα συστήματα, όπως το ραντάρ AESA, βελτιωμένες επικοινωνίες, και νέα συστήματα διαχείρισης αποστολών. Τα F-16 Viper θα αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ΠΑ για τις επόμενες δεκαετίες, παρέχοντας αξιόπιστη απόδοση σε αποστολές αέρος-αέρος και αέρος-εδάφους.

Η απόκτηση του πέμπτης γενιάς μαχητικού F-35 είναι στρατηγικής σημασίας για την ΠΑ. Τα πρώτα αεροσκάφη θα παραληφθούν το 2028 στις ΗΠΑ, όπου θα ξεκινήσει η εκπαίδευση των πρώτων Ελλήνων ιπτάμενων και τεχνικών. Τα F-35 αναμένεται να ενταχθούν στον ελληνικό στόλο το 2030, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για την απόκτηση συνολικά 40 αεροσκαφών μέσω της άσκησης δικαιώματος προαίρεσης (option). Με δυνατότητες stealth, αισθητήρες προηγμένης τεχνολογίας και δικτυοκεντρική σχεδίαση, το F-35 θα προσδώσει υπεροχή στον αέρα και θα ενισχύσει τις δυνατότητες διασυνδεσιμότητας και συλλογής πληροφοριών.

Η συνδυαστική επιχειρησιακή χρήση των F-16 Viper, Rafale και F-35 θα επιτρέψει στην ΠΑ να λειτουργεί ως μια πολυδιάστατη δύναμη, έτοιμη να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε πρόκληση και να διασφαλίσει την ασφάλεια της χώρας και της ευρύτερης περιοχής.

Η ΠΑ προχωρά με όραμα και στρατηγική για τη δημιουργία μιας αεροπορίας που θα συνδυάζει την τεχνολογική υπεροχή, την επαγγελματική κατάρτιση και την επιχειρησιακή ευελιξία. Ο πρωταρχικός μας στόχος είναι η διασφάλιση της αποτρεπτικής ισχύος, της επιχειρησιακής υπεροχής και της στρατηγικής ευελιξίας, μέσα από την αποτελεσματική αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων μέσων και δυνατοτήτων».

Defenceline.gr: Θέλω να σταθούμε λίγο στο F-35, πρόκειται για ένα μαχητικό 5ης γενιάς με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και δυνατότητες. Υπάρχουν και διαφορετικές απαιτήσεις σε ότι έχει να κάνει την εκπαίδευση, την διάθεση προσωπικού; Τι θα σημάνει για την ΠΑ η απόκτησή του;

Α/ΓΕΑ: «Η απόκτηση του μαχητικού F-35 από την Πολεμική Αεροπορία αποτελεί μια κομβική εξέλιξη, καθώς ενσωματώνει τεχνολογία πέμπτης γενιάς και παρέχει δυνατότητες που θα αναβαθμίσουν σημαντικά την επιχειρησιακή ικανότητα και τη στρατηγική θέση της χώρας. Η εισαγωγή του F-35 συνοδεύεται από προκλήσεις, αλλά και ευκαιρίες, που σχετίζονται με την εκπαίδευση, τη διάθεση προσωπικού και τις επιχειρησιακές δυνατότητες.

Το F-35 είναι ένα μαχητικό πολλαπλών ρόλων που συνδυάζει χαρακτηριστικά stealth, με προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα και αισθητήρες. Η εισαγωγή ενός τόσο προηγμένου αεροσκάφους απαιτεί αλλαγές και βελτιώσεις στις υφιστάμενες δομές. Η ένταξη του F-35 στον στόλο της ΠΑ θα φέρει αυξημένη Αποτρεπτική Ικανότητα, Κυριαρχία στον Αέρα και Ενίσχυση της Συνεργασίας με Συμμάχους.

Η εισαγωγή του F-35 δεν είναι απλώς μια προσθήκη, αλλά μια αλλαγή φιλοσοφίας που μετασχηματίζει την ΠΑ σε μια δύναμη δικτυοκεντρικού πολέμου. Η απόκτηση του F-35 θα αναβαθμίσει την ΠΑ σε επίπεδο τεχνολογίας και ικανοτήτων, δίνοντάς της τη δυνατότητα να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απειλές και προκλήσεις με πρωτοφανή αποτελεσματικότητα. Ωστόσο, η επιτυχής ενσωμάτωσή του προϋποθέτει στρατηγική προετοιμασία, εκπαίδευση υψηλού επιπέδου και ανάπτυξη νέων δομών υποστήριξης».

Defenceline.gr: Η απόκτηση του F-35 προϋποθέτει και την δημιουργία των αναγκαίων υποδομών στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας απ΄ όπου επιχειρούν σήμερα τα θρυλικά F-4E Phantom AUP. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για τα εν λόγω έργα; Τα Phantom θα παραμείνουν επιχειρησιακά έως την έλευση των νέων μαχητικών;

Α/ΓΕΑ: «Η δημιουργία των αναγκαίων υποδομών στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας για την υποδοχή των F-35 είναι ήδη προγραμματισμένη. Οι μελέτες για τα απαιτούμενα έργα θα πραγματοποιηθούν το 2025 ενώ τα έργα θα ξεκινήσουν το 2026, με τα κονδύλια να έχουν ήδη εξασφαλιστεί. Είναι απαραίτητο τα έργα να έχουν ολοκληρωθεί πριν από την άφιξη των νέων μαχητικών.

Τα F-4E Phantom AUP θα παραμείνουν επιχειρησιακά μέχρι την έναρξη των εργασιών στο Αεροδρόμιο, ώστε να συνεχίσουν να καλύπτουν τις ανάγκες της Πολεμικής Αεροπορίας».

Defenceline.gr: Η ΠΑ και η 332 Μοίρα με την έλευση και επιχειρησιακή αξιοποίηση των μαχητικών Rafale F3R μπήκαν σε μια νέα εποχή. Υπάρχει σχεδιασμός και για απόκτηση επιπλέον αεροσκαφών αυτού του τύπου;

Α/ΓΕΑ: «Ολοκληρώθηκε η παραλαβή των 24 Rafale και υπάρχει η εισήγηση για αγορά επιπλέον 6 Rafale, αλλά για να πραγματοποιηθεί αυτή η αγορά θα πρέπει να υπάρχει και ο κατάλληλος δημοσιονομικός χώρος».

Defenceline.gr: Παράλληλα με τα μαχητικά αεροσκάφη, υπάρχει και ο σχεδιασμός για την απόκτηση νέων όπλων και πυρομαχικών που θα προσδώσουν στην ΠΑ ακόμα μεγαλύτερες δυνατότητες. Τι μπορούμε να πούμε προς αυτή την κατεύθυνση;

Α/ΓΕΑ: «Είμαστε στην διαδικασία αποδέσμευσης του AMRAAAM AIM-120 Advanced Medium-Range Air-to-Air Missile στην έκδοση 120D, μας έχουν ήδη αποδεσμεύσει το AGM-158 JASSM, με εμβέλεια 1000χλμ, τα Harpoon, τα Rampage αλλά και τα SPICE».

Defenceline.gr: Σε σχέση με το αίτημα απόκτησης τεσσάρων αεροσκαφών εναέριου ανεφοδιασμού Boeing KC-135 Stratotanker – αναμένεται φέτος να αποδεσμευτούν από την USAF – υπάρχει κάτι νεότερο; Τι δυνατότητες θα δώσουν αυτά τα α/φη στην ΠΑ;

Α/ΓΕΑ: «Η Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ) έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση τεσσάρων αεροσκαφών εναέριου ανεφοδιασμού Boeing KC-135R Stratotanker από τα αποθέματα της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (USAF). Το αίτημα αυτό υποβλήθηκε επίσημα μέσω του προγράμματος Excess Defense Articles (EDA), με στόχο την άμεση μεταφορά των αεροσκαφών σε πλήρη επιχειρησιακή κατάσταση, χωρίς να μεσολαβήσει η αποθήκευσή τους.

Τα KC-135R Stratotanker είναι αεροσκάφη σχεδιασμένα για εναέριο ανεφοδιασμό, επιτρέποντας την επέκταση της εμβέλειας και της διάρκειας πτήσης των μαχητικών και άλλων αεροσκαφών.

Η απόκτηση αυτών των αεροσκαφών θα προσδώσει πολλαπλασιαστικές δυνατότητες στην ΠΑ. Χαρακτηριστικά σας αναφέρω την επέκταση εμβέλειας των μαχητικών αεροσκαφών. Την αυξημένη επιχειρησιακή ευελιξία, λόγω της μεγάλης παραμονής στον αέρα των δυνάμεων. Την ενίσχυση διακλαδικών επιχειρήσεων, ενισχύοντας τη συνεργασία μας με συμμαχικές δυνάμεις.

Η απόκτηση των KC-135R αποτελεί στρατηγική κίνηση που θα ενισχύσει την αποτρεπτική ικανότητα και την επιχειρησιακή ετοιμότητα της ΠΑ, καθιστώντας την ικανή να ανταποκριθεί αποτελεσματικότερα σε σύγχρονες προκλήσεις ασφαλείας».

Defenceline.gr: Θα ήθελα να αναφερθούμε τώρα στην Κρήτη. Το νησί και μέσα από την παρουσία των Ενόπλων Δυνάμεων επιβεβαιώνει καθημερινά το ισχυρό γεωστρατηγικό και γεωπολιτικό του αποτύπωμα. Τι μπορούμε να πούμε για την παρουσία της ΠΑ στην Κρήτη, η οποία διαθέτει δύο Μοίρες με εκσυγχρονισμένα F-16 Viper από τη 115 ΠΜ Σούδα, εκτελεί ετοιμότητες από την 133 ΣΜ του Καστελίου, ενώ στο Ηράκλειο και στις εγκαταστάσεις της πρώην 126 ΣΜ επιχειρεί η 11η ΜΚΒ;

Α/ΓΕΑ: «Η Κρήτη αποτελεί έναν στρατηγικής σημασίας πυλώνα για την Πολεμική Αεροπορία, με κρίσιμο ρόλο στις αμυντικές και επιχειρησιακές μας δυνατότητες. Ξεκινήσαμε με τον εκσυγχρονισμό των μαχητικών F-16 σε έκδοση Viper που επιχειρούν από τη 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα, ενισχύοντας τις δυνατότητες της ΠΑ με κορυφαία τεχνολογία. Τα F-16 Viper παρέχουν εξαιρετική αποτρεπτική ισχύ και προσαρμόζονται πλήρως στις σύγχρονες επιχειρησιακές απαιτήσεις.

Η παρουσία μας στην Κρήτη δεν περιορίζεται μόνο στα μαχητικά. Η 133 Σμηναρχία Μάχης στο Καστέλι εξασφαλίζει ετοιμότητες, ενώ στο Ηράκλειο και στις εγκαταστάσεις της πρώην 126 Σμηναρχίας Μάχης επιχειρεί η 11η Μοίρα Κατευθυνόμενων Βλημάτων (ΜΚΒ), ενισχύοντας την αντιαεροπορική μας άμυνα.

Η Κρήτη είναι επίσης κομβική για τις συνεργασίες μας με τους συμμάχους. Οι κοινές ασκήσεις και οι συνεκπαιδεύσεις στη Σούδα αποτελούν σημείο αναφοράς για τη διαλειτουργικότητα με φίλιες δυνάμεις, προωθώντας την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η γεωστρατηγική σημασία του νησιού, σε συνδυασμό με τις σύγχρονες υποδομές και τις δυνατότητες που παρέχει, επιβεβαιώνει την Κρήτη ως βασικό παράγοντα στην ενίσχυση της εθνικής και συμμαχικής άμυνας».

Defenceline.gr: Σε σχέση με τα ρωσικά οπλικά συστήματα (S300PMU1 – TOR M1) πως βλέπετε την παρουσία τους στο οπλοστάσιο της ΠΑ τα επόμενα χρόνια; Θα έχουν θέση στον αντιαεροπορικό «θόλο» που έχει εξαγγελθεί;

Α/ΓΕΑ: «Θα πρέπει να ανaφέρουμε ότι χάρη στην προσπάθεια του προσωπικού τa συστήματα αυτά παραμένουν επιχειρησιακά. Η Πολεμική Αεροπορία επιδιώκει τη μέγιστη συνεργασία όλων των συστημάτων για τη διασφάλιση της εθνικής αεράμυνας. Αν και οι προκλήσεις που συνδέονται με τα ρωσικά συστήματα είναι υπαρκτές, η αξιοποίηση τους σε συνδυασμό με τα νεότερα μέσα θα εξαρτηθεί από τη δυνατότητα διασύνδεσης, υποστήριξης και τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν στο ευρύτερο πλαίσιο του σχεδιασμού μας».

Defenceline.gr: Είναι στα σχέδια της ΠΑ η μελλοντική αναβάθμιση του στρατιωτικού αεροδρομίου του Ηρακλείου, με δεδομένο πως σε λίγα χρόνια στο Καστέλι θα λειτουργεί το νέο διεθνές αεροδρόμιο Κρήτης; Μπορούν να «συνυπάρχουν» στο ίδιο αεροδρόμιο (Καστέλι), μαχητικά αεροσκάφη που εκτελούν ετοιμότητες, με τα πολιτικά αεροπλάνα;

Α/ΓΕΑ: «Η Πολεμική Αεροπορία αναγνωρίζει τη στρατηγική σημασία του στρατιωτικού αεροδρομίου στο Καστέλι, ειδικά με την επικείμενη λειτουργία του νέου διεθνούς αεροδρομίου Κρήτης. Η συνύπαρξη μαχητικών αεροσκαφών και πολιτικών πτήσεων είναι εφικτή, καθώς προβλέπεται η διαμόρφωση κατάλληλων υποδομών και διαδικασιών που θα εξασφαλίζουν την ασφαλή και απρόσκοπτη λειτουργία και των δύο. Το Καστέλι αποτελεί κρίσιμο κόμβο για την ΠΑ, διασφαλίζοντας την επιχειρησιακή ετοιμότητα και τη δυνατότητα ταχείας ανταπόκρισης, ενώ παράλληλα θα υποστηρίζει την ανάπτυξη του πολιτικού αεροπορικού δικτύου της περιοχής».

Defenceline.gr: Κύριε Αρχηγέ, σας ευχαριστούμε θερμά.

Α/ΓΕΑ: «Θα ήθελα και εγώ με την σειρά μου να εκφράσω τις θερμότερες ευχές μου για υγεία, ευτυχία και πρόοδο σε όλους. Η νέα χρονιά ας φέρει δύναμη, αισιοδοξία και επιτυχίες, τόσο σε προσωπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Με πίστη στις δυνατότητές μας και ενότητα, ας συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την ασφάλεια και την πρόοδο της πατρίδας μας. Καλή Χρονιά σε όλους, με ειρήνη, ευημερία και νέες προοπτικές».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης