Οι συγκλονιστικές εικόνες που κατέγραψε σήμερα το πρωί με drone, η «Ζούγκλα», αποτυπώνουν το μέγεθος της ολοκληρωτικής καταστροφής στην αποθήκη του εργοστασίου κατασκευής μαγειρικών σκευών στην Κάτω Κηφισιά (με την επωνυμία PAL SA, της Παλαμήδης ΑΕ), που ανήκει στον σύζυγο της Μίνας Γκάγκα, πνευμονολόγου και πρώην αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, το οποίο χθες το απόγευμα τυλίχθηκε στις φλόγες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πυρκαγιά η οποία έκαιγε περισσότερες από 2,5 ώρες, εκτόξευσε στην ατμόσφαιρα, σε όλες τις παρακείμενες στην Κάτω Κηφισιά περιοχές, ένα κοκτέιλ τοξικών ουσιών, το οποίο λόγω των νότιων ανέμων επεκτάθηκε πολύ γρήγορα δημιουργώντας μια αποπνικτική ατμόσφαιρα. Όλα τα «βλέμματα» πλέον είναι στραμμένα στην αιτία που οδήγησε στην έκρηξη και την πρόκληση της πυρκαγιάς, με τα πρώτα σενάρια να αναφέρουν ότι πιθανόν προκλήθηκε από μπαταρία αυτοκινήτου που βρισκόταν στο πάρκινγκ του εργοστασίου.

Ακόμη και σήμερα το πρωί, η μυρωδιά στην περιοχή παρέμενε πολύ έντονη από τον μαύρο τοξικό καπνό που είχε σκεπάσει για πολλές ώρες χθες Τετάρτη (12/6) τον ουρανό στην ευρύτερη περιοχή, όπως και η θολούρα στην ατμόσφαιρα. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την τοξικότητα που επικρατεί και σήμερα στην ατμόσφαιρα από τους μαύρους καπνούς, τα δηλητηριώδη τοξικά αέρια ενδεχομένως να έχουν μακροχρόνιες συνέπειες τόσο για τους κατοίκους της περιοχής όσο και για τους εργαζόμενους του εργοστασίου που τα εισέπνευσαν, αλλά και για όσους άλλους βρέθηκαν στο σημείο.

Για τον λόγο αυτό άλλωστε υπήρξε άμεσα σύσταση με μήνυμα του 112 στους κατοίκους της περιοχής για τον περιορισμό των μετακινήσεων και κλείσιμο των παραθύρων στα σπίτια τους.

«Αυτό που προτείνω σε όλους είναι να κρατήσουμε κλειστά τα παράθυρα και τις πόρτες και σήμερα και όχι γιατί υπάρχει καύση, αλλά επειδή σε ένα τέτοιο συμβάν υπάρχει επιμόλυνση από τα σωματίδια της καύσης.

Από την καύση των υλικών που υπάρχουν σε ένα τέτοιο εργοστάσιο προκαλούνται τοξικά αέρια, τα οποία είναι αρκετά επιβλαβή για το αναπνευστικό σύστημα αλλά και για το δέρμα», επεσήμανε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ στο ERTNews.

«Όλες οι ουσίες αυτές σε ένα μεγάλο βαθμό έχουν καρκινογόνες ιδιότητες και θα έχουν μια επιβάρυνση. Θα πρέπει να φορέσουμε μάσκα και θα έλεγα ό,τι θα πρέπει να σταματήσουμε την εισροή του εξωτερικού αέρα στους εσωτερικούς χώρους.

Ωστόσο, σημαντικό είναι ο Δήμος Κηφισιάς, πέρα από την αστική προστασία, να παρέμβει με την έννοια του καθαρισμού από τη σκόνη, από τα σωματίδια με την πλύση των δρόμων από τις υδροφόρες του Δήμου, έτσι ώστε να μην υπάρχει δυνατότητα επαναφόρτισης των σωματιδίων καθώς η μέρα θα κινείται και θα υπάρχει μεγαλύτερη κυκλοφορία οχημάτων», πρόσθεσε ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης για να συμπληρώσει στη συνέχεια: «Είναι προφανές, ότι τα παιδιά καλό είναι να μην παίξουν σήμερα στην ευρύτερη περιοχή και αν βγουν έξω να μην βάλουν το χέρι στο στόμα».

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης